Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Ανακόπτεται η αρχική ορμή

Ήπια άνοδο, αλλά μικρότερη της αρχικής καταγράφει η εγχώρια αγορά, με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 360 μονάδων. Κέρδη σημειώνουν Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Πειραιώς. Aπώλειες για Alpha, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Intralot. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Ανοδική η αντίδραση των ευρωχρηματιστηρίων, έως τις 1.125 μονάδες η κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Προσπάθεια επιβεβαίωσης των ημερήσιων στηρίξεων με τον Γ.Δ. να έχει ως βάση τις 1.115 και τον FT25 τις 361 μονάδες. Ωστόσο η αρχική πρωινή άνοδος φαίνεται πως ανακόπτεται.

Αναλυτικότερα, με ουρά από εχθές οι κυριότερες ευρωαγορές συνεχίζουν προς την περιοχή αντιστάσεων έχοντας προεξοφλήσει από την Πέμπτη το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σκοτία. Ενδεικτική η διακύμανση του DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που εχθές ενισχύθηκε 1,41% στις 9.798 μονάδες. Είχε προηγηθεί μικρότερη αντίδραση με 0,30% (στις 9.661 μον.) την Τετάρτη, με τον δείκτη να ξεκινά από τις 9.632 μον. στις 16 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα αντέδρασε έως τις 9.854 μονάδες, δλδ. για τον DAX σε 3-4 συνεδριάσεις σημειώνεται ανοδική αντίδραση 222 μονάδων (περίπου 2,5%). Αναφερόμαστε αναλυτικότερα στον DAX, καθώς είναι δείκτης οδηγός της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς της ηπειρωτικής Ευρώπης και για αρκετούς αποτελεί γνώμονα για τη γενικότερη τάση.

Την ίδια στιγμή στο Χ.Α. η αρχική αντίδραση και η συνέχεια με τον Γ.Δ. στην περιοχή των 1.120-1.125 μονάδων δεν θεωρείται ακόμη αρκετή, αν και ο τζίρος είναι καλύτερος από τον μ.ο. των τελευταίων 8 συνεδριάσεων (μη συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής).

Να θυμίσουμε επίσης πως το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό σημειώθηκε στις 1.140,25 μονάδες, δηλαδή 20 μον. πάνω από τη σημερινή κορυφή. Ένδειξη όχι και τόσο ενθαρρυντική από τη στιγμή που το Χ.Α. έχασε σημαντικό έδαφος χθες - τη στιγμή που ενισχύθηκαν τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια.

Πάνω από τα 20-21 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (μετά την πρώτη ώρα) με το 52% στις τράπεζες, από τα οποία τα περισσότερα στην Πειραιώς, ενώ ακολουθούν Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Δεδομένης της βαρύτητας του κλάδου έχει σημασία ότι ο δείκτης υπερέβη τις 150 μονάδες -μέχρι τις 152,57- με κρίσιμη αντίσταση τις 155, περιοχή που τεχνικά θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί έστω και ενδοσυνεδριακά στη συνέχεια.

Ειδάλλως οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές θα ενεργοποιηθούν άμεσα θέτοντας σε δοκιμασία και τις 140 μον. του Τραπεζικού Δείκτη.

Οι 363-364 μονάδες είναι για τον FT25 ό,τι οι 155 για τον Τραπεζικό και κάποιοι αναλυτές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση ένα κλείσιμο υψηλότερα αυτής της αντίστασης. Μέχρι τώρα ο δείκτης αντέδρασε στις 365,54, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του.

Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ ήταν οι πρώτες δύο μετοχές αυξημένου βάρους που γύρισαν μετά τα πρώτα 45΄ με την πρώτη στα 10,44 από τα 10,69 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης. Στα 11 από τα 11,18 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με πωλητές και στο συμβόλαιο της μετοχής. Το ότι σήμερα κλείνει η τρίτη σειρά του έτους στα παράγωγα απαιτεί την παράλληλη παρακολούθηση υποκείμενης και αγοράς παραγώγων, καθώς σε μετοχές του δείκτη έχουν ληφθεί αντίρροπες θέσεις (λ.χ. αγοράς έως τα 11,15-11,20 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, αλλά πώληση ΣΜΕ προς τα 11,05-11 ευρώ).

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετοχές που θεωρούνται αξιόπιστοι σηματωροί όπως ο Μυτιληναίος, τα ΕΧΑΕ έχουν αγοραστές έως 2,55% υψηλότερα. Είναι όμως μεικτή η εικόνα σε αρκετούς άλλους τίτλους καθώς η ΓΕΚ/Τέρνα υποχωρεί προς τα 3,30 ευρώ κι η Τιτάν προς τα 18,98 ευρώ.

Χρηματιστηριακά στελέχη σημείωναν πως και λόγω της χθεσινής μεγάλης βουτιάς και του πλήθους των ανοιχτών θέσεων (σε ΣΜΕ του FT25 στον τρέχοντα μήνα ) η αγορά ίσως ταλαιπωρηθεί πέριξ των 360 μονάδων μέχρις ότου έρθει η ώρα για τη δημοπρασία, μετά τις 14.00. Έτσι θα κλείσουν ή θα μετακυλιστούν απρόσκοπτα θέσεις short που είχαν ανοίξει προς τις 358-355 μονάδες από την αρχή της εβδομάδας.

Κληρώνει σήμερα για το ιπποδρομιακό στοίχημα με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται σε όλες τις λεπτομέρειες, στο προβάδισμα του ΟΠΑΠ, στην εμφάνιση Σαββίδη, με τη μετοχή του Οργανισμού έως τα 11,96 ευρώ, με σταθερούς αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης. Σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ στη μετοχή της Intralot επικρατούν μέτριες πωλήσεις με συνέπεια η τιμή να έχει υποχωρήσει μέχρι το 1,65 ευρώ. Θυμίζεται πως στο 1,60 ευρώ είναι το χαμηλό της μετοχής από τη συνεδρίαση της 30ής Σεπτεμβρίου.

Έως τα 6,33 ευρώ η αντίδραση για τον τίτλο του Μυτιληναίου, ενώ ανοδικά έως τα 11,12 ευρώ κινήθηκε και η ΜΕΤΚΑ. Στο 0,379 ευρώ η μετοχή της MIG, στα 7,79 της Motor Oil, στα 9,01 ευρώ και πάλι της Eurobank Properties, ενώ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και με ξένους αγοραστές έως τα 6,83 ευρώ.

Χρηματιστηριακά στελέχη επισήμαιναν πως η συνεδρίαση χρειάζεται αυξημένη προσοχή, η μέχρι τώρα ήπια αντίδραση δεν έφερε κίνδυνο εγκλωβισμού (από ενδεχόμενο ισχυρό ανοδικό... τράβηγμα στην αρχή), ενώ μετά τις 13.15-13.30 θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει καλύτερα η εικόνα για τον δείκτη και τις δεικτοβαρείς μετοχές του.

Στα 2,42-2,45 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, δλδ. σε στενό εύρος που δεν διευκολύνει... παράτολμες κινήσεις και ενώ πηγές της διοίκησης έχουν απαντήσει από εχθές στις αναφορές του Bloomberg περί επικείμενης πώλησης ποσοστού της Finansbank. Νωρίτερα η ΕΤΕ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, υλοποιεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πιθανή διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής της.

Εάν στη συνέχεια επιβεβαιωθούν οι 361-362 μονάδες για τον FT25 δεν αποκλείεται σταδιακά να κινηθεί και πάλι προς τις 365,54. Ενδεχόμενη υπέρβασή τους θα ενισχύσει τους long παίκτες σταδιακά μέχρι τον χρόνο της δημοπρασίας.

Στην περιοχή των 1.010-1.020 μονάδων ο FT Mid με ΙΚΤΙΝΟ, Frigoglass, ΥΓΕΙΑ και Πλαστικά Θράκης να δίνουν καλή αντίδραση και με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v