Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Αναδιπλώνονται» οι αγοραστές

Πτώση σημειώνει το χρηματιστήριο με τον ΓΔ κάτω από τις 1.190 μονάδες. Απώλειες καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Coca Cola, Αlpha Bank, Motor Oil Kέρδη για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

«Πάτησε» για λίγο τις 1.200 μονάδες το Χ.Α. Με τις τράπεζες και με αγοραστές στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ η αγορά επανέρχεται στα επίπεδα της 25-28ης Ιουλίου. Επαναφορά χαμηλών συναλλαγών, καθώς ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 24 εκατ. ευρώ (στις 12.30) με το 67% (!) στις τράπεζες και με τις Εθνική και Πειραιώς να συγκεντρώνουν τη «μερίδα του λέοντος».

Συγκριτικά καλύτερες συναλλαγές σήμερα στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, με τον κλαδικό δείκτη να πλησιάζει όλο και εγγύτερα στις 170 μονάδες.

Ωστόσο μετά τις 12.30 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά περίπου 0,72%, στις 1.188 μονάδες.

Με τη σημερινή κίνηση το ελληνικό χρηματιστήριο επανέρχεται στα επίπεδα τέλους Ιουλίου, «καλύπτοντας» όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημαντικής υποχώρησης.

Θυμίζουμε πως ξεκίνησε αμέσως μετά τη «διπλή κορυφή» της 25-28ης/7 για να βαθύνει μέχρι τις 1.044 μονάδες (στη συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου).

Πλέον, και ενώ κατ΄αρχήν ζητούμενη είναι η κατοχύρωση αυτών των περιοχών, η αγορά «βλέπει» προς τις 1.220 μονάδες (στην περίπτωση αυτή καλύπτεται και η βουτιά της 8ης/7 (στις 1.193,30 μονάδες με -3,98%) εν μέσω αμφισβήτησης -τότε- των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αρνητικών εκθέσεων κυρίως των ξένων οίκων.

Βέβαια όπως εύστοχα θυμίζουν φίλοι της στήλης, η «βουτιά» της 8ης/7 αποτελούσε μέρος ευρύτερου καθοδικού σχηματισμού (ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου με αφορμή την... περιβόητη πια έκθεση-προειδοποίηση του ΔΝΤ) και ως μέρος αυτού του σχηματισμού θα πρέπει να μετράται και η τρέχουσα αντίδραση.

Διαδικασία βραχυπρόθεσμης επαναφοράς λοιπόν, με τα «ισχυρά χέρια» να έχουν μαζέψει σημαντικό μέρος της προσφοράς, των ρευστοποιήσεων κυρίως της 10ήμερης υποχώρησης και με το Χ.Α. να έχει συγχρονισθεί με τα ξένα χρηματιστήρια και τα... πονταρίσματα των ξένων οίκων.

Νέα μικρή άνοδος νωρίτερα στην Φρανκφούρτη για τον DΑΧ στις 9.762 μονάδες -παραμένει πάντα εντός της ευρύτερης κίνησης που ξεκίνησε ως διόρθωση από τα «ιστορικά υψηλά» των 10.045 μονάδων- με τους αγοραστές να υπερισχύουν ελαφρώς και στην ελληνική αγορά.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι οποίοι έβλεπαν εδώ και καιρό ως πιθανότατο στόχο τις 1.220 μονάδες, σημειώνουν πως προέχει η άμεση επιβεβαίωση της περιοχής των 1.195-1.200 μονάδων, προτού επιχειρηθεί η επόμενη κίνηση.

Με ορίζοντα την ετυμηγορία της S&P, την προετοιμασία για την παρουσίαση στο Λονδίνο (17-19 Σεπτεμβρίου).

Η εκπροσώπηση της αγοράς, των επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο (Γκίκας Χαρδούβελλης, Νότης Μηταράκης) είναι αλήθεια πως έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, με χρηματιστηριακούς κύκλους και επιχειρηματικούς παράγοντες να εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι απ΄ ότι στις προηγούμενες παρουσιάσεις. Το αν αυτό το διάστημα προετοιμασίας του Road Show του Λονδίνου θα έχει χρηματιστηριακό αντίκτυπο θα φανεί στο... ταμπλό, θυμίζοντας πως την προηγούμενη φορά με επίσης αρκετές προσδοκίες ακολούθησε σημαντική διόρθωση των αξιών. Θα δείξει... καθώς συμπίπτει και το «τριπλό κλείσιμο» στα παράγωγα. Ενδιαφέρον διάστημα από πολλές απόψεις...

Πάντως, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως στα επίπεδα των 1.200 μονάδων δικαιολογείται μία μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων, μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις κυρίως στα «χαρτιά που έχουν τρέξει».

Κατά 22,17% έχει αποδώσει η μετοχή της ΕΤΕ σε διάστημα μηνός και στις τιμές των 2,70-2,80 ευρώ δικαιολογούνται κάποιες πωλήσεις. Αλλωστε τα 2,70-2,80 ευρώ θεωρούνται από μερίδα παικτών σημαντική ζώνη τιμών, με πολλούς εν δυνάμει πωλητές (από την προηγούμενη διόρθωση της μετοχής).

Στα 12,40 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,20 ευρώ του ΟΤΕ και στα 11,58 ευρώ της ΔΕΗ δικαιολογούν επίσης ρευστοποιήσεις με σκοπό την κατοχύρωση μηνιαίων θέσεων. Ενδεικτικά η μετοχή του ΟΤΕ αποδίδει 19,2% σε διάστημα μηνός, κατά 5,11% του ΟΠΑΠ και 14,4% της ΔΕΗ.

Οπότε ας «χωνέψει» η αγορά τα τρέχοντα επίπεδα πέριξ των 1.200 μονάδων και εν συνεχεία βλέπουμε για τις 1.220 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v