Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μπήκε απότομα «φρένο» στην αντίδραση

Κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων κινείται και πάλι ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Μαζεύτηκαν τα κέρδη Εθνικής και Alpha Bank. «Γύρισαν» πτωτικά ΔΕΗ, Coca Cola, Μυτιληναίος. Πτώση για ΟΠΑΠ, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς. Μέτριος ο τζίρος.

Πόντο-πόντο και σήμερα η μάχη για τις 1.100 μονάδες κι η εικόνα της αγοράς βαραίνει μετά τις 12.45΄.

Στις 1.086 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 1,8%, χάνοντας το σύνολο των όποιων κερδών είχε από την αντίδραση έως τις 1.123/4 μονάδες (περίπου στις 11.50). Η αξία των συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ από τα οποία το 66% στις τράπεζες. Υψηλότερος τζίρος με 12,9 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και με 11,2 στην Εθνική.

Ανάλογη πορεία και για τους άλλους βασικούς δείκτες με τον Τραπεζικό έως τις 147,38 από τις 151,24 και τον FT 25 στις 357,93 από τις 364,18 μονάδες. Στην περιοχή των 1.020 ο FT Mid.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διολίσθηση της αγοράς στην επιφυλακτικότητα των βραχυπρόθεσμων αγοραστών να τραβήξουν τον δείκτη υψηλότερα των πρώτων αντιστάσεων, στην προσπάθεια ορισμένων εξ αυτών να κατοχυρώσουν ένα μικρό μέρος των θέσεών τους και στη διστακτική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Θεωρείται δεδομένη η διακύμανση της αγοράς στο εύρος των 1.00-1.150 μονάδων σε αυτή τη φάση και όσο κρατούν τα 2,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής με τους πωλητές - αγοραστές να συμφωνονύν σε αυτά τα επίπεδα, μέχρι νεωτέρας.

Τεχνικά θυμίζεται πως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό για τον Γ.Δ. σημειώθηκε στις 1.090,27 μονάδες δηλαδή 15 μονάδες χαμηλότερα του σημερινού μέχρι τώρα χαμηλού των 1.15,74 μον. Πάντα τεχνικά ο σημερινός πυθμένας καθότι ανώτερα του χθεσινού μας παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα τα χαμηλά των άλλων δεικτών, του Τραπεζικού και του 25άρη, έχουν ανάλογη φορά.

Επιμένουμε τελευταία στα τεχνικά της κάθε συνεδρίασης καθώς η παρακολούθηση έχει γίνει αρκετά πιο επίπονη και επειδή σημαντικό μέρος συναλλαγών (πωλήσεων - αγορών) γίνεται μέσω... προγραμμάτων που διαμορφώνουν την τάση.

Το βάρος παραμένει στις τράπεζες με τον δείκτη να κρατά όσο αντέχει η Εθνική και όσο η Πειραιώς δεν χάνει το 1,27 ευρώ, ωστόσο η ουσία είναι πως ο κλάδος εκτός όλων των άλλων που αντιμετωπίζει βρίσκεται στο επίκεντρο μίας ακατανόητης (για τον κοινό νου) διαμάχης που εμπλέκει καταθέσεις και κίνδυνο φυγής κεφαλαίων(*).

Θα περιοριστώ στο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ενώ μία Παρασκευή νωρίτερα θα έχει λήξει και θα έχει κλείσει η απλή σειρά μηνός Οκτωβρίου στα παράγωγα.

Αρκετά νωρίτερα όμως, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη 30/9 κλείνει και χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος και δεν είναι λίγοι αυτοί που ρισκάρουν στο ενδεχόμενο καλλωπισμού των χαρτοφυλακίων. Κοντός ψαλμός, που λένε...

Προσώρας κρατάμε τη χθεσινή επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 1.100 μονάδων, ενώ για τον FT25 η αδυναμία υπέρβασης των 368 μονάδων ενίσχυσε το καθοδικό σενάριο που υπό προϋποθέσεις φέρνει τον δείκτη προς τις 350 όπου και έχει διαμορφωθεί ακόμη μία σημαντική στήριξη. Τα μέχρι τώρα υψηλά ημέρας είναι οι 364,18 μονάδες.

Από τις μετοχες-σηματωρούς που παρακολουθούμε από τα 6,53 στα 6,39 ευρώ ο Μυτιληναίος, από τα 3,25 στα 3,13 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από τα 3,42 στα 3,30 η ΤΕΝΕΡΓ, από τα 17,34 στα 17,14 ευρώ η μετοχή της CC/HBC.

H υποχώρηση της CC/HBC δύο φορές (στις 13.00 και στις 13.55) βάρυνε καταλυτικά στον FT25.

(*) Δεν θα σχολιάσω σε χρηματιστηριακό σχόλιο την... κουβέντα που έχει ξεκινήσει ο Αδ. Γεωργιάδης (θυμίζοντας πως για bank run είχε προηγηθεί ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς). Αυτή κρίνεται από συναδέλφους σε αρμοδιότερες στήλες...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v