Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση

Απολογισμό του roadshow στο Λονδίνο κάνουν οι επενδυτές. Ποια είναι τα κρίσιμα μέτωπα της ερχόμενης εβδομάδας. Η εκτίναξη της Παρασκευής και πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Tips για τα blue chips. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με εβδομαδιαίες απώλειες μεν αλλά με εκρηκτικότητα στην συνεδρίαση της Παρασκευής το ΧΑ αν μη τι άλλο κινήθηκε στοιχειωδώς... χρηματιστηριακά.

Με θεαματικό «λύσιμο» των αγοραστών σχεδόν με την λήξη της σειράς Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα, με άμεση ενεργοποίηση των αγοραστών μόλις ολοκληρώθηκε η μετακύληση και το κλείσιμο θέσεων του FT25 έως τις 358/357 μονάδες (αφού είχαν προηγηθεί οι stop loss πωλήσεις στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση της Πέμπτης) και με συγχρονισμό του ΧΑ με τις ευρωπαϊκές αγορές (που είχαν ποντάρει στην προεξόφληση του δημοψηφίσματος στην Σκοτία από την Τετάρτη- Πέμπτη).

Το σημαντικό κέρδος της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας ήταν η άμεση ενεργοποίηση των αγοραστών, οι αυξημένες συναλλαγές (και λόγω rebalancing...) η επιβεβαίωση των 1.100 μονάδων για τον ΓΔ και των 358/357 για τον FT25, αλλά και -για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα- η μετατροπή των μέχρι και τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης αντιστάσεων σε στηρίξεις. Στηρίξεις που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε κλείσιμο στην συνεδρίαση της Δευτέρας. Ειδικότερα, οι 1.140,25 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οι 370,25 για τον FT25.

Η συνέχιση της αντίδρασης θα κριθεί από την Δευτέρα (εάν επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις, που προαναφέρονται) η δε έκταση της από τις εξελίξεις και στο πολιτικό πεδίο, αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Τεχνικά η αγορά «βλέπει» και πάλι τις 1.180 μονάδες (τιμές της 10-11/9).

Την Τρίτη ο Αντ. Σαμαράς συναντάται με την γερμανίδα ομόλογο του (οπότε ίσως διαφανούν οι προθέσεις του Βερολίνου για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα), ενώ ακολουθεί η επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ θα κάνει τον απολογισμό του για τα αποτελέσματα του Road Show στο Λονδίνο, καθώς οι πρώτες εισροές- τοποθετήσεις ήταν εμφανείς προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Στις διεθνείς αγορές, η επαναφορά από τα χαμηλά των αρχών Αυγούστου συνεχίστηκε. Ειδικότερα για τον DAX η αντίδραση που ξεκίνησε από τις 8.903,80 μονάδες (στα χαμηλά της 8/8) κορυφώνεται με την τελευταία κίνηση του δείκτη από τις 9.588 μον. (της 16/9) μέχρι τα επίπεδα των 9.850 μονάδων εχθές.

Χρηματιστηριακά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας να πραγματοποιηθούν κινήσεις εν όψει του κλεισίματος του Σεπτεμβρίου (τη μεθεπόμενη Τρίτη 30/9) θυμίζοντας πως ο μήνας ξεκίνησε για τον μεν ΓΔ την Δευτέρα 1/9 από τις 1.159,20 για τον δε FT25 από τις 376,19 μονάδες.

Τουλάχιστον σώθηκε η... παρτίδα σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος καθώς την ημέρα που τα ξένα χρηματιστήρια συνέχιζαν σε νέα ιστορικά υψηλά (Wall Street) και «τοπικά υψηλά» το ΧΑ «βούλιαζε» με 2,11% στις 1.107,98 μονάδες. Αυξημένης μεταβλητότητας οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις με συναλλαγές 303,7 εκατ. ευρώ στις 19/9 και άλλα 129,4 εκατ. ευρώ μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη. Υπερδιπλάσιος τζίρος στην ισχυρή ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής από αυτόν στην πιεστικά διορθωτική της Πέμπτης.

Με το Euro2day.gr να μιλά από την προσυνεδρίαση της Παρασκευής για την «... τέλεια παγίδα ή ακόμη έναν εμφανή εκβιασμό, σε κάθε περίπτωση, υποστήριζαν χρηματιστηριακά στελέχη, η προσφορά που απορροφήθηκε στα χαμηλά της Πέμπτης θα αποφέρει σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Χωρίς να αίρονται οι παθογένειες της ελληνικής αγοράς, το Χ.Α. είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τα ξένα, να συμμετάσχει στα επινίκια του σκωτσέζικου αποτελέσματος».

Η διττή εικόνα της αγοράς με ταλαιπωρία μέχρι την ώρα της δημοπρασίας (14.00) με την εκρηκτική αντίδραση που ακολούθησε μετά τις 14.15-14.20 δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας για το ποιός έχει το «πάνω χέρι» σε μία αγορά τόσο «ρηχή» και εύκολα «χειραγωγούμενη» από τα ισχυρά χέρια, όπως η ελληνική.

Στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για το triple witching, τις κινήσεις των παικτών πριν και μετά τις 14.00-14.15/14.20 τις τεχνικές περιοχές για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.

Από τις μετοχές- σηματωρούς, για την ΕΤΕ θα πρέπει να διασπασθούν άμεσα τα 2,50 ευρώ (σε εξέλιξη οι διεργασίες για πώληση μεριδίου της Finansbank), ενώ για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ οι αντιστάσεις της 18ης είναι οι νέες στηρίξεις από την συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου.

Ολίγα με αφορμή το χθεσινό «κλείσιμο»

-«Μεστή» αντίδραση των τραπεζικών μετοχών αμέσως με το κλείσιμο της δημοπρασίας- λήξης Παραγώγων με αγοραστές από τις 147,7 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου για το «πως κλειδώνουν τα stress tests» αναφέρονται λεπτομέρειες που αφορούν στον κλάδο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Παραμένει σημείο αναφοράς η περιοχή των 155-158 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη,

-Όπως σημειώνει ο φίλος Thita Delta, στα 2,36 ευρώ επιτεύχθηκε για τη μετοχή της ΕΤΕ ο ελάχιστος στόχος, που προκύπτει από την πτωτική διάσπαση των 2,51 ευρώ. Η πλησιέστερη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στην γραμμή του λαιμού του σχηματισμού της διπλής κορυφής.

-Επαναφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ πάνω από τα 12 ευρώ, με αφορμή και τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα. Πρώτος στόχος τα 12,39 ευρώ, ενδοσυνεδριακή κορυφή στις 9/9 αλλά εάν την Τρίτη το ΤΑΙΠΕΔ τον ανακοινώσει ως νικητή της σχετικής διαδικασίας, «έχει» υψηλότερες τιμές στις αρχές Ιουλίου,

-Προς τα 11,50 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με εβδομαδιαία απόδοση 1,8% και καλό βραχυπρόθεσμο διάγραμμα. Υπό προϋποθέσεις κίνηση προς τα 11,90-12 ευρώ. 

-Aνοδικό «ξέσπασμα» για τη μετοχή του Μυτιληναίου από τα χαμηλά της 18/9 (6,16 ευρώ) με αφορμή και την παρουσίαση στο Λονδίνο,

-Διαφορετική από τον ΜΥΤΙΛ η περίπτωση της ΜΕΤΚΑ κράτησε άνετα τα 11 ευρώ ενώ προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης δοκίμασε πάνω από τα 11,34 ευρώ (πτωτική τάση),

-Για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ο Ηλίας Ζαχαράκης μετρά από τον Απρίλιο και μετά 22 σημαντικά χαμηλά στα 5,11 ευρώ ενώ στις αντιδράσεις συνεχίζει και κάνει χαμηλότερες κορυφές με το πτωτικό trend πλέον στην ζώνη των 5,70. Μια διάσπαση των 5,82 θα έδινε μεσοπρόθεσμη είσοδο σε εβδομάδα. Σε ημερήσια μέτρηση, ενδιαφέρον στα 5-5,20 ευρώ, επίπεδο σαν στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση ενώ αγοραστικό σήμα σε μέρα δόθηκε με την διάσπαση των 5,32 στην συνεδρίαση της Παρασκευής,

- Όσον αφορά στον δείκτη της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» ο Βασίλης Μαρκάκης ήταν από τα... δύσκολα της συνεδρίασης της 19/9 σαφής, πως δηλαδή μόνον στην περίπτωση πειστικής υπέρβασης των 363,5 μονάδων ο δείκτης περνά τις 370 «βλέποντας» τις επόμενες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις,

- Στο 55%-58% κυμάνθηκε κατά μέσο όρο ο συνολικός τζίρος στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, με την Εθνική να έχει πλέον ως βάση τα 2,30-2,40 ευρώ, η Πειραιώς τα 1,35, η Alpha Bank τα 0,597 και η Eurobank τα 0,32 ευρώ. Για την τελευταία η αγορά προεξοφλεί αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών σε λίγο υψηλότερες τιμές,

- Από τις 20 μετοχές του FT Mid σε εβδομαδιαία μέτρηση συνεχίστηκε η ταλαιπωρία για την Attica Bank, μόνον 3 ενισχύθηκαν (Αεροπορία Αιγαίου, ΙΚΤΙΝΟΣ, Lamda Development), η J & P ΑΒΑΞ παρέμεινε σταθερή στα 1,38 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες (11,67% ) σημειώθηκαν για τη μετοχή της Frigoglass,

-Τέλος για ακόμη μία εβδομάδα ο ΓΔ με απώλειες σχεδόν 1,10% είχε συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από τον βαρύτερο FT25 (που δείχνει την υπεραπόδοση μετοχών της ευρύτερης αγοράς που δεν συμπεριλαμβάνονται στον 25άρη, ενώ όπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης «καυτά θέματα» για το ΧΑ ήταν το roadshow των εισηγμένων στο Λονδίνο, η ανακατάταξη της αγοράς σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη στους παγκόσμιους δείκτες της S&P Global BMI, η αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα, η προσθήκη των Alpha Bank και Eurobank στο δείκτη STOXX Eastern Europe 50 αλλά κι η προσθήκη της Eurobank στον STOXX Europe 600 - όλες τις αλλαγές στους δείκτες είχαν τελική ημερομηνία την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον και ο ΟΠΑΠ προστίθεται στον δείκτη FTSE All World στη θέση των ΕΛ.ΠΕ., με τις εισροές να εκτιμώνται στα 5,5 εκατ. μετοχές.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.148,64 μονάδες με πτώση 1,09%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 0,91% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 1,45%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Εμπόριο (7,49%), Ακίνητης Περιουσίας και Ταξίδια- Αναψυχή(3,56%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-6,42%), Πετρέλαιο- Αέριο (-3,71%), Υγεία (-3,24%) και Τράπεζες (-3,16%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μπουτάρης (ΚΑ) (19,44%), ΣΙΔΜΑ (19,27%), Mermeren (16,82%), Ακρίτας (16,07%), Νάκας Μουσική (14,96%), Dionic (14,96%), Βαρβαρέσος (12,90%), Altec (12,50%), Πήγασος Εκδοτική (12,50%) και Mevaco (11,61%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Yalco (-40,91%), Spider (-34,78%), Γενική Τράπεζα (-26,67%), Σφακιανάκης (-19,91%), PC Systems (-18,99%), Compucon (-18,81%), ΑΕΓΕΚ (-18,75%), Κορδελλου (-17,74%), Alpha Αστικά Ακίνητα (-16,17%) και Moda Bagno (-15,79%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v