Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρεί να «ξεκολλήσει» το Χρηματιστήριο

Σταθερά με θετικό πρόσημο το χρηματιστήριο, με τον FTSE 25 να κυμαίνεται στις 345 μονάδες. Υπεραποδίδουν Mυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Alpha. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Bιοχάλκο. Πτωτικές τάσεις για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και η δεύτερη συνεχόμενη δοκιμαστική βουτιά του Δείκτη χαμηλότερα των 1.050 μονάδων (μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας στις 1.049,65 μονάδες), σε συνδυασμό με τη λήξη του χρηματιστηριακού τριμήνου, δείχνουν να δημιουργούν συνθήκες αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα.

Στην προσπάθεια αυτή βοηθάει και το σχετικά θετικό κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που δείχνουν να περιμένουν καλά νέα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 2 Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., της ανοδικής αντίδρασης ηγούνται οι τραπεζικοί τίτλοι και οι μετοχές εταιρειών που πιέστηκαν σημαντικότατα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Από την άλλη, δεν δείχνουν διάθεση να δώσουν βοήθειες στον Δείκτη ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Αντίθετα, ιδιαίτερα θετική κρίνεται η συμπεριφορά της μετοχής του Μυτιληναίου, η οποία καταγράφει κέρδη που πλησιάζουν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν από τους τίτλους που "αποψιλώθηκαν" ιδιαίτερα στις προηγούμενες πλαγιοκαθοδικές συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, και εκτός του Μυτιληναίου, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% κινούνται ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Alpha Bank και με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Εθνική, Viohalco, Eurobank Properties.

Μικρότερα τα μέχρι στιγμής κέρδη για τις υπόλοιπες θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, πλην των Intralot, Jumbo, Μέτκα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής και Folli Follie Group που κινούνται στο κόκκινο, αλλά με απόλυτα ελεγχόμενη πτώση που δεν ξεπερνά το 1%.

Ο τζίρος, με τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης, ξεπερνά τα 52 εκατ., όμως από αυτά τα 12,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Η ρηχότητα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς δεν συνηγορεί για εύκολα συμπεράσματα ως προς το τελικό πρόσημο του Δείκτη, όμως αν και σήμερα, προς το τέλος, ενεργοποιηθεί η... δισκέτα των πωλήσεων και ο Γ.Δ. κλείσει με αρνητικό πρόσημο, τα τριψήφια νούμερα θα είναι θέμα χρόνου και μόνον.

Σε άλλη περίπτωση, το Χ.Α. απλώς θα κερδίσει χρόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει το επιφυλακτικό κλίμα και η πλαγιοκαθοδική τάση.

"Μεσημεριανός" Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), μας αναλύει τις τεχνικές ενδείξεις από τα ημερήσια γραφήματα, αναφέροντας:

"Η αγορά και χθες συνέχισε το πτωτικό της ντελίριο με τα margin calls να την οδηγούν και πλέον δοκιμάζει τα απόλυτα χαμηλά που είδε στις 8 Αυγούστου. Η έλλειψη αγοραστών, με την εκλογολογία διάχυτη, έδωσε την αφορμή για ένα ακόμα θεαματικό sell off. Η διάσπαση μεσοπρόθεσμων στηρίξεων σε τίτλους που κρατούσαν το προηγούμενο διάστημα επιδείνωσε την κατάσταση. Πλέον μένει να δούμε αν τα επίπεδα του 1.050-1.028 μπορούν να δώσουν κάποια αντίδραση ως επίπεδα προηγούμενων χαμηλών.

Η τρόικα είναι προ των πυλών, με την κυβέρνηση να παίρνει ήδη αποφάσεις χωρίς τη συναίνεσή της (ακόμα τουλάχιστον) βλέποντας πως η κατάσταση έχει φτάσει να είναι μη αναστρέψιμη. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε μειώσεις επιτοκίων για οφειλέτες μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ ανακοίνωσε και άνοιγμα της κάνουλας σε πρώτη φάση των στεγαστικών δανείων αλλά και ρυθμίσεις σε χρεωμένες εταιρείες, με την προϋπόθεση οι μέτοχοι να συνεισφέρουν με τη σειρά τους με ΑΜΚ.

Το σύνολο ρευστότητας που υπολογίζεται από την τράπεζα είναι 1,7 δισ., παράλληλα με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων υγειών επιχειρήσεων. Αυτά έρχονται να ανακοινωθούν σε μία άσχημη περίοδο, με τη λογική να υπαγορεύει ακριβώς το αντίθετο, ενώ όλα δείχνουν ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες θα αρχίσουν να ακολουθούν".

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v