Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντεξε η ζώνη των 1090-1080 μονάδων

Στην μέγγενη των αμφιβολιών για τις πολιτικές εξελίξεις και του προβληματισμού για την αποχώρηση του ΔΝΤ η αγορά. Στα θετικά το ότι άντεξε η στήριξη και κρατήθηκαν οι 1.100 μονάδες. Ποια είναι η εικόνα στις τράπεζες και τα blue chips.

Στο άνω όριο της επόμενης ζώνης στήριξης των 1090 - 1080 μονάδων, γκελάρισε ο Γενικός Δείκτης για να δώσει σχετική ανοδική αντίδραση, χαρίζοντας "αξιοπρεπές μεροκάματο" στους λίγους εναπομείναντες traders που είχαν το κουράγιο, ή την άγνοια κινδύνου, να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας και να πουλήσουν στα ψηλά.

Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον "άγραφο νόμο" των Χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον οποίο "επίπεδα που δοκιμάζουν οι Αγορές, τα ξαναδοκιμάζουν", κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι απίθανες και νέες "διερευνητικές βουτιές" χαμηλότερα των 1100 μονάδων.

Και επειδή οι 1100 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο, η επόμενη μεγάλη "μάχη", σε περίπτωση επιστροφής της "νότιας" κίνησης, είναι η ζώνη 1090 - 1080 για τον Γενικό Δείκτη και οι 350 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο "ζει" τους δικούς του "προβληματισμούς" και απλά επηρεάζεται προς το χειρότερο, σε κάθε σοβαρή διόρθωση των διεθνών Αγορών.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς που συνεχίζουν να έχουν επικοινωνία με ξένα ενεργά χαρτοφυλάκια, ένας νέος παράγων προβληματισμού που δείχνει να προκύπτει για τους ξένους διαχειριστές, είναι οι τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για απεμπλοκή της τρόικας από την Ελλάδα και ένα επιτυχημένο "τέλος της συμβίωσης" με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους ξένους, μία τέτοια κίνηση θεωρείται πρώιμη και ταυτόχρονα επικίνδυνη, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η Χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και η εκλογολογία βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια ειδησεογραφία.

Οι ξένοι φοβούνται προεκλογικές παροχές, χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, δυσκολία στις προοπτικές ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και αναβολή των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων λόγω πολιτικού κόστους.

Οι φόβοι των ξένων, επιβεβαιώνονται και από τις πιέσεις στην Αγορά ομολόγων, με το Ελληνικό 10ετές να συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα πιέσεις, με την απόδοσή του να ξεπερνά το 6,20% και να διαμορφώνεται στο 6,23%, ταυτόχρονα με την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. που ήταν και το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας.

Το αρνητικό κλίμα εντείνουν, αφ΄ ενός η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς Αγορές και αφ΄ ετέρου οι συνεχιζόμενες "ατυχείς" δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών για πιθανό "bank run", σε περίπτωση Κυβερνητικής αλλαγής, μετά την περιβόητη "κλειστή συζήτηση" στο καφενείο της Βουλής με τον Πρωθυπουργό και βουλευτές

Από εκεί και πέρα, η "μεγαλύτερη εικόνα" της Αγοράς, επιβεβαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι ο Τραπεζικός κλάδος είναι το "μαλακό υπογάστριο" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και λόγω της ιδιαίτερα υψηλής βαρύτητας που διαθέτει στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι ο Γενικός Δείκτης από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που σημειώθηκε στις 18/3 (1369,56 μονάδες), σημειώνει απώλειες 19,24%, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη από το υψηλότερο κλείσιμο του 2014, που σημειώθηκε στις 20/3 (211,3 μονάδες) οι απώλειες φθάνουν στο 30,37%.

Συμπερασματικά, στην "κατηφόρα" οι Τραπεζικές μετοχές "τρέχουν γρηγορότερα", παρά την "νηοπομπή" των "εισαγόμενων" και εγχώριων εκθέσεων με συνεχώς και υψηλότερες τιμές - στόχους και τις συνεχιζόμενες εκτιμήσεις που φέρνουν σαν πιθανότερο σενάριο οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες να μην παρουσιάσουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα Ευρωπαϊκά "stress tests".

Άρα τα ενεργά χαρτοφυλάκια, κατά κύριο λόγο ξένα, παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικά για τον κλάδο, παρότι σύμφωνα με αναλυτές, η νομοθετική ρύθμιση για την αναβαλλόμενη φορολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν θετικός καταλύτης, ενώ οι περισσότερο "υποψιασμένοι" δεν αποκλείουν αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ (για ευνόητους πολιτικούς λόγους), ακόμα και αν αυτό δεν το "απαιτήσουν" τα "τεστ κοπώσεως".

Είναι τέτοια η απογοήτευση - επιφύλαξη για τον κλάδο, που ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ προσεγγίζει απειλητικά το χαμηλότερο κλείσιμο και το warrant της Πειραιώς.

Από την άλλη, συνεχίζεται η "άτυπη μάχη" για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., με την Εθνική (8,373 δισ) να παίρνει κάποια "απόσταση ασφαλείας", ενώ με "βραχεία κεφαλή" η Πειραιώς (7,932 δισ) προηγείται της Alpha Bank (7,916 δισ).

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, ενώ δίνει σήμα εξόδου και αγορών μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 165 μονάδων, έχοντας σαν ενδιάμεση αντίσταση τις 153 μονάδες.

Απόλυτα απογοητευμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, όχι τόσο γιατί έχει κατέβει εντυπωσιακά χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών, αλλά γιατί εδώ και αρκετό καιρό εξέλειπαν και οι τελευταίοι ημερήσιοι θετικοί πρωταγωνιστές, "καραμπινάτη" ένδειξη ένδειας σε καταλύτες, επιχειρήματα και νέους επενδυτές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Από την ώρα, που ο Γενικός Δείκτης έχασε καθοδικά το επίπεδο των 1150 μονάδων, έχει επιδοθεί σε ένα "ανελέητο παιχνίδι" αλληλοκαλύψεων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Το "μπούκωμα"  του "σωλήνα πληροφοριών" με πολλαπλά και πολυσύνθετα νέα, σε μια τόσο "ρηχή" Αγορά, οδήγησε  τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες στα όρια κατάρρευσης, εναλλάσσοντας συνεχώς το χρώμα κατεύθυνσης δίχως τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης.
 
Στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης, μετά και την "κατάποση" των τελευταίων δεδομένων, φαίνεται να προσπαθεί να σταθεί πάνω από  τη στήριξη των 1095 με 1080 μονάδων.
 
Η αδυναμία διακράτησης των 1080 μονάδων θα επαναφέρει στο τεχνικό "μενού" τα διαγραμματικά όρια στήριξης των 1060 και 1040 μονάδων ανατρέποντας τα ανοδικά  σχέδια  επαναδιαπραγμάτευσης των 1180 μονάδων.
 
Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης πατήσει στην εν λόγω ζώνη στήριξης θα "βάλει κατά νου" την ανοδική αναρρίχηση προς το όριο των 1135 με 1140 μονάδων, απελευθερώνοντας την αμυντική πίεση των "buyers".
 
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει διασπάσει καθοδικά την περιοχή των 365 μονάδων και κατευθύνεται προς την επόμενη ασθενή στήριξη των 350 μονάδων, έχοντας όμως ένα  μεγάλο  ποσοστό των μετοχών, που τον απαρτίζουν να λαμβάνει τιμές  σε επίπεδα δείκτη 340 μονάδων.
 
Πιθανός σχηματισμός ενδοσυνεδριακής ανάσχεσης με την αποτύπωση ενός "candlestick" με "μεγάλη κάτω σκιά" θα αναθαρρέψει τους αγοραστές "σπρώχνοντας" προς τις 360 μονάδες. 
 
Ο τραπεζικός δείκτης για ακόμα μια φορά, λόγω και της βαρύτητάς του, έχει παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή στη κατάβαση διολισθαίνοντας από το διαγραμματικό ορόσημο των 160 μονάδων προς το χαμηλό του τοπικού πυθμένα του Μαϊου στις 141 μονάδες.
 
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, καθοδική διάτρηση των 141 μονάδων θα προκαλέσει αναγκαστικές  ρευστοποιήσεις αποφυγής περαιτέρω ζημιών, κατεβάζοντας το δείκτη σε επικίνδυνα μεσοπρόθεσμα τεχνικά σημεία.

Οι διεθνείς οικονομικές αναλυσεις

Με μικτή εικόνα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε η Shanghai (+1,47%), μικρά κέρδη για τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και τους δείκτες της WallStreet, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, μετά το χθεσινό κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας.
 
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, πέμπτο συνεχόμενο μήνα πτώσης συμπλήρωσε το επενδυτικό κλίμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών IFO. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης "βούλιαξε" το Σεπτέμβριοστο 104,7 από 106,03 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο επιδείνωση, αλλά μόλις στο 105,7.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ,  οι πωλήσεις κατοικιώνεκτινάχθηκαν 18% τον Αύγουστο και ανήλθαν στον αριθμό των 504.000 (στο 12μηνο), που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε έξι χρόνια. Η άνοδος ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, που περίμεναν ότι ο αριθμός των πωλήσεων θα είναι 426.000.
 
Τα στοιχεία ενδυνάμωσαν το δολάριο έναντι του ευρώ και των πολυτίμων μετάλλων και του πετρελαίου. Τοενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα διολισθαίνει σε χαμηλό από τον Ιούλιο του 2013 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, χάνοντας και τα 1,28 δολάρια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση της Εθνικής Πανγαία προς τους μετόχους της MIG Real Estate και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Οκτωβρίου. Το προσφερόμενο τίμημα στους μετόχους της MIG Real Estate είναι 3,10 ευρώ και αφορά το 17,19% του μετοχικού κεφαλαίου που δεν κατέχει η Εθνική Πανγαία, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πρότασης η Πανγαία δεν προτίθεται να κάνει χρήση squeeze-out.
 
Σε επανέναρξη κάλυψης της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων, με τιμή-στόχο τα 6 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "equalweight" προχώρησε η Barclays. Παράλληλα, προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου για την Motor Oil στα 9 ευρώ ανά μετοχή από 9,5 ευρώ προηγουμένως.
 
Θετική χαρακτηρίζει η Bank of America - Merill Lynch τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση για τις Τράπεζες, ωστόσο εκτιμά ότι δεν εξαλείφει πλήρως το ρίσκο που σχετίζεται με την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Μένοντας στον κλάδο, επιθετικούς πωλητές παρουσίασε από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της Eurobank, αφ΄ ενός λόγω του "φουσκώματος" που είχε προηγηθεί λόγω εισόδου του τίτλου στον Eurostoxx 600 και αφ΄ ετέρου λόγω της είδησης για λύση της σύμβασης με τον Ουκρανικό όμιλο Delta, για την πώληση της θυγατρικής της Ελληνικής Τράπεζας στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, δεν παρασχέθηκαν οι ανάλογες εγκρίσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. 
 
Λαµβάνοντας υπ' όψιν τις προβλέψεις αποµείωσης που ελήφθησαν το πρώτο εξάµηνο του 2014, η υπολειπόµενη έκθεση του Οµίλου στην PJSC Universal Bank και σε λοιπά Ουκρανικά στοιχεία ενεργητικού ανέρχεται σε €107 εκατ.
 
Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση των Τραπεζικών τίτλων και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,60 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,31 - 0,30 ευρώ για την Eurobank και στα 1,20 ευρώ για Εθνική και Πειραιώς.
 
Από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 25 μονάδων, με αρκετές εναλλαγές προσήμων, έχοντας σαν χαμηλό ημέρας τις 1090,27 (-1,22%) και υψηλό ημέρας τις 1115,55 μονάδες (+1,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1104,44 (+0,07%) και τελικά έκλεισε στις 1105,99 μονάδες με κέρδη 0,21%.
 
Στα "δύσκολα" της συνεδρίασης, "πλάτη" έβαλαν στον Δείκτη οι Εθνική, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Eurobank Properties, Intralot, Folli Follie Group.
 
Όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του FTSE25 "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Μέτκα καιEurobank Properties.
 
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 79,1 εκατ. από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΡΑΙΓ, ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ).
 
Χαμηλότερα του 25αρη, ο ΟΛΘ παρά τις χαμηλές συναλλαγές υποχωρεί σε χαμηλά τριμήνου, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Χατζηκρανιώτης.
 
Κρέκα, Αττικής και Yalco προσπάθησαν να αποδράσουν από τα ιστορικά χαμηλά, ενώ αντίδραση έδωσε και η Εκτέρ στην παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τα 0,6760 ευρώ (κλείσιμο 9/9).
 
Τέλος συνεχίζονται τα "παράξενα φαινόμενα" στη Γενική, όπου με όγκο συναλλαγών 3 τεμ. υποχώρησε στα 4,01 ευρώ (-8,86%). Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Πειραιώς σύμφωνα με την οποία το αντίτιμο που θα καταβληθεί στους μετόχους της Γενικής Τράπεζας φτάνει τα 6,86 ευρώ ανά μετοχή. Η συγχώνευση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δυο Τραπεζών και τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που αύξησε ελαφρώς τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοσημείωτη μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.799 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 8.695, 8.522 για τον Οκτώβριο, 15 για τον Νοέμβριο και 158 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 357) κινήθηκε μεταξύ 351,75 και 361 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,23%.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (6.100 Motor Oil, 29.300 ΟΠΑΠ, 12.600 Πειραιώς, 109.600 Εθνική, 27.000 ΕΕΕ, 19.000 Jumbo, 23.800 Alpha Bank, 53.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.072), ΔΕΗ (959),Alpha Bank (3.909), Εθνική (3.253), Πειραιώς (4.668),Eurobank (3.717), Μυτιληναίο (308), ΕΧΑΕ (294), ΟΠΑΠ (339), Ελ. Πετρέλαια (463), MIG (259), ΓΕΚ (436), Τιτάνα (253), Τέρνα Ενεργειακή (200), Motor Oil(130), Jumbo (102).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτριο όγκο συναλλαγών εμφάνισε η Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (656 δικαιώματα), με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα calls (578 τμχ) έναντι των puts (78 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 34%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(72.485.675 τεμ.), Εθνική (2.236.930 τεμ.), Πειραιώς (36.671.408 τεμ.), Eurobank (9.321.367 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,30 ευρώ.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v