Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συννεφιά» (και) στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον FTSE 25 να υποχωρεί προς τις 350 μονάδες. Πτώση άνω του 3% για Eurobank Properties, Τέρνα Ενεργειακή. Στο «κόκκινο» ΟΤΕ, Coca Cola, Intralot. Kέρδη για Εθνική Τράπεζα, ΟΛΠ, Αlpha Bank, Πειραιώς.

Συγχρονισμένο στη διόρθωση, ασυντόνιστο στην άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το Χ.Α. συνεχίζει χαμηλότερα μέχρι τις 1.078 μονάδες.

Ακολουθώντας την καθοδική κίνηση της πλειονότητας των ευρωπαϊκών αγορών, με το βαρύνον γερμανικό να υποχωρεί σε μία καμπή όπου ο γνωστός και μη εξαιρετέος G. Soros ζητά να φύγει η Γερμανία από το ευρώ (για να ανακουφίσει τους υπόλοιπους) - πολύ μεγάλα παιχνίδια για πολύ μεγάλους insiders σα να λέμε.

Η ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση βγήκε μέχρι τις 1.078 μον. για τον ΓΔ, έως τις 348,5 για τον FT25 με τον Τραπεζικό έως τις 143,8 μονάδες. Το αν θα δώσει αντίδραση η ευρύτερη περιοχή ή όχι θα φανεί άμεσα ενώ ο Βασίλης Μαρκάκης μετρά παράλληλα τη διόρθωση του DAX.

Στις 9.487 μον. νωρίτερα ο δείκτης με απώλειες 0,28% κι ο φίλος αναλυτής δίνει ως σημείο αναφοράς (ενδεχόμενης αναστροφής) τις 9.402 μονάδες.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης θεωρεί πως εάν εκδηλωθεί συντονισμένη κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα ανασύρει από τα χαμηλά των τελευταίων ημερών και το ελληνικό. Ούτως ή άλλως η περιοχή κάτω των 1.100 βλέπει προς τις 1.047,21 της 8ης Αυγούστου. Μπορεί να υπάρξει αντίδραση, έστω τεχνικής μορφής, μία αναπήδηση που δικαιολογείται τεχνικά αλλά και σύμφωνα με τη σχέση πωλήσεων - αγορών τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στο άρμα του πολιτικού ρίσκου το ΧΑ, σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης με το χρηματιστήριο αναμφίβολα στον ρυθμό (και) των πολιτικών εξελίξεων. Ήδη σε χρηματιστηριακά γραφεία συζητιούνται μέχρι και σενάρια επίσπευσης των εξελίξεων, ορισμένοι μάλιστα φτάνουν μέχρι το σημείο να προεξοφλούν και... Κυριακή διεξαγωγής εκλογών προς το τέλος Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας για τα καλά δεμένο στο άρμα του πολιτικού ρίσκου το χρηματιστήριο διευκολύνει τους πωλητές να πιέσουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές ακόμη και για μετοχές εταιρειών που βάσει του p/e τους δικαιολογούν ανώτερη αποτίμηση.

Μικρές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς στην Εθνική αγορές γίνονται από τα 2,32 έως τα 2,37 ευρώ, η Πειραιώς επιχειρείται να βρει στήριξη στο 1,26 ευρώ, σταθεροποιείται στο 0,63 ευρώ η Alpha Bank, ενώ η Eurobank υποχώρησε μέχρι το 0,324 ευρώ.

Με πωλητές και σήμερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ μέχρι τα 11,01 ευρώ. Μετά από καιρό η μετοχή μετρά ένα σερί 4 διορθωτικών συνεδριάσεων με σημαντική διόρθωση από τα 12,20-11,90 ευρώ.

Αρνητική η κίνηση και για τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία μετρά 4 στις 5 πτωτικές συνεδριάσεις ξεκινώντας από τα 11,60 ευρώ της προηγούμενης Παρασκευής. Τέτατρτη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ που από τα 10,92 ευρώ υποχωρούσε μέχρι τα 9,91 νωρίτερα.

Η αξία των συναλλαγών μάλλον μέτρια στα 16,5 εκατ. ευρώ -από τα οποία το 63% στις τράπεζες- με την Εθνική να έχει 3,5-3,6 και την Πειραιώς 3,4-3,5 εκατ. ευρώ. Υψηλός ο τζίρος και στη μετοχή του ΟΤΕ και μάλιστα σε διορθωτική συνεδρίαση.

Για όσους ποντάρουν στον ΟΤΕ η χαμηλή τιμή των 10,49 ευρώ παραμένει οριακά πάνω από τη σημαντική στήριξη της μετοχής, ενώ για σήμερα έχει μετατεθεί η απόφαση για το πού θα καταλήξει το Champion League.

Παρακολουθώντας τη βραχυπρόθεσμη 4ήμερη-5νθήμερη υποχώρηση αυτών των τριών μετοχών αυξάνονται τα πονταρίσματα για το ποια από τις 3 θα δώσει πρώτη την αντίδραση που δικαιολογείται. Πλέον για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν χαθεί οι πρώτες στηρίξεις, της Επιχείρησης γράφει και πάλι το... 9άρι μπροστά, ενώ ο ΟΤΕ (θεωρητικά) είναι ο επικρατέστερος να αντιδράσει στο πρώτο γύρισμα του δείκτη.

Στα 19,61 ευρώ σταθερή η μετοχή της ΤΙΤΑΝ με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δεύτερης ιστορικότερης (μετά την ΕΤΕ) εισηγμένης του Χ.Α. Στα υπόψη η μετά από... χρόνια συγκρατημένη αισιοδοξία του διευθυντή επενδυτικών σχέσεων Τάκη Κανελλόπουλου για τη συνέχεια.

Ελκυστική βρίσκει την Jumbo η Eurobank Equities, για τα τέλη Νοεμβρίου οι προσφορές για το 67% του ΟΛΠ, αλλάζει από Δευτέρα ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της MIG (από 65% σε 53%), ενώ στα 7,2 από 6,7 ευρώ έχει αναβαθμίσει την τιμή στόχο για τον Fourlis η IBG.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v