Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγώνας για τη διάσωση των 1.100 μονάδων

Κάτω από το ψυχολογικό όριο κινείται ο Γενικός Δείκτης παρά τις προσπάθειες των αγοραστών στην αρχή της συνεδρίασης. Σε ποια blue chips εκδηλώνονται οι μεγαλύτερες πιέσεις, ποια κρατούν «άμυνες».

Με προσπάθεια αντίδρασης από την περιοχή των 1.100 μονάδων και με μικρά κέρδη στην αρχή και εν συνεχεία με πτώση, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.100 μονάδες, ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

Λίγο μετά τις 11.00 ο Γ.Δ. έχασε και τις 1.100 μονάδες κυρίως εξαιτίας των πιέσεων στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί στα 11,01 από τα 11,14 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης και τη μετοχή της Εθνικής στα 2,30 από τα 2,35 ευρώ.

Σε διάστημα μόλις 5’ οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες διευρύνθηκαν φθάνοντας έως το 0,63% για τον FT25 στις 355 μονάδες και έως το 0,70% για τον Γ.Δ. προς τις 1.096 μονάδες. Με αλλαγή και της σχέσης ανοδικών/καθοδικών για τις 25 μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κόντρα στα περισσότερα χρηματιστήρια, που υποχωρούν ελαφρώς, στο ελληνικό από την αρχή της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από τα επίπεδα των 1.107 προς τις 1.112 μονάδες, με σκοπό τον απεγκλωβισμό της αγοράς από τα χθεσινά χαμηλά. Προσπάθεια με συναλλαγές 4,8 εκατ. ευρώ (το 61% στις τράπεζες) που μπορεί αρχικά να στέφθηκε από επιτυχία, αλλά με τους πωλητές να αναλαμβάνουν λίγο πριν από τις 11.00, γυρίζοντας τον Γ.Δ. Το γύρισμα έγινε με συναλλαγές επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ (σταθερά το 61% στις τράπεζες), προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά ακριβώς στο όριο.

Εκ προοιμίου γνωστή η κρισιμότητα (και) της σημερινής συνεδρίασης όπως και των μαχών που θα δοθούν μεταξύ πωλητών - αγοραστών γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών, με κόντρα τα ευρωχρηματιστήρια και τους πωλητές να έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα με το μέρος τους.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος, το γεγονός της διόρθωσης που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές δυσχεραίνει την προσπάθεια όσων επιδιώκουν να επιβεβαιωθεί η στήριξη της αγοράς πέριξ των 1.100 μονάδων, καθώς τη στιγμή που διευρύνονταν οι απώλειες για τον DAX στηνΦρανκφούρτη (προς τις 9.550 μον.) και για τον CAC στο Παρίσι οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες άγγιξαν το- μέχρι τώρα- χαμηλό συνεδρίασης.

Μέτριος τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ που υποχώρησε έως 0,60% με τους πωλητές να βλέπουν προς τα 11 ευρώ (θυμίζοντας τη σημαντική στήριξη στα 10,80 ευρώ), υψηλότερος στον ΟΠΑΠ μέχρι τα 11,44 ευρώ (θυμίζοντας τη σημαντική στήριξη στα 11,44 ευρώ, ακριβώς).

Δεικτοβαρής και σηματωρός η μετοχή της ΔΕΗ κυμαίνεται από τα 10,35 στα 10,53 ευρώ (ανεβάζουμε διάγραμμα και βραχυπρόθεσμα τεχνικά σημεία - τιμές στον Εκηβόλο), ενώ στη μετοχή της CC/HBC για ακόμη μία συνεδρίαση αναδεικνύονται οι αδυναμίες της. Με τους πωλητές - αγοραστές να φθάνουν και πάλι χαμηλότερα των 17 προς τα 16,97 ευρώ η CC θα πρέπει να αποφύγει τη διάσπαση και των 16,90 ευρώ. Κι αυτό γιατί θυμίζουμε πως στα 16,01 ευρώ έχει σημειωθεί στις 8 Αυγούστου η χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων. Ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη συγκεκριμένη μετοχή αλλά και για τους δείκτες.

Σταθερότερη και σήμερα -πάντα συγκριτικά- η μετοχή της Πειραιώς στο 1,33 ευρώ, με νέες ρευστοποιήσεις η μετοχή της Alpha Bank, με απώλειες και λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τη θυγατρική στην Ουκρανία η μετοχή της Eurobank.

Είναι ενδεικτικό πως σε μετοχές-σηματωρούς όπου αρχικά καταβλήθηκε προσπάθεια αντίδρασης βγήκαν «φράγματα» πωλήσεων από τις υψηλότερες τιμές με συνέπεια το εύκολο γύρισμά τους σε αρνητικό έδαφος.

Έτσι η μετοχή του Μυτιληναίου από τα 6,40 υποχώρησε στα 6,30 ευρώ (στα 6,18 ευρώ πολύ σημαντική στήριξη), η ΓΕΚ/Τέρνα από τα 3,48 στα 3,33, η Motor Oil από τα 7,94 στα 7,81, τα ΕΧΑΕ από τα 6,88 στα 6,70 ευρώ, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα για ΤΕΝΕΡΓ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo.

Σταθερά στο... κόκκινο οι βασικοί δείκτες μετά τις 11.00-11.05 μέχρι πριν από λίγο, σε μία συνεδρίαση που ό,τι κερδηθεί ή χαθεί θα γίνει με πολύ κόπο και εκατέρωθεν μάχες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v