Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί προσγειώθηκε στις 1.100

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε τα blue chips. Βάρυνε το κλίμα μετά τις δηλώσεις Σαμαρά – Μέρκελ από το Βερολίνο. Πώς επηρεάζουν την αγορά τα διεθνή χρηματιστήρια. Ποια μηνύματα στέλνει η τεχνική ανάλυση.

Απόλυτη επιβεβαίωση όλων όσον είχαν βάλει, από χθες, πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά, καθώς η κοινή συνέντευξη τύπου ασφαλώς και δεν έβγαλε την είδηση - καταλύτη, που θα μπορούσε να δώσει τα απαιτούμενα "ανοδικά καύσιμα" στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, προκειμένου αυτή να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα μάλιστα, με τη λήξη της κοινής συνέντευξης ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε κάθετα προς χαμηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα προς το χαμηλό ημέρας των 1104 μονάδων (-2,56%), για να ακολουθήσει ισχνή προσπάθεια αντίδρασης, προς σχετικό εξορθολογισμό των πιέσεων.

Νέες πρωτοβουλίες των πωλητών είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή νέου ημερήσιου χαμηλού στις 1102,52 μονάδες (-2,7%). Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1105,1 (-2,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1103,7 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,59%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/8 (1086,5 μονάδες).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ασφαλώς και μετά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας χρηματιστηριακής εβδομάδας, επιβεβαιώνεται η συντηρητική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία το ανοδικό ξέσπασμα της Παρασκευής ήταν "fake" και καθαρά αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, χωρίς συνέχεια.

Αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες του χώρου που προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις για την χθεσινή και πολύ περισσότερο για την σημερινή, ιδιαίτερα άσχημη εικόνα της Αγοράς, εκτός από την συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά.

Στις λογικοφανείς αιτίες, η κακή εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων) με τους διεθνείς αναλυτές να αναφέρονται στα απογοητευτικά στοιχεία PMI για την Ευρωζώνη και στην απόφαση των ΗΠΑ να κάνουν πιο "δύσκολη" τη μεταφορά της φορολογικής έδρας των Αμερικάνικων Επιχειρήσεων εκτός Χώρας.

Με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου, τίθεται εν αμφιβόλω η συμφωνημένη εξαγορά της Shire, που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, από την Αμερικανική AbbVie, ενώ παράλληλα θεωρείται πλέον δύσκολο να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον της Pfizer για την AstraZeneca. Σημειώνεται ότι αρκετές Αμερικανικές Επιχειρήσεις, ειδικά στο Ιατροφαρμακευτικό κλάδο, προσπάθησαν, μέσω εξαγορών να μετακινήσουν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση του Γερμανικού δείκτη DAX, ο εν λόγω δείκτης έδωσε σήμα εξόδου που θα διατηρηθεί όσο διατηρούνται και τα κλεισίματα χαμηλότερα των 9700 μονάδων, ενώ καθοδική διάσπαση των 9590 μονάδων, θα επιταχύνει την πτωτική τάση.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι στη σημερινή συνεχιζόμενη πίεση των τιμών, στο Χ.Α., σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι σύμφωνα με τις οποίες "η σημερινή κατάσταση στις Αγορές ομολόγων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την Ελλάδα και άλλες Χώρες" ενώ προειδοποίησε πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εξασθενεί.

Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος και στις Αγορές ομολόγων, με το Ελληνικό 10ετές να ξεπερνά εκ νέου το όριο του 6% (άλμα 26 μονάδων βάσης σε μόλις δύο ημέρες), κάτι που είχε να συμβεί από τις 15 Αυγούστου.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και εκτός από τις δηλώσεις Ντράγκι, σημαντικό ρόλο στις πιέσεις έπαιξαν τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, όσο και η χαμηλή συμμετοχή των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στην πράξη χαμηλού δανεισμού της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα όλο και περισσότεροι ξένοι οίκοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ θα πρέπει να συνοδευτούν από ποσοτική χαλάρωση προκειμένου να αποτραπεί το αποπληθωριστικό σπιράλ στην Περιοχή.

Άλλο ένα λογικοφανές σενάριο είναι αυτό που αναφέρεται σε "καθυστερημένες", επιθετικές, πωλήσεις ξένων funds, λόγω της πρόσφατης υποβάθμισης του Χ.Α. από την S&P Dow Jones Indices.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω την άσχημη, τεχνικά, εικόνα του Χ.Α., τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όσο και σε ημερήσια γραφήματα.

Ξεκινώντας από την βραχυπρόθεσμη εικόνα και σύμφωνα με το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου, κάθε "κορυφή" είναι χαμηλότερη της προηγούμενης και αυτό είναι σημαντικότατη ένδειξη πλαγιοκαθοδικής Αγοράς. Μάλιστα το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1120 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 365 μονάδων, αν επιβεβαιωθούν, ανοίγουν την "καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 1080 και 350 μονάδες, αντίστοιχα.

H εικόνα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Όμως και η εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, επιβεβαιώνει την είσοδο του Χ.Α., εκ νέου, σε πτωτική ταλαιπωρία. Άλλωστε η στήλη, από το μετασυνεδριακό σχόλιο της προηγούμενης Παρασκευής, προειδοποιούσε ότι η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν "ειδικών συνθηκών" και "ασφαλέστερα" συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης - τρέχουσας εβδομάδας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τόσο κατά την χθεσινή, όσο και κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το σπουδαιότερο, ότι τόσο χθες όσο και σήμερα ξεκίνησε με πτωτικό "gap". Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Δείκτης του Χ.Α. είχε κλείσει στην περιοχή των 1148 μονάδων για να ξεκινήσει την συνεδρίαση της Δευτέρας στην περιοχή των 1138 μονάδων, ενώ χθες έκλεισε στις 1133,06 μονάδες και σήμερα άνοιξε στις 1129,93 μονάδες. Δύο συνεχόμενα πτωτικά "κενά", αν μη τι άλλο, δημιουργούν υπόνοιες εσπευσμένων και ελαφρώς "αγχωμένων" πωλήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, αν ο Δείκτης συνεχίσει να δίνει και κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας (!)

Στις ιδιαίτερα αρνητικές υποσημειώσεις το γεγονός ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση 13 τίτλοι του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση την ίδια συμπεριφορά επέδειξαν 17 από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ένδειξη ότι όσοι προχωρούν σε μείωση θέσεων, οι κινήσεις έχουν πάψει να είναι επιλεκτικές και είναι μάλλον γενικευμένες (!)

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Viohalco, EEE, Intralot, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται η κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο κλίμα εσωτερικών αβεβαιοτήτων, με τον πολιτικό κίνδυνο να έχει εμφανώς αυξηθεί και να διαμορφώνει επί το αρνητικότερο την επενδυτική ψυχολογία, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η ενδεχόμενη αδυναμία εκλογής νέου Προέδρου ανοίγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με πιθανή την αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, σενάριο που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και παρατεταμένη ακυβερνησία (!)

Είναι φανερό ότι τέτοιες εξελίξεις ανατρέπουν την επανεκκίνηση της Οικονομίας, συνεκτιμώνται όμως από τους διεθνείς επενδυτές ως πιθανές με αποτέλεσμα τη μερική ρευστοποίηση θέσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές και την αναπόφευκτη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη σε συνθήκες έντονης μεταβλητότητας.

Έτσι, η ανανέωση του "στοιχηματισμού" των θέσεων των Παραγώγων υπέρ της ανοδικής κίνησης (θέσεις "long") στη συνεδρίαση της Παρασκευής αγνοήθηκε στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η απόρριψη της απόσχισης της Σκωτίας από τη Βρετανία που φρέναρε το κύμα του Ευρωσκεπτικισμού στην Ε.Ε. χαροποίησε μόνο άλλες Αγορές πλην της ελληνικής.

Τα roadshow για τους Ελληνικούς τίτλους είχαν μόνο επικοινωνιακό απόηχο, ενώ ο κύκλος νέων τοποθετήσεων ίσως συντελεστεί σε άλλους χρόνους καθώς οι συζητήσεις επικέντρωσαν στο Ελληνικό πολιτικό τοπίο.

Ομοίως αγνοήθηκε και η παραμονή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο δείκτη FTSE των ανεπτυγμένων Αγορών. Και ασφαλώς, μόνο υπεραισιόδοξοι μπορούσαν να περιμένουν συγκεκριμένες θετικές ανακοινώσεις από την κα Μέρκελ, για το χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, ή την αποδοχή πακέτου φοροελαφρύνσεων, ή την λήξη της παραμονής της τρόικας στη Χώρα μας, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι εξελίξεις λοιπόν περί τα μακροοικονομικά μας ζητήματα θα είναι βασανιστικά αργές (διαπραγματεύσεις με την τρόικα) και θα συνυφανθούν με την έκβαση των "τεστ κοπώσεως" για τις Ελληνικές Τράπεζες. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με νευρικότητα τις Αγορές και η καταλυτική παρέμβαση της ποσοτικής χαλάρωσης, που σθεναρά απορρίπτει το Βερολίνο, θα είναι σύντομα ο μόνο τρόπος για να αποφύγει την κλιμάκωση του αποπληθωρισμού η Ευρωζώνη από κοινού με κάποιες δράσεις του Γιούνκερ.

Μόνο ένας deusexmachina (= από μηχανής θεός) βγαλμένος από τα δρώμενα της Ελληνικής τραγωδίας, όπως η συνομολόγηση στο πρόσωπο του Προέδρου, μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση του σκηνικού απαισιοδοξίας που περιβάλλει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ήδη, πάντως, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, η τεχνική εικόνα της Αγοράς δίνει ηχηρά μηνύματα για την επικείμενη διάσπαση του "οχυρού" των 1.100 μονάδων, για το Γενικό Δείκτη, με ιδιαίτερα πιθανή την περαιτέρω πτωτική του πορεία.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι δείκτες ASX 200 (+0,98%), Shanghai (+0,87%), σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέζεται το δαλάριο, ενώ προσπαθούν να αντιδράσουν, μετά την συνεχή πίεση των τιμών, Πετρέλαιο και Χρυσός.
Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού στο οποίο κινείται η Παγκόσμια οικονομία πρόκειται να κάνει ακόμη πιο δυναμική την άνοδο του δολαρίου στις Αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Προβλέπουν την ισοτιμία EUR/USD να επιστρέφει στο 1.2500 μέχρι το τέλος του έτους και στο 1.1800 μέχρι το τέλος του 2015. Όσον αφορά το USD/JPY ο στόχος της Γερμανικής Τράπεζας βρίσκεται στο 112.00 για το 2014 και στο 120.00 για το 2015.

Ξεκινώντας από την Ασία και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της HSBC για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα το Σεπτέμβριο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 50,5 μονάδες από 50,2 τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούσαν στις 50 μονάδες. Τα τελικά στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης θα ανακοινωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης PMI του Markit, υποχώρησε στο χαμηλό εννέα μηνών του 52,3, από 52,5 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα παραμείνει αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο στο 52,5. Πέμπτος συνεχόμενος μήνας πτώσης για το ΡΜΙ μεταποίησης ο Σεπτέμβριος, για την Ευρωζώνη, με το Markit να αναφέρει πως η τελευταία έρευνά του δείχνει πως η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το γ' τρίμηνο, θα είναι μόλις 0,3%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης PMI παρέμεινε στις 57,9 μονάδες το Σεπτέμβριο, αμετάβλητος από τον Αύγουστο. Για το τρίτο τρίμηνο του 2014 ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 57,2 μονάδες που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας στις αρχές του 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, διαβουλεύσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει η διοίκηση της Τρ. Αττικής τόσο με τα τρία ξένα funds που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όσο και με 3-4 ακόμη ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ζητήσει μικρή πίστωση χρόνου έως την Πέμπτη. Η μετοχή της Τράπεζας, έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.
 
Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, σχετική κινητικότητα σημειώθηκε στο Γαλαξίδι, ενώ η Creta Farm δείχνει να επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,6130 ευρώ (κλείσιμο 12/9).
 
Αντίθετα σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Μπήτρος, Μοτοδυναμική, και Ευρωσύμβουλοι. Επαναπροσεγγίζει το ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, η Άνεμος, ενώ σε χαμηλά 5μηνου έχει υποχωρήσει η Q&R. Εδώ χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς τείνει να γίνει καθημερινό το φαινόμενο καταγραφής νέων χαμηλών, ή σημαντικών ημερήσιων απωλειών, από τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης. Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρονται σε πωλήσεις από εγχώριους μικροεπενδυτές που απογοητευμένοι από την χρόνια απαξίωση της μικρής κεφαλαιοποίησης και πιεζόμενοι από φορολογικές υποχρεώσεις, προχωρούν σε ρευστοποιήσεις θέσεων, ακόμα και στο -10%.
 
Ιδιαίτερη αναφορά ίσως χρειάζεται και για τους "Υδάτινους" τίτλους. Σε νέο χαμηλό επταμήνου η ΕΥΔΑΠ (επόμενη τεχνική στήριξη στα 7,75 ευρώ), ενώ η ΕΥΑΘ ισοφάρισε το χαμηλό διετίας (επόμενη τεχνική στήριξη στα 3,80 - 3,70 ευρώ). 
 
Από τις μετοχές του 25αρη και μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Folli Follie Group.
 
Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 88,9 εκατ. από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ).

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.158 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.428, 8.271 για τον Οκτώβριο, 101 για τον Νοέμβριο και 56 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 356) κινήθηκε μεταξύ 355 και 365,75 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,45%.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (16.500 Ελ. Πετρέλαια, 14.100 Motor Oil, 132.100 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (846), ΔΕΗ (696), Alpha Bank (4.650), Εθνική (4.107), Πειραιώς (4.693), Eurobank (6.454), Μυτιληναίο (491), ΕΧΑΕ (376), ΟΠΑΠ (291), Ελ. Πετρέλαια (276), MIG (496), ΓΕΚ (114).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 34%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 834 δικαιώματα (370 calls και 464 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.485.675 τεμ.), Εθνική (2.319.297 τεμ.), Πειραιώς (36.768.179 τεμ.), Eurobank (9.321.367 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 650 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,50 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v