Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κερδίζει πόντους το ανοδικό σενάριο

Η ελληνική αγορά σήμερα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τις ξένες αγορές και να συμμετάσχει στα... επινίκια του σκοτσέζικου αποτελέσματος. Στο επίκεντρο τα παράγωγα και το triple witching. Η προσοχή (και) στον τραπεζικό κλάδο.

Υπέρ των αγορών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία, διθυραμβικοί οι τίτλοι για τη στερλίνα, ράλι των ευρωπαϊκών αγορών, στα ύψη η αδρεναλίνη διεθνώς.

Εξαίρεση, απογοητευτική εξαίρεση, το Χ.Α., καθώς μετά τη χθεσινή νέα υποτιμητική βουτιά διορθώνει χαμηλότερα και των 1.100 μονάδων. Τι έχουν τα... έρμα και ψοφάνε, που θα έλεγαν και οι πιο λαϊκίζοντες μετά και το χθεσινό απρόσμενο -ως προς την έκτασή του- άδειασμα.

Είναι λυπηρό (το αναφέρω και ως παίκτης) την ώρα που τα περισσότερα χρηματιστήρια κάνουν ράλι να βλέπεις στην οθόνη σου την κατακρήμνιση της αξίας και υγιών εταιρειών, την απροκάλυπτη επίθεση συντονισμένων πωλητών, με τον Γενικό Δείκτη να μην κρατά καν τις 1.100 μονάδες. Με τον FT 25 στις 359,22 και τις τράπεζες 3,76% χαμηλότερα στις 148,26 μονάδες.

Η  αξία των συναλλαγών στα 129,4 εκατ. ευρώ, τζίρος υψηλός (συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις), που παραπέμπει ευθέως σε ξεπούλημα θέσεων. Το μειονέκτημα με το Χ.Α. είναι πως έχει εμπλακεί στην... πολιτικολογία - εκλογολογία, και το Euro2day.gr αποτυπώνει εύγλωττα τα μηνύματα του Roadshow στο Λονδίνο.

Πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ομηρείας το Χ.Α., αλλά και πεδίο εκατέρωθεν εκβιασμών, ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως τους επόμενους μήνες έχουμε να δούμε... πράματα και θάματα.

Η κίνηση του 25άρη συνεχίστηκε, καθώς η διάσπαση των 363 μονάδων επέτεινε τις πωλήσεις και την πίεση, με τις 357 μονάδες να είναι από τις τελευταίες στηρίξεις για τον δείκτη. Ο ΟΠΑΠ, η CC HBC και ο Τιτάνας έβαλαν πλάτη και διασώθηκαν τα προσχήματα. Μάζεμα από τα χαμηλά για λογαριασμό 2-3 «ισχυρών χεριών» που πιθανότατα πόνταραν στη... Σκoτία, προσβλέποντας σε αντίδραση του Χ.Α. που υποχρεούται να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τουλάχιστον για σήμερα.

Triple witching το πολυαναμενόμενο και όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης οι κινήσεις stop loss από τους λίγους που επέμεναν να διατηρούν long θέσεις, αλλά και ο αξιοσημείωτος αριθμός margin calls τόσο στη spot αγορά όσο και στην αγορά παραγώγων.

Με τη δεύτερη περίπτωση να αναγκάζει σε εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων (λόγω triple witching), ή σε μετακυλίσεις θέσεων σημαντικά μικρότερου αριθμού, από ό,τι αρχικά ήθελαν οι συναλλασσόμενοι.

Η τέλεια παγίδα ή ακόμη ένας εμφανής εκβιασμός, σε κάθε περίπτωση, υποστήριζαν χρηματιστηριακά στελέχη, η προσφορά που απορροφήθηκε στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης θα αποφέρει σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Χωρίς να αίρονται οι παθογένειες της ελληνικής αγοράς, το Χ.Α. σήμερα είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τα ξένα, να συμμετάσχει στα επινίκια του σκοτσέζικου αποτελέσματος.

Σε συνδυασμό με τις θέσεις στα παράγωγα η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται θεαματική από όλες τις απόψεις κι απαιτεί αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση και διαρκή παρακολούθηση.

Στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε νωρίτερα πως η διεθνής συγκυρία μεταθέτει τον κίνδυνο διόρθωσης του χρηματιστηρίου προς τις 1.050-1.040 μονάδες, πως αποφεύγεται σε αυτήν τη φάση η δοκιμασία με τις... τριψήφιες τιμές.

Σύμφωνοι, ο κίνδυνος μετατίθεται και το χθεσινό άδειασμα ίσως αποδειχτεί η ευκαιρία αποκόμισης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών για όσους τολμηρούς πόνταραν και μπήκαν στα χαμηλά. Όμως, η ελληνική αγορά παραμένει εμφανώς πτωτική από τις αρχές Ιουνίου. Το γιατί σχετίζεται κυρίως με την εσωτερική κατάσταση και λιγότερο με τη διεθνή. Αλλά αυτά από την επόμενη εβδομάδα, καθώς το σημερινό triple witching και το... ποντάρισμα στο... σκοτσέζικο αποτέλεσμα το περιμέναμε πώς και πώς.

Και στα παράγωγα η προσοχή, με τη Solidus ΑΕΠΕΥ να σημειώνει πως τα ΣΜΕ του FTSE 25 Οκτωβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 358,5 και των 370,75 μονάδων, και ήταν διαπραγματεύσιμα με discount της τάξεως του 0%-0,5%. Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 32.243 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 52.900 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 136.110 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισαν η Coca Cola και τα ΕΛΠΕ με κέρδη της τάξεως του 1,1%. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v