Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει «ανάσες» το Χρηματιστήριο

Εγκλωβισμένη στον προβληματισμό των επενδυτών για τα ανοιχτά μέτωπα η αγορά, αναζητά ανοδικές «εκλάμψεις» μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Ποιες μετοχές «χρωστούν» αντίδραση, ποιες συνεχίζουν να προβληματίζουν. Τελευταία εβδομάδα για το Τ+3.

Εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας και αρνητικών μηνυμάτων για την αγορά, το Χ.Α. βρίσκεται ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η αποχή της πλειονότητας των ξένων διαχειριστών κι οι σταθερές μικρής έκτασης καθημερινές ρευστοποιήσεις αποτυπώνονται εδώ και καιρό στην καθοδική πορεία βασικών δεικτών και μετοχών.

Στις 1.086,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 352,57 ο FT 25 , με τον Τραπεζικό Δείκτη στις 146,70 μονάδες. Και ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι επίσης εγκλωβισμένη, με τον δείκτη ξανά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων.

Μία και σήμερα απομένουν για το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου, κι οι μηνιαίες αποδόσεις κατατάσσουν τον μήνα μεταξύ των χειρότερων του 2014 και κάνουν τους παίκτες να ετοιμάζονται για έναν καυτό Οκτώβριο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος, σημειώνουν ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Γιώργος Α. Σαββάκης, προσεγγίζοντας τους μεγάλους πονοκεφάλους για την κυβέρνηση και τα ερωτήματα για τη στρατηγική και τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές (δηλαδή ακόμη και με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ) είτε όχι, είτε προκύψει η τάδε ή η δείνα κυβέρνηση, όσοι βλέπουν σε ορίζοντα εξαμήνου έχουν περισσότερους λόγους να μειώνουν τις θέσεις τους παρά να τις ενισχύουν. Συνεκτιμώντας δε την εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, αυτή η προδιάθεση λογικά θα πρέπει να ενισχύεται. Εκτίμηση κορυφαίου χρηματιστηριακού παράγοντα, ο οποίος σημειώνει ότι προσώρας το Χ.Α. ταλαιπωρείται κυρίως από εγγενή αίτια και αφορμές, ενώ τα ξένα χρηματιστήρια δεν έχουν εισέλθει σε περίοδο μεγάλης διόρθωσης.

Στην περίπτωση που ο σηματωρός της Ευρώπης DAX υπερβεί και πάλι τις 9.800 μονάδες, τότε οι αγορές θα προχωρήσουν ανοδικά στον επόμενο μεγάλο ανοδικό κύκλο τους, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις λιγότερες, πολύ λιγότερες, πιθανότητες. Αν όμως διορθώσει χαμηλότερα των 9.100 μονάδων, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μακρά περίοδο ταλαιπωρίας στις ευρωαγορές και διεθνώς, γεγονός  που προφανώς θα επηρεάσει και την ελληνική.

Σε αβέβαιο περιβάλλον, όπως αυτό που περιγράφεται στο σχετικό θέμα, ένα ούτως ή άλλως ρηχό και σε κλίση χρηματιστήριο το πιθανότερο είναι να συνεχίσει χαμηλότερα παρά να αναστραφεί θεαματικά. Ωστόσο, η συνέχεια θα μπορούσε να χρωματιστεί με ανοδικές εκλάμψεις. Στις 1.150 μονάδες έχει κατέβει για τον Γ.Δ. το άνω όριο, η αντίστασή του μετά και όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μόνο ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση αυτής της περιοχής θα επανέφερε βραχυπρόθεσμα το σενάριο των 1.180-1.200 μονάδων.

Πολλά τα εμπόδια (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κυβέρνηση έχει να διαβεί ακόμη έναν ανήφορο. Στις όποιες θετικές ειδήσεις κι ενθαρρυντικές εξελίξεις η αγορά θα μπορεί να παίρνει ολιγοήμερες... ανάσες, με τις τράπεζες (και) λόγω stress tests να παραμένουν στο επίκεντρο. Θυμίζεται πως η ΕΚΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα στις 26 Οκτωβρίου. Στις 146,70 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με την Εθνική στα 2,33 ευρώ και την Πειραιώς στο 1,30. Θεωρητικά οι στηρίξεις δεν έχουν χαθεί για τις δύο μετοχές, η τεχνική μέτρηση βλέπει αντίδραση προς τα 2,50+ και προς το 1,45+ αντίστοιχα, μόνο που για το ανοδικό σενάριο θα χρειαστούν θετικές εξελίξεις ικανές να διατηρήσουν ένα παιχνίδι προεξόφλησης στον κλάδο. Οι 140 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για τον Τραπεζικό Δείκτη, όπως και οι 150, πάντα σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση.

Το αποθαρρυντικό είναι πως προβληματίζει πλέον η συμπεριφορά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, χωρίς βέβαια αυτές οι 3 μετοχές να είναι στην αρνητική κατάσταση των τραπεζικών. Στα 10,63 ευρώ ο ΟΤΕ, που «χρωστά» μία αντίδραση προς τα 11 ευρώ (...να δούμε με ποια αφορμή), στα 11,40 ευρώ του ΟΠΑΠ που δεν θα πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 11 ευρώ. Στα 10,10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που επίσης δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 10 ευρώ, με... κλίση προς τα τελευταία χαμηλά.

Από τις λίγες... ελπίδες του Χ.Α., για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση, δεδομένου ότι αύριο κλείνει και ο μήνας, η θεαματική αντίδραση της Wall Street. Πρακτικά το Χ.Α. θα μπορούσε να πάρει... ανάσες στην περίπτωση, που με οδηγό τη Wall, οι ξένες αγορές κινούνταν άμεσα σημαντικά υψηλότερα... προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και μονάδες για τους βασικούς δείκτες.

Πρακτικά να μετατεθεί η επικείμενη νέα δοκιμασία της αγοράς προς τα τελευταία χαμηλά των 1.040-1.045 μονάδων.

Υπενθυμίζεται πως αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, από την επόμενη Δευτέρα (6/10) μειώνεται ο χρόνος της βραχυπρόθεσμης πίστωσης από Τ+3 σε Τ+2, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με τη... βοήθεια του κυλιόμενου Τ+3. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v