Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος οι 1.200 μονάδες

Με τον FTSE 25 στις 390 μονάδες και τις τράπεζες κοντά στις 170 το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις, τις διεθνείς αγορές και τον «ανταγωνισμό» Πειραιώς - Εθνικής στο ταμπλό. Η τεχνική εικόνα.

Καλή μέρα και καλή εβδομάδα... Μία «ανάσα» από τις 1.200 μονάδες το Χ.Α., με βοήθειες από τις ξένες αγορές, την ΕΚΤ και τον Μ. Ντράγκι, με τον Θανάση Σταυρόπουλο (*) να σημειώνει σχετικά πως «...σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η ανοδική διαφυγή, βοηθούντος και του κλεισίματος "short" θέσεων, μπορεί να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.220 και 410 μονάδες, αντίστοιχα».

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές διατηρείται θετικό για τα χρηματιστήρια, με «νέα υψηλά» για τον S&P στην Wall, με τον DAX να έχει υπερκαλύψει το σύνολο της δικαιολογούμενης αντίδρασης (στην τελευταία διόρθωσή του από τα ιστορικά υψηλά του). Και στο εσωτερικό το Χ.Α. ακολουθεί, κινούμενο στον ρυθμό και των πολιτικών εξελίξεων με τον Φίλιππο Πανταζή να κάνει λόγο για συγκυβέρνηση έτοιμη για... όλα, τη στιγμή που κοινή είναι η εκτίμηση πως η χώρα (και το χρηματιστήριο) βρίσκονται ήδη σε παρατεταμένη (άτυπη μεν, αλλά...) προεκλογική περίοδο.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι από την ευρύτερη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, θυμίζοντας πως στο σχόλιο της 30ής Αυγούστου για τα «ντέρμπυ του φθινοπώρου» αφήναμε την αγορά εκτιμώντας πως «... τεχνικά, οι 1.180-1.185 μονάδες παραμένουν "άνω όριο" αντίστασης, ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει το Χ.Α. προς τις 1.220-1.250 μονάδες που είναι ο πρώτος ορατός σημαντικός στόχος για τον Γ.Δ. Σε κάθε περίπτωση οι 1.185-1.186 είναι πολύ σημαντική τεχνική περιοχή όπως επίσης οι 1.047-1.040 στην περίπτωση "γυρίσματος" της αγοράς».

Προσώρας η αγορά παραμένει σε αυτόν τον ρυθμό προβλέποντας στη μεγιστοποίηση της (τεχνικής) κίνησης, με αιχμή τις τράπεζες (ο κλαδικός δείκτης στις 166,67 μονάδες, χαμηλότερα των 170) με το κλείσιμο της Παρασκευής να ευνοεί κυρίως την Πειραιώς (1,57 ευρώ) και δευτερευόντως την Εθνική (2,74 ευρώ). Σε αντίθεση με τις Alpha Bank και Eurobank, που έχασαν έδαφος.

Θυμίζεται πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος έφθασε στα 130,3 εκατ. ευρώ, με το 63% (!) στις τράπεζες καθώς σε Πειραιώς και Εθνική άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 28,6 και 28,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αλλά και ο συγκριτικά υψηλός τζίρος σε ανοδική αντίδραση για τις μετοχές των Τιτάν, Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot.

Στα υπόψη, όπως θυμίζει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, πως ίσως χρειάζεται να ληφθεί υπ΄ όψιν η πιθανή διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, εν όψει του επικείμενου roadshow στο Λονδίνο. Να σημειωθεί ότι η δεύτερη μέρα του roadshow στο Λονδίνο συμπίπτει με το triple witching Σεπτεμβρίου και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας.

Σημειωτέον πως την Παρασκευή αναμένεται η «ετυμηγορία» της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Στην κινητικότητα και το ενδιαφέρον για επιλεκτικές δυνάμεις της καλούμενης «περιφέρειας» αναφέρεται σχετικά ο Στέφανος Κοτζαμάνης μετρώντας δέκα περιπτώσεις μετοχών/εισηγμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις για καλύτερη εκπροσώπηση στο ταμπλό.

(*) ένα θερμό ευχαριστώ στον φίλτατο Θανάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v