Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες με ισχνό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Στάση αναμονής στις αγορές, λόγω της σημερινής αργίας στη Wall αλλά και εν όψει νεότερων από ΕΚΤ την Πέμπτη. Μικρή η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ. Πιέσεις στις τράπεζες, άνοδος για ΟΠΑΠ, Jumbo. Σε χαμηλά έτους το ευρώ.

Η αργία στην Wall Street και τα νέα που περιμένουν την Πέμπτη από την ΕΚΤ, διατηρούν τους επενδυτές σε στάση αναμονής, όσον αφορά την εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ σαφώς χειρότερη είναι η συναλλακτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με τους ξένους απόντες και τους εγχώριους κωδικούς λιανικής να αποτελούν συλλεκτικό είδος, το Χ.Α. συνεχίζει να επιβεβαιώνει όλες αυτές τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα αν δεν εισρεύσουν "φρέσκα" κεφάλαια από το εξωτερικό.

Με τους εγχώριους επενδυτές απόλυτα αποστασιοποιημένους και να περιμένουν την επόμενη "φορολογική καταιγίδα", τα πάντα θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις διαθέσεις των ξένων, όχι αυτών που προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ή αυτών που προχωρούν σε μειώσεις θέσεων. "μοιράζοντας την τράπουλα" σε πελάτες τους, αλλά σε αυτούς που θα πάρουν νέες θέσεις, όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει σημαντικά ζητήματα, όπως οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και βέβαια οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια μείωσης των αρχικών απωλειών στις Τραπεζικές μετοχές, ανέσυρε, κάπως, τον Δείκτη από τα μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακά χαμηλά, η έλλειψη πρωτοβουλιών από τους υπόλοιπους, θεωρούμενους, Δεικτοβαρείς τίτλους, διατηρούν τον Δείκτη στο "κόκκινο" και την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το ένα προς δυόμιση.

Χαμηλότερα του 25αρη, η όποια θετική κινητικότητα εξαντλείται σε ελάχιστες μετοχές (Άβαξ, Κέκροψ), ενώ αντίθετα αξιοσημείωτη πίεση υφίστανται οι Τραπεζικοί παραστατικοί τίτλοι.

Όσον αφορά το ταμπλό του FTSE25 και εκτός του ΟΠΑΠ, με οριακά θετικό πρόσημο διασώζονται οι MIG, Jumbo και Μέτκα.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Πειραιώς και του 1% για Alpha Bank, Viohalco, Εθνική, Ελλάκτωρα, Eurobank Properties, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Τα υπόλοιπα blue chips "ταλαιπωρούνται" πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, καθώς λείπουν οι πρωτοβουλίες τόσο από πλευράς αγοραστών, όσο και από πλευράς πωλητών.

Πλέον ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές των ΔΕΗ και ΟΤΕ με τον πρώτο τίτλο (μετά την παρέλευση τριών ωρών συνεδρίασης) μόλις και μετά βίας να ξεπερνά σε συναλλαγές τα 49000 τεμ. ενώ ο τίτλος του ΟΤΕ "με έντονη συναλλακτική δραστηριότητα" να έχει διακινήσει λίγο περισσότερα από 61000 κομμάτια.

Βέβαια αυτά είναι πάρα πολλά, αν συγκριθούν με τα 18 κομμάτια του ΟΛΠ, τα 951 τεμάχια του Τιτάνα, τα 1150 κομμάτια της Τέρνα Ενεργειακή και τα 1477 τεμάχια που έχουν αλλάξει χέρια στην Folli Follie Group (!)

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 24 εκατ. από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ).

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής, καθώς ελάχιστες εντολές σχετικού ειδικού βάρους, σε Δεικτοβαρείς τίτλους, μπορούν να αναστρέψουν την εικόνα σε Γενικό Δείκτη και FTSE25.

Στην Ευρώπη η πτώση είναι οριακή αλλά το ευρώ κινείται σε χαμηλά έτους έναντι του δολαρίου στη σκιά των εξελίξεων και εν αναμονή του Ντράγκι. 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v