Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανάκαμψης για ΓΔ με τραπεζική βοήθεια

Σε επίπεδα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται ο Γενικός Δείκτης, καθώς μηδένισε τις πρωινές απώλειες αφού προηγουμένως δοκιμάστηκαν οι αντοχές των 1.150 μονάδων. Σε θετικό έδαφος «γύρισαν» τράπεζες και ΟΤΕ. Πιέσεις σε OΠΑΠ, Coca Cola.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, που «γύρισε» οριακά λίγο πριν τις 14.00. Με μέτριες συναλλαγές η πίεση στην πλειονότητα των μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης μέχρι τις 13.45-13.50, αν και στοχευμένες εντολές σε ΕΤΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς κ.α. «μηδένισαν» τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη.

Στα 35,5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές (το 61% στις τράπεζες, με τα περισσότερα σε Εθνική και Πειραιώς, Alpha Bank). Ενθαρρυντική αναστροφή για αρκετές μετοχές τα τελευταία λεπτά με την σχέση ανοδικών/καθοδικών να διαμορφώνεται στο 43/54 με σημαντικά κέρδη για Jumbo, ΣΙΔΕΝΟΡ, Kleemann κ.α.

Εως τις 1.152,08 μονάδες νωρίτερα (γύρω στις 11.20) ο Γενικός Δείκτης με την στήριξη των 1.150 μονάδων να μην δοκιμάζεται για πολύ, καθώς σταδιακά (μέχρι τις 12.00) με συντονισμένες αγορές ο δείκτης ανέκαμψε.

Σε...κίνηση της «ρηχής» αγοράς με το...μοιρογνωμόνιο, αναφέρθηκε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων θέλοντας να καταδείξει την ευκολία με την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να ποδηγετηθεί από μερίδα των «ισχυρών χεριών».

Εως τις 373 μονάδες ο FT25, έως τις 159 ο Τραπεζικός με τις ρευστοποιήσεις στις μετοχές του κλάδου να συνεχίζονται. Χρηματιστηριακά στελέχη με αφορμή και την έκθεση της BofA (ουδέτερη για τις τράπεζες) εκτιμούσαν πως τις τελευταίες 2-4 συνεδριάσεις επιχειρείται αλλαγή θέσεων από την πλευρά ξένων χαρτοφυλακίων. Με την απαραίτητη συνδρομή βεβαίως και των ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν στενά τις εισηγμένες μετοχές-επιλογές τους.

Η αδυναμία των τραπεζών να υπερβούν (την Δευτέρα) τις 168-170 μονάδες ενεργοποίησε περιορισμένης έκτασης εντολές σε μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank ενώ η Eurobank θεωρείται ξεχωριστή περίπτωση σε αυτή την φάση. Απαραίτητη η διόρθωση για τις μετοχές του κλάδου, προκειμένου να διαμορφωθούν εκ νέου χαμηλότερα επίπεδα τιμών- πιθανά σημεία επανεισόδου. Σε αυτό διευκολύνει η βραχυπρόθεσμη υποχώρηση των ξένων αγορών, η νευρικότητα στα διάφορα «ανοιχτά μέτωπα» (από ανατ. Ουκρανία, Παλαιστίνη, Σκωτία) στα εκτός, ενώ στα εντός, αρκεί η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Εν πάση περιπτώσει, από τη στιγμή που τα ξένα χρηματιστήρια μπήκαν σε διαδικασία διόρθωσης και το ΧΑ, ελλείψει ουσιαστικών κινήτρων, συγχρονίζεται με την διολίσθηση των ευρωπαικών. Από μία άποψη αυτό διευκολύνει όσους εκτιμούν, πως η επόμενη προσπάθεια ανοδικής κίνησης θα έπρεπε να γίνει με ενδιάμεση διόρθωση και είσοδο νέου χρήματος.

Τεχνικά, μετρώντας βραχυπρόθεσμα τον 25άρη φαίνεται πως η μη υπέρβαση των 395 μονάδων πιέζει τον δείκτη προς τις 370 και στην χειρότερη περίπτωση προς τις 365 μονάδες. Με τις ανάλογες προϋποθέσεις λοιπόν θα επιχειρηθεί- εκτιμάται άμεσα- η επόμενη ανοδική αντίδραση. Πρώτος στόχος οι 392 και 395 μονάδες με ενδεχόμενη διάσπαση των 395 να ανοίγει τον δρόμο για την προσέγγιση των 410 μονάδων.

Από τα 2,51 σταδιακά στα 2,57 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, από τα 1,47 σταδιακά στα 1,51 ευρώ της Πειραιώς με τις δύο «βαρύτερες» μετοχές να καλύπτουν το σύνολο της προηγηθείσας διόρθωσης και τους αγοραστές να ανεβάζουν λίγο τον πήχη, τα τελευταία 15λεπτα.

Στα 10,98 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα αντέδρασε μέχρι τα 11,06 και καλό θα ήταν να δώσει ένα κλείσιμο έστω και...μισό λεπτό πάνω από τα 11 ευρώ. Με αγοραστές τα τελευταία λεπτά στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που φτάνει τα 11,88 έχοντας για υψηλό ημέρας τα 12,03 ευρώ. Στα 11,20 ευρώ σταθερά με πωλήσεις και πίεση έως 2,10% για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Με χαμηλό ημέρας τα 6,56 ευρώ στη μετοχή του Μυτιληναίου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς με την τιμή να επανακάμπτει προς τα 6,63 ευρώ. Ενδιαφέρουσα η τεχνική προσέγγιση του Ηλία Ζαχαράκη για τη μετοχή, όπως «ανέβηκε» νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Με αγοραστές σε ΕΧΑΕ, INTRALOT, αλλά και σε σηματωρούς όπως η Τέρνα Ενεργειακή, η ΓΕΚ/Τέρνα αλλά και η ΜΟΗ ή η ΕΥΔΑΠ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v