Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα κρίσιμη «μάχη» σήμερα για τις 1.100

Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με -μικρά έστω- κέρδη. Προσπαθεί να δώσει αντίδραση η Εθνική Τράπεζα. Συνεχίζουν να έχουν αγοραστές οι δύο πετρελαϊκοί τίτλοι. Κρίσιμες οι 350 μονάδες για τον FTSE 25.

Γύρισε η Wall, στο νήμα οι ευρωαγορές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η παρτίδα σώθηκε στο... παρά πέντε.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα η χθεσινή, καθώς ήταν γνωστό εκ προοιμίου πως πωλητές - αγοραστές θα αντιπαρετίθεντο στην ευρύτερη περιοχή των 1.100 μονάδων. Περιοχή στήριξη όχι τόσο τεχνικού χαρακτήρα όσο ψυχολογικού, με τους πρώτους να ελέγχουν την αγορά σε μεγάλα διαστήματα της συνεδρίασης αλλά με τους δεύτερους να πετυχαίνουν τον στόχο της διασφάλισης των 1.100 μονάδων.

Στο εύρος των 1.100 (για ορισμένους των 1.080-1.090 μον.) έως 1.180-1.200 παίζεται η τάση για τον Γενικό Δείκτη τις τελευταίες συνεδριάσεις με εμφανή την αδυναμία προσέγγισης της αντίστασης και ζητούμενη την επιβεβαίωση της στήριξης.

Στο εύρος αυτό περιορίζονται οι όποιες κινήσεις ξένων και Ελλήνων παικτών, διαχειριστών τη στιγμή που ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε 2-3ήμερη διόρθωση οι ευρωαγορές με τον DAX και πάλι προς τις 9.500 μονάδες που σύμφωνα με τους αναλυτές μετράται ως το μέσον της κίνησής του το τελευταίο 2μηνο.

Πρόκειται για σημαντική περιοχή. Το γερμανικό χρηματιστήριο επηρεάζεται εξάλλου και από τα μεγέθη της οικονομίας τους, πέραν των διεθνών εξελίξεων.

Στο Χ.Α. πέρασαν... ανέξοδα το Roadshow του Λονδίνου κι η αβάντα του FTSE ενώ η συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά ενέτεινε περισσότερο το κλίμα στο πολιτικό μέτωπο παρά το άμβλυνε. Πλέον κοινή εκτίμηση είναι πως το Χ.Α. βρίσκεται σε... προεκλογική περίοδο, μόλις έναν μήνα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της ΕΚΤ.

Ό,τι το καλύτερο δηλαδή για τους πωλητές που εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα που επικρατεί στις τράπεζες, με τους short παίκτες να έχουν στα συν τους την απραγία της πλειονότητας των ξένων - ισχυρών παικτών, στάση που διευκολύνει τη διολίσθηση τιμών-χρηματιστηριακής αξίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το αν η περίοδος αυτή θα κλείσει με την αγορά πάνω από τις 1.100 μονάδες ή σε κλίση προς νέα χαμηλά -κάτω από τις 1.040 μον., - είναι όντως ένα καλό ερώτημα κι όποιος έχει τη σωστή απάντηση κάνει ταμείο προς τα τέλη Οκτωβρίου. Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests στις 26 Οκτωβρίου.

Ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο και την αγορά γενικότερα μέχρι τότε.

Προσώρας αρκούμεθα στο ότι η βραχυπρόθεσμη τάση επιβεβαιώθηκε κατ΄ αρχάς τεχνικά με το κέρδος των 1.100 μονάδων ενθαρρυντική ένδειξη.

Στα της συνεδρίασης η αγορά αφού δοκίμασε και νέα χαμηλά κατάφερε να κλείσει με οριακά θετικό πρόσημο. Ο τραπεζικός κλάδος με την Εθνική προσπάθησε να δώσει αντίδραση, ενώ οι υπόλοιποι απλώς προσπάθησαν να διατηρήσουν τις πολύ σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις. Το 362 είναι κοντινή αντίσταση και το 365 επόμενη, ενώ το 368 συνεχίζει να είναι η κύρια αλλά και stop στο Intraday short. Από κάτω η αγορά έχει το πολύ σημαντικό επίπεδο της ζώνης του 350.

Οι δύο πετρελαϊκοί τίτλοι συνεχίζουν και έχουν αγοραστές σταθερά πέριξ των επιπέδων ενώ και ο Μυτιληναίος διατηρεί παρέα με τον ΟΤΕ το ημερήσιο αγοραστικό του σήμα.

Το επίπεδο πέριξ του 1.100 είναι σημαντικό να παραμείνει με όποιον τρόπο γίνεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v