Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς επικράτησαν οι αγοραστές στο... β΄ ημίχρονο

Μικρά κέρδη κατέγραψε το χρηματιστήριο με τον τζίρο συναλλαγών να κατεβάζει ταχύτητα. Κράτησε τις 1.170 ο Γενικός Δείκτης. Ανοδο υψηλότερη του 2% για Eurobank, Μotor Oil, ΕΧΑΕ. Υπεραπόδοση για την Jumbo. Απώλειες σημείωσαν ΔΕΗ, Folli Follie. Αμετάβλητη η Εθνική.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, ανεξαρτήτως τελικού προσήμου του Γενικού Δείκτη, οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά "υποφέρει" από την ανυπαρξία "φρέσκων" αγοραστών που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους βραχυπρόθεσμους ξένους να μειώσουν θέσεις, κάτι που φαίνεται να επιδιώκουν.

Και επειδή το "φρέσκο χρήμα" δείχνει από δύσκολο έως ακατόρθωτο να εισρεύσει από τους εγχώριους "κωδικούς λιανικής" (εδώ και πολύ καιρό αποτελούν από σπάνιο έως απόλυτα συλλεκτικό είδος) χρειάζονται οι ανάλογες εξελίξεις προκειμένου νέα ξένα χαρτοφυλάκια να "ξαναδούν" το Χ.Α.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται το ίδιο χρήμα και η ημερήσια τάση θα διαμορφώνεται από τις διαθέσεις των ενεργών παικτών, το κλίμα στις διεθνείς Αγορές και τις εξελίξεις στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι υπάρχοντες ξένοι μπορεί να έχουν αναπτύξει "βιομηχανία εκθέσεων" με κύριο σημείο αναφοράς τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες και να ανεβάζουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τις τιμές - στόχους, όμως δεν δείχνουν την διάθεση να προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση θέσεων, αν δεν αυξηθεί η "ορατότητα" σε καίρια ζητήματα όπως είναι τα αποτελέσματα των Τραπεζικών "stress tests", η βιωσιμότητα του χρέους της Χώρας και βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανές πρόωρες εκλογές.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αποφάσεις που θα πάρουν οι εγχώριες Τράπεζες, όσον αφορά τις υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις, με αρκετές εισηγμένες είτε να αναγκάζονται σε εσπευσμένες ΑΜΚ, είτε να αποχωρούν από το ταμπλώ του Χ.Α., αλλά και οι "χρησμοί" των οίκων S&P και FTSE, που αναμένονται στις 12 και μέχρι τις 19 τρέχοντος (ημερομηνία που συμπίπτει με το triple witching Σεπτεμβρίου).

Με αυτά τα μέτωπα ανοιχτά η Αγορά θα συνεχίσει να "σέρνεται" χωρίς να απειλεί τις 1045 μονάδες, αλλά και χωρίς να δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει νέα υψηλά για το τρέχον έτος.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύο όψεων, καθώς πωλητές και αγοραστές "είχαν από ένα ημίχρονο" (!)

Τις πρώτες πρωτοβουλίες τις ανέλαβαν οι πωλητές έχοντας "κεκτημένη ταχύτητα" από την χθεσινή συνεδρίαση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1152,08 μονάδες (-1,14%).

"Υπό τον φόβο" καθοδικής διάσπασης των 1150 μονάδων, ενεργοποιήθηκαν κάποιες πρώτες εντολές αγορών, που σταδιακά "απλώθηκαν" σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του FTSE25. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έλθει σε μία πρώτη επαφή με το θετικό πρόσημο στις 13.59, για να ακολουθήσουν συνεχόμενες εναλλαγές προσήμων μέχρι τις 15.00, όταν και "πήραν κεφάλι" οι αγοραστές και από εκεί και πέρα ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1175,62 μονάδες (+0,88%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1174,46 (+0,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1170,85 μονάδες με κέρδη 0,47%.

Στα ανησυχητικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος από την χθεσινή καθαρά πτωτική συνεδρίαση, αλλά και η προσπάθεια συμμετοχής των Τραπεζικών τίτλων στην αντίδραση, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει πως έχουν περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω ανοδικής κίνησης. Εκτός και αν "κυοφορείται" ανοδική διαφυγή για την δημιουργία εντυπώσεων και όχι μόνο ...

Αντίθετα, ιδιαίτερα προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η γενικότερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αγοραστές των προηγούμενων συνεδριάσεων μάλλον αποσύρθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών (!)

Από την άλλη, σαν θετική ένδειξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, εκ νέου, υψηλότερα των 1170 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 378 μονάδων. Αν συνεχιστεί η αντίδραση με κλεισίματα υψηλότερα των 1178 και 383 μονάδων, αντίστοιχα, με βάση τα ημερήσια γραφήματα, τα σενάρια για επέκταση της ανοδικής αντίδρασης θα κερδίσουν πόντους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές του ΧΑ

"Τα γεγονότα που αναμένει η Αγορά, βραχυπρόθεσμα, για να διαμορφώσει τάση, είναι η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Χώρας από την S&P και το outlook που θα μας δώσει, αλλά και οι δημοπρασίες των TLTRO από την ΕΚΤ στις 18 Σεπτεμβρίου" αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.

Έχει ενδιαφέρον αν οι Ελληνικές Τράπεζες πάρουν ρευστότητα και πόση, στον πρώτο γύρο, ή περιμένουν τον Δεκέμβριο για το β γύρο των TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations).

Παράλληλα το δημοψήφισμα στην Σκωτία (18 Σεπτεμβρίου), αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν πηγή κινδύνου για την αναδυόμενη Ελληνική Αγορά.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου θα βοηθήσει τους κλάδους που ευνοούνται από την άνοδο του Τουρισμού σε επίπεδα ρεκόρ.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν πρόκειται να έχουμε εξελίξεις στο θέμα της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης των Τραπεζών καθώς δεν θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, με τα 11 δισ του ΤΧΣ να μένουν αναξιοποίητα.

Τα αναμενόμενα roadshows θα έχουν αντίκτυπο σε μεμονωμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, καθώς οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και το πολιτικό ρίσκο ανησυχούν τους fund managers σε ένα εκ νέου Τραπεζοβαρή Γενικό Δείκτη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Wealth Financial Services, οι στηρίξεις στην Αγορά εντοπίζονται στις 1150 μονάδες και στις 1120 μονάδες, ενώ η διάσπαση των 1180 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα μας φέρει αντιμέτωπους με τα τοπικά υψηλά των 1205 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε "κόκκινο" φόντο ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -1,93% του Hang Seng. "Πράσινη εξαίρεση" ο Ιαπωνικός Nikkei που τερμάτισε την συνεδρίαση με μικρά κέρδη, αλλάζοντας πρόσημο λίγο πριν το τέλος.

Η ψυχολογία των επενδυτών επιβαρύνθηκε από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας και τη φημολογίας ότι η Fed θα αυξήσει συντομότερα από το αναμενόμενο τα επιτόκιά της.

"Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξετάζουν αν θα αλλάξουν το 'guidance' για το πιθανό 'μονοπάτι' των επιτοκίων προκειμένου να του δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να αντιδρά στις αλλαγές στην οικονομία", αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Μικρές απώλειες και για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς εκτός της επόμενης κίνησης της Fed, προβληματισμούς συνεχίζει να δημιουργεί και "η πορεία προς το άγνωστο της Σκωτίας".

Από την άλλη, η Γαλλία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη για άλλη μία φορά, σήμερα και προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φέρει το Δημόσιο έλλειμμα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4% το 2014 σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,5% πριν από λίγες εβδομάδες.

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street, με τους φόβους για "πρόωρη" αύξηση των επιτοκίων από την Fed να κρατούν τους επενδυτές σε επιφυλακή.

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε η Goldman Sachs τα νέα προϊόντα που παρουσίασε η Apple, αναφέροντας πως οι νέες συσκευές ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις, ειδικά η σειρά 6 των iPhone. Ο οίκος προβλέπει ότι η Apple θα πουλήσει κοντά στα 62 εκατομμύρια καινούργια iPhone στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και 205 εκατομμύρια το 2015. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΤΕ σε "overweight" από "equalweight" προχώρησε η Morgan Stanley, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 13 από 12,5 ευρώ. 

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τις προοπτικές κερδοφορίας των Ελληνικών Τραπεζών και το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 προχώρησε η BofA Merrill Lynch. Μάλιστα πέραν της Εθνικής περιμένει και την Alpha φέτος να καταγράψει κέρδη. Ωστόσο η σύσταση της επενδυτικής παραμένει και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες "ουδέτερη" ενόψει της αναθεώρησης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους (AQR). Παράλληλα διατηρεί τις ίδιες τιμές στόχους: για την Eurobank τα 0,39 ευρώ, για την Πειραιώς τα 1,72 ευρώ, για την Εθνική τα 2,80 ευρώ και για την Alpha τα 0,70 ευρώ(περιθώριο 3%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, παραδόξως, δεν σημειώθηκαν αλλαγές στις τρεις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Πειραιώς (9,275 δισ) να ανοίγει ελαφρώς την διαφορά από την Εθνική (9,080 δισ). "Πλασέ" η Alpha Bank (8,747 δισ).

Όσον αφορά την σημερινή "συμπεριφορά" των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, όλες "είδαν" και τα δύο πρόσημα, πλην των ΕΥΔΑΠ (δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο") και ΔΕΗ (κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν και Folli Follie Group. Οι επόμενες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 11,00, 19,40 και 28,80 ευρώ, αντίστοιχα.

Από την άλλη, ασφαλώς και την "παράσταση έκλεψε" το +4,19% της Jumbo, που αν συνεχίσει να κινείται ανοδικά η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 12,00 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2013/2014 θα δημοσιευθούν στις 25.09.2014 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. Όσον αφορά την νέα οικονομική χρήση (Ιούλιος 2014 - Ιούνιος 2015) και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι πρώτοι δύο μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος, της νέας οικονομικής χρήσης (Ιούλιος 2014- Ιούνιος 2015), ξεκίνησαν δυναμικά με τις πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση άνω του 10%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για τη νέα οικονομική χρήση 2014-2015, ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση είναι η αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 4% και 6% για το σύνολο του χρόνου.

Ελάχιστα τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη, όπου σε ιστορικά χαμηλά κινείται η Pasal (μετά και τις τελευταίες εξελίξεις), ενώ σε χαμηλά 17 συνεδριάσεων τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Ιντρακόμ.

Αξιοπρόσεκτες πιέσεις και στην Lamda Development (-5,02%) μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία αντιμέτωπη με νέες καθυστερήσεις βρίσκεται η υπόθεση αξιοποίησης του Ελληνικού καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τη σύμβαση που επρόκειτο να υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τον επενδυτικό όμιλο υπό τηνLamda Development του ομίλου Λάτση. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.

Ο τζίρος σημαντικά χαμηλότερος από χθες, περιορίστηκε στα 73,4 εκατ. από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ). Εννέα τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ) "απασχόλησαν" το 83% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με σχετικές πιέσεις και ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, όμως παρά την μεταβλητότητα, μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Ελαφρά αυξημένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.573 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 6.137, 5.379 για τον Σεπτέμβριο, 727 για τον Οκτώβριο, 30 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 381) κινήθηκε μεταξύ 372,5 και 382,75 μονάδων αυξάνοντας την μικρή υπερτίμηση στο 0,35%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50.000 Eurobank, 5.400 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (931), ΔΕΗ (783), AlphaBank (2.648), Εθνική (5.785), Πειραιώς (7.372),Eurobank (2.660), Μυτιληναίο (770), ΕΧΑΕ (222), ΟΠΑΠ (438), Ελ. Πετρέλαια (279), ΓΕΚ (451), MIG(399), ΕΥΔΑΠ (101).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 37%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 175 δικαιώματα (72calls και 103 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(75.928.374 τεμ.), Εθνική (1.749.337 τεμ.), Πειραιώς (18.526.663 τεμ.), Eurobank (8.676.967 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v