Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα δοκιμασία για τις 1.080 μονάδες

Σε πτωτική τροχιά και πάλι η αγορά μετά από ένα... μεσημεριανό διάλειμμα. "Προσπαθούν" Περαιώς και Alpha Bank να κρατήσουν "άμυνες". Υποχωρούν Eurobank, ΕΤΕ, ΕΥΠΡΟ και ΤΕΝΕΡΓ. Σε μέτρια επίπεδα κινείται ο τζίρος.

Πορεία στο κόκκινο χαράσει το χρηματιστήριο στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, παρότι προσπάθησε το μεσημέρι να κινηθεί ψηλότερα.

Η προσπάθεια ανάκαμψης έγινε με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, με κυριότερη την Πειραιώς που έφτασε να κινείται 3% υψηλότερα στο 1,28 ευρώ, την Εθνική στα 2,38 ευρώ και την Alpha Bank στα 0,63 ευρώ. Η κίνηση ωστόσο αποδείχθηκε βραχύβια καθώς λίγο πριν από τις 16:00 πήραν το πάνω χέρι οι πωλητές και σχεδόν εξανέμισαν τα κέρδη των δύο τραπεζών.

Όπως σημείωναν στελέχη της αγοράς, η επιχειρούμενη ανάσχεση της διόρθωσης το μεσημέρι ήταν σε αρμονία με το γύρισμα των ευρωχρηματιστηρίων και την αντίδραση του DAX σε θετικό έδαφος, μετά τις 12.10.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η ζώνη των 1.080 μονάδων θα αποδειχτεί ισχυρή για μία ακόμα φορά. 

Πάντως το γεγονός πως σε πολλά ευρωχρηματιστήρια με οδηγό τη Φρανκφούρτη επιχειρείται αντίδραση στην προηγηθείσα διόρθωση μπορεί να διευκολύνει και τη στάση παικτών του Χ.Α. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε μέχρι τις 9.454 μονάδες για να ανακάμψει και σταδιακά μετά τις 12:10 να περάσει σε θετικό εδαφος φτάνοντας μέχρι τις 9.545 μονάδες. Για ορισμένους η προσπάθεια αναστροφής του DAX αποτέλεσε αφορμή για να μειωθούν οι ρευστοποιήσεις, να ενεργοποιηθούν αγορές από τα χαμηλά ημέρας και με τη συνδρομή τραπεζικών χαρτοφυλακίων να ισορροπήσει η αγορά. Όλα αυτά με τον κλαδικό δείκτη να ανακάμπτει από τις 143,78 προς τις 147,96 μονάδες. Με την Εθνική -πρώτη με αποτίμηση 8,41 δισ. ευρώ- προς τα 2,38 ευρώ, τη δεύτερη Πειραιώς (7,82 δισ. ευρώ) προς το 1,30 ευρώ, την τρίτη Alpha Bank (8,20 δισ. ευρώ) στο 0,642 ευρώ.

Αυξημένος ο τζίρος στις τράπεζες αλλά αναλογικά λιγότερος σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας, καθώς το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 48% λόγω της αυξημένης συναλλακτικότητας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και της ΔΕΗ.

Σημαντική η ενίσχυση του τζίρου στη μετοχή της Επιχείρησης, καθώς ήταν η πρώτη από την 3άδα που γύρισε ανοδικά (στα 10,14 ευρώ) το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 16:00 όμως υποχωρούσε κατά 0.5%. 

Έχουν περιοριστεί οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της CC/HBC (έως τα 16,72 ευρώ) αλλά με 16,83 ευρώ ταλαιπωρείται σε αρνητικό έδαφος. Η κλίση της μετοχής βλέπει προς τα χαμηλά των 16,01 ευρώ (στις 8/8/2014).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v