Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμες αναμετρήσεις του Χρηματιστηρίου

Σε επαφή με τις 1.220 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, «βλέπει» τις 410 μονάδες ο FT 25. Οι παράγοντες που καθορίζουν την τάση στις επόμενες συνεδριάσεις και το θετικό κλίμα από τις εξαγγελίες Ντράγκι. Τα επίπεδα - «κλειδιά» για τα blue chips.

Μικτά συναισθήματα άφησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από τα "tips" της συνεδρίασης της Παρασκευής, στα θετικά θα μπορούσαν να καταχωρηθούν ο ικανοποιητικός τζίρος, η αξιοπρόσεκτη ενδοσυνεδριακή διόρθωση, το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας (έστω και με σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες) και η επίτευξη του πρώτου τεχνικά ζητούμενου, που ήταν η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1.185 και 385 μονάδων, αντίστοιχα, για Γενικό Δείκτη και FTSE25.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η ανοδική διαφυγή, βοηθούντος και του κλεισίματος "short" θέσεων, μπορεί να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.220 και 410 μονάδες, αντίστοιχα.

Επίσης σαν θετικό στοιχείο θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημαντική μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, κάτι που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αφήσει θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια.

Στα αρνητικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, παρά τις τρεις ενδοσυνεδριακές "αναμετρήσεις" και παρά το γεγονός ότι η επόμενη σημαντική τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.220 μονάδες.

Μένει να φανεί αν οι αγοραστές "σπατάλησαν πολύτιμα πυρομαχικά", ή όπως είθισται κάθε "στρογγυλό" νούμερο χρειάζεται κάποιες "ανάσες" προκειμένου να υπερκεραστεί.

Άλλωστε, ίσως χρειάζεται να ληφθεί υπ΄ όψιν η πιθανή διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, εν όψει του επικείμενου roadshow 18 και 19 τρέχοντος, στο Λονδίνο. Να σημειωθεί ότι η δεύτερη μέρα του roadshow στο Λονδίνο συμπίπτει με το triple witching Σεπτεμβρίου και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας (!)
Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η "ετυμηγορία" της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι "credit positive" για την Ευρωζώνη, αλλά ο άμεσος αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι περιορισμένος, εκτιμά η Moody's. Σημειώνει πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε οι αγορές τίτλων ABS να δημιουργήσουν εναλλακτικές πιστωτικές ροές και τονίζει ακόμα ότι η ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα τόνωσης αντανακλά τις συνεχείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η pεριοχή.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι βοήθησε στην εξαγωγή ορισμένων τεχνικών συμπερασμάτων, όσον αφορά τα βραχυχρόνια διαγράμματα, σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις "μετρά" ο τίτλος του ΟΠΑΠ που παραμένει σε βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι. Αλλάζει τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 12,83 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 12,60 ευρώ. 

Πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 5,76 ευρώ και γύρισε την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική, η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων. Επόμενη τεχνική αντίσταση στα 6,34 ευρώ.

Οι δύο παραπάνω τίτλοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο οίκος FTSE ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE MPF. Ειδικότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ θα συμπεριληφθεί στο δείκτη FTSE MPF All World, ενώ αντίθετα η μετοχή των ΕΛΠΕ θα διαγραφεί. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου.

Έτερος Δεικτοβαρής τίτλος άξιος αναφοράς είναι αυτός της ΕΥΔΑΠ. Η μετοχή έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 27/5 (κλείσιμο 8,65 ευρώ). Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 8,20 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον, σε ανοδικό κανάλι κινούμενο, Μυτιληναίο. Σημαντική η αντίσταση στα 6,85 ευρώ.

Γύρισαν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι οι ΕΧΑΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με την ανοδική διάσπαση των 7,43 και 3,59 ευρώ, αντίστοιχα. Επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 8,00 και 4,00 ευρώ.

Στην περίπτωση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, σημεία - κλειδιά είναι τα 0,70 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,85 ευρώ για την Εθνική, όπου και αναμένονται σημαντικές ρευστοποιήσεις, όπως και στα 0,38 ευρώ για την Eurobank, ενώ η Πειραιώς θα χρειαστεί το "κάτι παραπάνω" για να υπερκεράσει την ζώνη 1,70 - 1,75 ευρώ.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια 

Τα αποτελέσματα εξαμήνου ολοκληρώθηκαν χωρίς να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν κάτι στην ήδη γνωστή εικόνα των εισηγμένων εταιριών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν είχαν περισσότερη αισιοδοξία από άλλες φορές, οι βελτιώσεις που παρατηρούνται στους ισολογισμούς αφορούν περισσότερο ρευστότητα και περιθώρια κέρδους, στοιχεία δηλαδή που υπόσχονται υψηλότερη κερδοφορία σε μελλοντικό χρόνο.

Το γεγονός της εβδομάδας που πέρασε ήταν η ομιλία του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη και η νέα μείωση στα επιτόκια καθώς και οι Αγορές τιτλοποιημένων δανείων από την ΕΚΤ. Η αντίδραση των Αγορών ήταν έντονα θετική, καθώς εκτιμάται ότι με τις ενέργειες αυτές η ρευστότητα θα φθάσει στις Επιχειρήσεις επανεκκινώντας την πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης που παρουσιάζει έντονες ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού.

Κατά τα λοιπά τα "τεστ αντοχής" και η εγχώρια πολιτική κατάσταση εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες παραμέτρους που καθορίζουν ψυχολογία και τάση, δεδομένης της ρευστότητας που εσωκλείουν οι εκτιμήσεις και στους δύο αυτούς παράγοντες.

Στο μέτωπο μάλιστα των Τραπεζών η επόμενη εβδομάδα αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον καθώς η 20η Σεπτεμβρίου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία καθορισμού των παραδοχών με βάση τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ. Το εύρος των αποκλίσεων των εκτιμήσεων της Αγοράς αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν, είναι ίσως ενδεικτικό για την ρευστή εικόνα που επικρατεί στο "κλείδωμα" των όρων τόσο του βασικού, όσο και του δυσμενούς σεναρίου.

Τεχνικά η Αγορά επέστρεψε πάνω από το κομβικό σημείο των 1.150 μονάδων διεκδικώντας με αξιώσεις μια ακόμα ανατροπή της μακροπρόθεσμης τάσης. Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε μια ανοδική κίνηση της τάξεως του 15% από χαμηλά του Αυγούστου, "κοιτώντας" πλέον τον κινητό μέσο των 200 ημερών λίγο χαμηλότερα από τις 1.220 μονάδες. Εκεί εντοπίζεται και το άμεσο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς, καθώς εκεί είχε χαθεί στις 28 Ιουλίου η πρώτη "μάχη" των αγοραστών με τους πωλητές για επιστροφή σε μακροπρόθεσμα ανοδική τάση.

Το μόνο ίσως στοιχείο προβληματισμού για την έως τώρα εξέλιξη της τάσης είναι η απουσία "πάθους", αφού οι αγοραστές πέτυχαν αυτή την επίδοση από τα φετινά χαμηλά της Αγοράς χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το "δέσιμο" των τιμών και την συμμετοχή πλήθους εμπλεκομένων στην διαμόρφωση των τιμών.

Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD είναι πλέον αγορασμένοι, οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και οι τζίροι χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζουν προοδευτικά βελτίωση.
"Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να συνεχίσει το ανοδικό σερί έως τα επίπεδα των 1.220 μονάδων, όπου η αύξηση των τζίρων θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση του εν λόγω επιπέδου" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

"Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς από τα χαμηλά των 1047 μονάδων ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε ως την περιοχή των 1200 μονάδων", αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το πτωτικό κλίμα των πρώτων δύο συνεδριάσεων της εβδομάδας αντιστράφηκε αρχικά από την μείωση της έντασης στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, που φάνηκε την Τετάρτη και βοήθησε στη διατήρηση της στήριξης των 1140 μονάδων (χαμηλά Ιουλίου, ΚΜΟ 30 ημερών) και αντιστράφηκε σε ανοδικό με τις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η συνεδρίαση αυτή είχε και τον αυξημένο τζίρο που ζητούσαμε και έδωσε και νέο υψηλό κλείσιμο σε σχέση με την κορυφή του Αυγούστου πάνω από τις 1180 μονάδες και πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του βασικού επιτοκίου που ευνοεί, λόγω και της πτώσης του ευρώ, τις εξαγωγικές Επιχειρήσεις και η έναρξη προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων που ευνοεί τις Τράπεζες, αλλάζουν θετικά το κλίμα στις Αγορές της Ευρώπης και κυρίως του Νότου και η εξειδίκευση των μέτρων αυτών στη συνέχεια θα δώσει την δυνατότητα να καταγραφεί το εύρος της θετικής επιρροής.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Επίσης οι αγορές ομολόγων αναμένεται να βελτιώσουν τους Τραπεζικούς ισολογισμούς με θετικές προεκτάσεις για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας και Χρηματαγοράς, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών, ενδοσυνεδριακά χθες, ήταν λογική και καλοδεχούμενη κίνηση, αφού επιβεβαίωσε την διάσπαση της αντίστασης των 1180 μονάδων και έδωσε την ώθηση προς την επόμενη αντίσταση των 1220 μονάδων.

Η αναμέτρηση με τις 1220 μονάδες θα κρίνει αν ο Γενικός Δείκτης έχει την δυναμική να κινηθεί προς τις 1300 μονάδες. Ο Τραπεζικός δείκτης διέσπασε την αντίσταση των 163 μονάδων και επόμενος στόχος είναι η περιοχή των 170 μονάδων (Στις 173 μονάδες έχουμε τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών).

Την επόμενη εβδομάδα θα μας απασχολήσει η Δ.Ε.Θ. με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις (κυρίως στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας), τα Ευρωπαϊκά "stress tests" των Τραπεζών και οι πολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν και να αυξάνουν το ρίσκο των τοποθετήσεων σε μετοχές ενώ ακολουθούν μέσα στο Σεπτέμβριο roadshow στο Λονδίνο, αξιολόγηση Ελλάδος από S&P, αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου από FTSE, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Διπλό "χτύπημα" από την ΕΚΤ είχαμε την εβδομάδα που διανύσαμε, μέσω της μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05% (στο -0,2% από -0,1% υποχώρησε το επιτόκιο κατάθεσης) και της ανακοίνωσης για έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον Οκτώβριο, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ο Ντράγκι με τις κινήσεις αυτές προσπαθεί, να τονώσει την ανάπτυξη, κινούμενος εμμέσως πλην σαφώς κατά της πολιτικής της λιτότητας του Γερμανικού μπλοκ, και να προλάβει τα αποτελέσματα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία ήδη πρέπει να γνωρίζει και τις επιπτώσεις που έχει το περιορισμένο εμπάργκο ΕΕ-Ρωσίας στις προσπάθειες ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ (όπως η ανεργία, η οποία τον Αύγουστο υποχώρησε στο 6,1% - χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2008), τα οποία προκρίνουν τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο (το διάστημα Νοεμβρίου 2013-Ιουλίου 2014, τα $85 δισ. μηνιαίες αγορές χρεογράφων μειώθηκαν στα $25 δισ.) και ενισχύουν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων το α΄ 6μηνο του 2015, σε συνδυασμό με την επικειμένη έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο (το ύψος αυτής δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα) έχει οδηγήσει την ισοτιμία €/$ κάτω από το 1,30 (σημαντικές στηρίξεις στο επίπεδο του 1,2780 και σε αυτό του 1,2470, σε περίπτωση που συνεχισθεί η καθοδική του κίνηση) ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Ευρωζώνης.

Δηλαδή πλέον και η ΕΚΤ αποφασίζει να συμμετάσχει στον ευρύ νομισματικό "πόλεμο" των τελευταίων ετών, αναγνωρίζοντας την ανυπαρξία άλλων ουσιαστικών επιλογών, που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό που θέλει την ανάπτυξη να "επικρατεί" έναντι της λιτότητας (μένει βεβαίως να διαπιστωθεί στη συνέχεια), δε μπορεί να μη αναγνωρισθεί και η ηπιότερη στάση της τρόικας έναντι της Ελληνικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού.

Μάλιστα, ο χρονικός προσδιορισμός για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, για πρώτη φορά, το Νοέμβριο, τρεις περίπου μήνες πριν την κρίσιμη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των πιθανοτήτων προώθησης φοροελαφρύνσεων από την Κυβέρνηση (σε αυτό το σημείο αξίζουν να σημειωθούν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η σημαντική μείωση της τιμής των εισιτηρίων στις Αστικές συγκοινωνίες, η προσμονή μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επικείμενη πρόσληψη 24.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η πρόθεση πρόσληψης 10.000 μονίμων) ενισχύουν το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης, σε μια περίοδο που η πολιτική αβεβαιότητα, τα "stress tests" των Τραπεζών και η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους διατηρούν τον Γενικό Δείκτη, τους τελευταίους μήνες, σε ένα εύρος διακύμανσης 300 μονάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., από τεχνικής άποψης οι αντιστάσεις του ΓΔ οριοθετούνται στις 1.220 και 1.270 μονάδες και του FTSE Large Cap 395 και 410 μονάδες.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.197,11 μονάδες με άνοδο 3,04%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 3,15% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 2,23%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Πρώτες Ύλες (+9,30%), Τράπεζες (+4,92%) και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+4,52%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση κατέγραψαν τα Μέσα Ενημέρωσης (-5,97%), η Υγεία (-2,31%) και τα Βιομηχανικά Προϊόντα (-0,66%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Γενική Τράπεζα (147,47%), Κέκροψ (34,26%), Παίρης Πλαστικά (29,87%), ΑΕΓΕΚ (28%), Προοδευτική (23,40%), Περσεύς (19,60%), Σελόντα (19,23%), Σφακιανάκης (19,17%), Unibios (14,77%) και ΓΕ Δημητρίου (13,33%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος Εκδοτική (-44,44%), Medicon (-36%), Yalco (-35,50%), Pasal (-32%), ΑΧΟΝ (-20%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-20%), PC Systems (-19,66%), Dionic (-19,05%), Έλαστρον (-17,36%) και ΑΛΚΟ (-16,97%).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v