Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησε στα… ρηχά το Χρηματιστήριο

Η αργία της Wall Street και η έλλειψη «ορατότητας» από τους ξένους κράτησαν στάσιμη την ελληνική αγορά. Απνοια και στις εγχώριες ΑΧΕ. Τι χρειάζεται η αγορά για να αποκτήσει κατεύθυνση. Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά όρια των δεικτών.

Με τον τέταρτο χαμηλότερο τζίρο, για το τρέχον έτος, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του μήνα και του τελευταίου χρηματιστηριακού τετραμήνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 20/2 (46,88 εκατ.), 25/8 (44,7 εκατ.) και 3/1 (43,24 εκατ.).

Δεν είναι λίγοι αυτοί που απέδωσαν την συναλλακτική απονεύρωση στην αργία της Wall Street (Labor day), όμως το Λονδίνο ήταν ανοιχτό και αυτό έχει την σημασία του.

Σε κάθε περίπτωση, με τους ξένους επενδυτές απόντες (ούτε οι ίδιοι δεν υποστηρίζουν τις εκθέσεις που βγάζουν) και με την "σιγή ασυρμάτου" να επικρατεί στις εγχώριες ΑΧΕ που έχουν σαν βασικό πελατολόγιο τους κωδικούς λιανικής, το Χ.Α. συνεχίζει να επιβεβαιώνει όλες αυτές τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα αν δεν εισρεύσουν "φρέσκα" κεφάλαια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι περισσότεροι από τους ενεργούς ξένους θα συνεχίσουν να κινούνται "διακριτικά", μέχρι να αποκτήσουν μεγαλύτερη "ορατότητα" σε καίρια ζητήματα όπως οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και βέβαια οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Από την άλλη και σύμφωνα με την απόλυτα βραχυπρόθεσμη εικόνα, θεωρείται θετικό ότι δεν απειλήθηκαν οι 1150 μονάδες και ότι ο Δείκτης έκλεισε, τελικά, υψηλότερα και των 1160 μονάδων, όμως τα δύο αποφασιστικά άκρα είναι οι 1185 και 1140 μονάδες.

Η υπέρβαση των 1185 μονάδων με τζίρο μεγαλύτερο από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 1220 μονάδες, ενώ καθοδική διάσπαση των 1140 μονάδων θα επαναφέρει τις συζητήσεις για πιθανή επαναδοκιμασία των 1100 μονάδων, όπου και θα "παιχτεί" η βραχυπρόθεσμη τάση (παραμένει ανοδική όσο ο Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1100 μονάδων).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές, με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισαν οι Shanghai με +0,83% και Sensex 30 με +0,86%), με τους την ψυχολογία των επενδυτών να ενισχύεται από το νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500 (συνεδρίαση Παρασκευής) και από τις εκτιμήσεις για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση του αδύναμου PMI για τον μήνα Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, αποδυναμώθηκε τον Αύγουστο η ανάπτυξη του Κινεζικού κλάδου μεταποίησης καθώς καταγράφηκε μείωση της εγχώριας, αλλά και της εξωτερικής ζήτησης. Ο επίσημος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο 27 μηνών, στο 51,1 τον Αύγουστο. Σημειώνεται πως τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν μείωση των θέσεων απασχόλησης στη μεταποίηση, επί 24ο συνεχή μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC υποχώρησε στο 50,2 οριακά υψηλότερα δηλαδή από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Απόλυτα επιφυλακτικές οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, προτίμησαν να κινηθούν με ελεγχόμενες απώλειες και τηρώντας στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και τα μηνύματα από την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αυτή τη την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οριακά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τις δραστηριότητες του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης καθώς αποδεικνύεται ότι η ουκρανική κρίση επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση στις βιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 50,7. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο έτους και είναι σημαντικά κατώτερο από το 51,8 που είχε αγγίξει τον Ιούλιο. Η αρχική εκτίμηση για τον Αύγουστο είχε τεθεί οριακά υψηλότερα, στο 50,8.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο -0,3% από -0,2% αναπροσάρμοσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την εκτίμησή της για την υποχώρηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Στο -0,68% διαμορφώνεται η υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο εξάμηνο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Την μεικτή εικόνα που εμφάνισαν τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ στο β΄τρίμηνο επισημαίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform" με τιμή-στόχο στα 10,5 ευρώ. 

Άνω των εκτιμήσεων της UBS διαμορφώθηκαν τα έσοδα και EBITDA του ΟΠΑΠ στο εξάμηνο, τονίζει ο οίκος σε έκθεσή του στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο στα 12,3 ευρώ για τη μετοχή. 

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι με αρνητικό πρόσημο, σε ένα εύρος περίπου 13 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1150,66 (-0,96%) και υψηλό τις 1163,03 (+0,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1159,6 (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1159,2 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank και ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Motor Oil, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 50,2 εκατ. από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ). Οκτώ τίτλοι ((ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εξαιρετικά προβληματική η εικόνα χαμηλότερα του 25αρη, όχι τόσο λόγο της τελικής αναλογίας ανοδικών (52) - πτωτικών (61) μετοχών, όσο να ληφθεί υπ΄ όψιν το γεγονός ότι στις 16.30 και μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, 116 μετοχές είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 52 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ. (!)

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές που συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές, ξεχώρισαν οι Centric (2η συνεχόμενη θετική συνεδρίαση), Άβαξ, AS Company (2η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Αεροπορία Αιγαίου (έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς το +23,51% του Κέκροπα, καθώς αν τελείωσαν οι ρευστοποιήσεις των "βιαστικών" που έστειλαν (την Παρασκευή) τον τίτλο σε νέα ιστορικά χαμηλά, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί εντυπωσιακή αντίδραση.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με τη Γενική Τράπεζα (+19,82%). Το αντίτιμο που θα καταβληθεί στους μετόχους της Γενικής Τράπεζας φτάνει τα 6,86 ευρώ ανά μετοχή. Η συγχώνευση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δυο τραπεζών και τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων. Εδώ είναι απορίας άξιον, πως ο τίτλος με συνολικές συναλλαγές 8 τεμ. υποχώρησε πρόσφατα στα χαμηλά των 2 ευρώ (!).
Από την πλευρά των "κόκκινων", σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η ΓΕΔ, ενώ το ιστορικό χαμηλό ισοφάρισε η Πήγασος.

Επίσης, τα αποτελέσματα εξαμήνου, πίεσαν σημαντικά την FG Europe (-9,14%), που υποχώρησε από τα υψηλά 70 μηνών.

Τέλος, απόλυτα βραχύβιο αποδείχθηκε το πρόσφατο μίνι ράλι στον Πετρόπουλο, που ταχύτατα επιστρέφει σε συναλλακτική απαξίωση. Παρά το αξιοσημείωτο "bid" που υπάρχει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, οι αγοραστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να "τραβήξουν" τις τιμές υψηλότερα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H Αγορά δοκίμασε τα πολύ σημαντικά επίπεδα του 385 και 1185 αντίστοιχα σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη χωρίς να καταφέρει να τα κατοχυρώσει και δίνοντας μικρή διόρθωση, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μία κατοχύρωση των 385 μονάδων, θα μπορούσε να μας δώσει συνέχιση προς το 392-395 επίπεδο, σε πρώτη φάση, ενώ στήριξη έχουμε στο 372-366.

Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αν θέλουμε η Αγορά να μπορέσει να αποκτήσει κάποιο καλύτερο momentum, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 εκατομμύρια.

Το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται με πολύ λίγους τίτλους, με τις περισσότερες μετοχές να "έχουν ξεχάσει" ότι διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο γεγονός άκρως αρνητικό για το σύνολο της Αγοράς.

Οι ίδιοι οι εισηγμένοι θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τις μετοχές τους και τις άσχημες περιόδους και όχι να περιμένουν μόνο πότε θα βρεθεί και πάλι καλή περίοδος για να ασχοληθούν. Η Αγορά θέλει και την βοήθειά της, για να δουλέψει σωστά, έστω και αν αυτό έχει κάποιο κόστος σε δύσκολους καιρούς.

Την Τρίτη περιμένουμε το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι, με το γεγονός να έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις. Το "καλάθι" μοιάζει μεγάλο σε σχέση με αυτά που η Κυβέρνηση φαίνεται να ζητάει, μιας και από την μία έχει λογικά αιτήματα όπως μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ, διαγραφή του φόρου επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και μείωση φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η σιγουριά της Κυβέρνησης είναι μεγάλη και μάλιστα κάνει εντύπωση η προαναγγελία των λεγόμενων "κόκκινων γραμμών" και μάλιστα χωρίς η Κυβέρνηση να έχει εναλλακτικές λύσεις σε ισοδύναμα. Μέτρα τα οποία δεν πέτυχαν σε αύξηση εσόδων, όπως φόρος πολυτελείας σε ΙΧ, ή φόρος πετρελαίου θέρμανσης, είναι λογικό να έχουν πιθανότητες αποδοχής, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι μεγάλη έκπληξη αν τα αποδεχτούν οι δανειστές, εκτός και αν έχει αποφασιστεί μία συνολική αλλαγή πολιτικής κάτι που δεν έχει μέχρι τώρα φανεί.

Η Χώρα το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα χωρίς να έχει υπολογιστεί και το κόστος από επιστροφές σε ένστολους και δικαστικούς. Από την άλλη η Κυβέρνηση πολύ εύκολα αποφασίζει να αυξήσει τις συντάξεις στους 50άρηδες, με τα περίφημα πλασματικά χρόνια, μιας και οι πολιτικές αποφάσεις συνεχίζουν και είναι δύσκολες και δεν θέλουν να "σπάσουν και άλλα αβγά".

Από την μία έκανε απολύσεις στον μικρότερο βαθμό που θα μπορούσε στον Δημόσιο τομέα και από την άλλη φορτώνει και πάλι με πρόωρες συντάξεις τον προϋπολογισμό.

Δυστυχώς με τέτοιες κινήσεις απλά πηγαίνουμε πίσω και αρνούμαστε να προχωρήσουμε σε αλλαγές που χρειάζονται, "κρύβοντας κάτω από το χαλάκι τα προβλήματα" που μας ταλανίζουν και έχουν πολιτικό κόστος.
Είναι δεδομένο πως για να μπορέσει η Χώρα να ορθοποδήσει χρειάζεται ανάπτυξη και από την άλλη για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται μείωση φόρων αλλά και μεταρρυθμίσεις και όλα αυτά ενώ υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο πως είναι από τους πιο άδικους φόρους έχουν μπει, με τον τρόπο που δομήθηκε και είναι δεδομένο πως θα αλλάξει και πάλι, μιας και ουσιαστικά απλά προσπαθεί να μαζέψει 3 δισ. ευρώ, απλά για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού.

Μπροστά μας έχουμε το πολύ σημαντικό γεγονός της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους και η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα πριν το γεγονός αυτό, ενώ στην συνάντηση στο Παρίσι το πιο πιθανό η Κυβέρνηση είναι να θέσει επί τάπητος το θέμα, θέλοντας άμεσα να προχωρήσει όπως άλλωστε έχει και συμφωνηθεί.

Η ΕΕ από την άλλη δεν φαίνεται να βιάζεται μιας και οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες για κάθε Κράτος ξεχωριστά, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι με την Κυβέρνηση ακόμα και στην Γαλλία να κάνει πίσω.
"Το πρόβλημα φαίνεται να θέλει συνολική λύση και αλλαγή μίγματος πολιτικής και το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να είμαστε και εμείς 'μέσα στο κάδρο' στην παρούσα, έχοντας κάνει θυσίες που ούτε καν μπορούσαμε να έχουμε φανταστεί και παράλληλα έχοντας αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς και διατήρησε το υπάρχον premium στο 0,35%, έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.283 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.633, 2.568 για τον Σεπτέμβριο, 65 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 377,5) κινήθηκε μεταξύ 372,5 και 377,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.500 ΕΧΑΕ, 14.200 ΔΕΗ, 15.100 ΟΤΕ, 24.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (476), ΔΕΗ (314), Alpha Bank (1.449), Εθνική (2.307), Πειραιώς (1.974), Eurobank (2.679), Μυτιληναίο (226), ΕΧΑΕ (171), ΟΠΑΠ (105), MIG (217).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές από την Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού άλλαξαν χέρια μόλις 10 τεμάχια (8 calls και 2 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.675.519 τεμ.), Εθνική (1.721.792 τεμ.), Πειραιώς (18.978.305 τεμ.), Eurobank (9.435.255 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 1050 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v