Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έσπασαν τα... φρένα στο Χρηματιστήριο

Στο τέλος απέφυγε το ΧΑ την προσγείωση σε χαμηλό έτους. Πτώση 3,05% για το ΓΔ και απώλειες άνω του 4% για εννέα blue chips. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ. Ποιοι λόγοι επέτειναν τις ρευστοποιήσεις. Το «τρίγωνο του διαβόλου» και τα νέα δεδομένα για την αγορά.

Ένα παλιό ρητό στην Wall Street αναφέρει:

F-E-A-R has two meanings 1)Forget Everything And Run or 2) Face Everything And Rise. The choice is yours.

Στην παρούσα φάση και όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού πολλοί υποψιάζονται τους λόγους του mini "sell off" αλλά κανείς δεν έχει "χειροπιαστές αποδείξεις", επιλέγουν να ακολουθήσουν την κρατούσα τάση και να αναζητήσουν τις αιτίες αργότερα.

Από εκεί και πέρα, εκείνο που θεωρείται δεδομένο για την ιδιαίτερα άσχημη εικόνα που επικρατεί στο Χ.Α., είναι η ανατροφοδοτούμενη πτώση με σημαντικές ενδείξεις πανικού, καθώς η "στενή θύρα εξόδου" δυσκολεύει τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών και ενεργεί σαν πολλαπλασιαστής στην κρατούσα πτωτική τάση.

Η "ρηχή" Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με "τριπλή καταιγίδα".

Πρώτον το σημαντικό "ξεφόρτωμα" που παρατηρείται στις αναδυόμενες Αγορές.

Δεύτερον η εντυπωσιακή ισχυροποίηση του Αμερικανικού δολαρίου που φέρνει "κραδασμούς" στις αναπτυσσόμενες Αγορές, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι συντομότατα θα πλήξει και την Wall Street και κυρίως τις Αμερικάνικες εξαγωγικές εταιρείες, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τις αναπτυγμένες Αγορές.

Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι "εάν συνεχίσουν οι δυσμενείς ειδήσεις για την Παγκόσμια οικονομία, οι προσδοκίες για το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ δεν θα είναι αρκετές για κρατήσουν σε ανοδική τάση τις Αγορές". Με αυτά τα δεδομένα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, αλλά και στις πωλήσεις ομολόγων που έχουν προγραμματίσει για αυτήν την εβδομάδα Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.

Και τρίτον, η εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, καθώς σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες ημέρες, είναι εμφανής η παρουσία προεκλογικού κλίματος, ακόμα και μέσα στις τάξεις της Συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με "έμπειρους" ξένους διαχειριστές, η νέα έλευση της τρόικας στην Αθήνα και οι εντολές που έχει λάβει για την διαχείριση του "πειράματος Ελλάδα" θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών.

Στο παραπάνω "τρίγωνο του διαβόλου" θα μπορούσαν να προστεθούν οι Κοινωνικές αναταραχές σε όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι μαζικές πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να ξεπερνά το 6,5%.

Με αυτά τα δεδομένα, εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση, καθώς σε περίπτωση συνέχισης της "νότιας" κίνησης θα ενταθούν τα "margin calls" και οι κινήσεις "stop loss", αφού οι ΑΧΕ θα επιδείξουν μηδενική ανοχή στις ανοιχτές θέσεις, λόγω λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου και εννεαμήνου.

Δεν είναι λίγοι οι ξένοι διαχειριστές που υποστηρίζουν ότι η "βιασύνη" της Ελληνικής Κυβέρνησης να βάλει τέλος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας έχει πολιτικά κίνητρα και "μυρίζει" παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να εξασφαλίσει την υποστήριξη 180 βουλευτών και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, ότι ο "μπαμπούλας" για τους ξένους έχει πάψει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η περίπτωση μιας σειράς αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι να βγει Κυβέρνηση, σενάριο που όπως έχει διαμορφωθεί η κοινή γνώμη έχει και τις περισσότερες πιθανότητες.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι "κοκκίνισαν τα κάγκελα", κάτι που επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών (24) - πτωτικών (115) μετοχών, αλλά και από το γεγονός ότι 48 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

"Κόκκινος" όλος ο 25αρης, πλην της μετοχής της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έκλεισε αμετάβλητη, ενώ οκτώ μη Τραπεζικά "χαρτιά" (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ) από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς καταδεικνύει τον "πλουραλισμό" στις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, όπως και το γεγονός ότι δεν είναι μόνο ο Τραπεζικός κλάδος το "μαλακό υπογάστριο" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Η προσπάθεια σχετικής αντίδρασης που σημειώθηκε μετά τις 16.22 και ανέσυρε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα χαμηλά ημέρας, δεν λέει απολύτως τίποτε καθώς σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών μετοχών βρίσκονται ήδη σε επίπεδα Γενικού Δείκτη με τριψήφια νούμερα, ενώ όλο και περισσότερες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης προσεγγίζουν, ή καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.

Τι σχόλιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Προφανώς οι αγοραστές έχουν εγκαταλείψει την Αγορά, με το πολιτικό σκηνικό να έχει πάρει ήδη προεκλογικό χαρακτήρα και τους ξένους να μην βιάζονται να κάνουν νέες τοποθετήσεις, ενώ κάποια επιθετικά funds βγάζουν και πωλήσεις περιμένοντας ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει την εικόνα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Τα spreads αμέσως μετά την δήλωση της Κυβέρνησης ότι θα προσπαθήσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και τα υπολειπόμενα δάνεια από τον ΔΝΤ με σκοπό την αποχώρηση του, εκτινάχθηκαν στα ύψη.
 
Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος πριν ακόμα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα, με εξαγγελίες μείωσης φόρων.
 
Η ερώτηση είναι αν έχει έρθει σε συνεννόηση τουλάχιστον με την Ευρώπη, ή απλά προσπαθεί να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση με τους εταίρους της δείχνοντας πως πλέον δεν έχει ιδιαίτερες ανοχές.
 
Το κακό σε αυτή την Χώρα είναι πως η πιθανότητα των εκλογών είναι μόνιμα στο σκηνικό, κάτι που ειδικά σε τόσο κρίσιμες περιόδους δεν βοηθά στην πολιτική και οικονομική ομαλότητα, μιας και χάνεται πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να λυθούν τα προβλήματά μας.
 
Είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο καμπής της κρίσης, μιας και μπροστά μας έχουμε την συζήτηση για το χρέος, ενώ πιθανότατα για πρώτη χρονιά μετά από 6 χρόνια η οικονομία, με τις πολύ μεγάλες θυσίες μας, θα σημειώσει οριακή ανάπτυξη.
 
Από την άλλη οι φόροι έχουν πνίξει τους πολίτες, με τις Τράπεζες να συνεχίζουν να έχουν κλειστές τις "κάνουλες", ενώ κάθετη είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα αρχίσουν να ξεφεύγουν αισθητά το τελευταίο τρίμηνο.
 
Είναι δεδομένο πως η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως δεν οδηγεί πουθενά η συνέχιση της μεγάλης φορολόγησης και νόημα έχουν μόνο οι διαρθρωτικές αλλαγές. 
 
Η Κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε πολλά συμφωνηθέντα που δεν έχουν να κάνουν με φόρους (είναι το μόνο που η Κυβέρνηση ακολουθεί πιστά) ενώ πλησιάζουν και τα "stress tests" των Τραπεζών που θα μας δείξουν αν κάποιες Τράπεζες χρειάζονται νέα ενίσχυση κεφαλαίων. 
 
"Το πρόβλημα μας δεν είναι τόσο οι τιμές όσο ο χρόνος που θα χρειαστεί για να μπορέσει και πάλι η Αγορά να κερδίσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα μπούμε σε μία πλάγια κίνηση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών θυμίζοντας άλλες εποχές. Μην ξεχνάμε πως οι ξένοι θέλουν ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για να εμπιστευτούν μία Αγορά και θα πρέπει οι δηλώσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Αντιπολίτευση να είναι πολύ μετρημένες, μιας και δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα, στο ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν το -1,9% για τον Hang Sengκαι το +0,5% του Ιαπωνικού Nikkei. Αξιοσημείωτες απώλειες για την Ευρώπη, ψυχραιμότερη εικόνα και ελεγχόμενες οι απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
 
Σε νέες κορυφές αναρριχάται το δολάριο ΗΠΑ ενισχυόμενο σε υψηλό άνω των 6 ετών έναντι του γεν και 2 περίπου ετών έναντι του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2012 κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με τις αναλύσεις που προβλέπουν περαιτέρω πτώση να πληθαίνουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η προσοχή των Αγορών στρέφεται στις πολιτικές αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ. Πολλές μεγάλες και μικρότερες Τράπεζες, καθώς και πολλά εμπορικά καταστήματα, διέκοψαν την λειτουργία τους στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας, που έχουν λάβει βίαιες διαστάσεις. Τα υποκαταστήματα Τραπεζών που προσφέρουν εξω-χρηματιστηριακές Υπηρεσίες, καθώς και τα μηχανήματα καταθέσεων και ΑΤΜ, δεν λειτουργούν επίσης σε πολλά τμήματα της Επικράτειας.
 
Η Standard Chartered, η HSBC, η PLC,Bank of East Asia, η Bank of China Hong Kong και η China CITIC Bank International, περιλαμβάνονται στις μεγάλες τράπεζες που έχουν διακόψει την λειτουργία των υποκαταστημάτων τους στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ καθώς και στο Λιμάνι Βικτόρια.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, χαμηλότεροι των προσδοκιών αποδείχθηκαν οι δείκτες κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης. 
 
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 99,9 από 100,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters - προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στο 100. 
 
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε στο -11,4 από -10 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος επιδεινώθηκε στο 0,07, από 0,16 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 0,1.
 
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Καταλονίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της, δεδομένου ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική Περιφέρεια της Ισπανίας.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών μειώθηκαν 1% τον Αύγουστο, υποχωρώντας στο 104,7 σε σύγκριση με 105,9 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν ο δείκτης να μείνει αμετάβλητος σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "καθώς η Ελλάδα και οι Πιστωτές της συναντώνται αύριο προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος της Χώρας, εν όψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών για τους όρους αποπληρωμής του Δημόσιου χρέους της, μια λιγότερο ορατή κρίση αιωρείται σε ένα άλλο μέτωπο, σε αυτό του χρέους των Νοικοκυριών και των Επιχειρήσεων. Τα δανεικά, που αντιστοιχούν περίπου στο 90% του ΑΕΠ της Χώρας, επιβαρύνουν τις ελπίδες για ανάκαμψή της από τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση στην Ιστορία.
 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις Ελληνικές Τράπεζες έχουν αγγίξει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των Ελληνικών Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων ανήλθαν στα 69,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, οι 'εισπράξιμες' καθυστερούμενες εισφορές στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας", λέει στο σχετικό του δημοσίευμα το Bloomberg.
 
Θετικό καταλύτη για τον Τραπεζικό κλάδο αποτελεί η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση, με βάση σχετικές ρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για τον κλάδο. 
 
Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight" και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, με στόχο τα 0,9 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,5 ευρώ για τη Eurobank, τα 3,3 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 2,2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
 
Αναμενόμενα τα αποτελέσματα ετήσιας χρήσης της Jumbo, τονίζει η Wood & Co. επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την παραγωγή ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών από την εταιρεία. 
 
Από εκεί και πέρα, επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1091,19 μονάδες (+0,43%). Όμως μετά τις 11.49 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την πτωτική τάση να επιταχύνεται μετά τις 16.17 και τον Δείκτη να βυθίζεται μέχρι τις 1046,47 μονάδες (-3,68%). Προσπάθεια ισχνής αντίδρασης, έφερε τον Δείκτη στις 17.00 στις 1054,74 μονάδες (-2,92%), για να κλείσει τελικά στις 1053,32 με απώλειες 3,05%.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνας.
 
Αξιοσημείωτος ο τζίρος έφθασε τα 108,5 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ). Σε οκτώ τίτλους (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ), το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Εικόνα διάλυσης και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,4130 ευρώ (-10,61%) με συνολικό όγκο 1092366 τεμ. και σε νέο ιστορικό χαμηλό. Το warrant της Πειραιώς στα 0,4100 ευρώ (-8,48%) με συναλλαγές 1653967 τεμ. και αυτό της Alpha Bank στα 1,30 ευρώ με απώλειες 5,8%, ενώ διακίνησε 899309 τεμ.
 
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ασφαλώς και κανείς δεν κατάλαβε την "βιασύνη" του πρωινού αγοραστή στον ΟΛΠ που εκτίναξε τον τίτλο μέχρι τα 16,62 ευρώ (+6,95%).
 
Τεχνικά, η καθοδική διάσπαση της ζώνης 1080 - 1060, για τον Γενικό Δείκτη, "άνοιξε τις συζητήσεις" για πιθανή δοκιμασία των 1040 μονάδων, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στις 340 μονάδες.  

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε διστακτικά και εξελίχθηκε σε σημαντική υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων και συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.185 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 11.927, 10.701 για τον Οκτώβριο, 1.120 για τον Νοέμβριο και 106 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 341,25) κινήθηκε μεταξύ 337,5 και 354,5 μονάδων μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,20%.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (20.200 ΟΤΕ, 31.500 Πειραιώς, 250.900 Alpha Bank, 77.700 Eurobank, 5.700MIG, 174.800 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.848), ΔΕΗ (1.208), Alpha Bank (4.936), Εθνική (4.184), Πειραιώς (5.979), Eurobank (1.397), Μυτιληναίο (280), ΕΧΑΕ (1.744), ΟΠΑΠ (381), MIG (694), ΓΕΚ (1.300),Jumbo (328), Ελλάκτωρα (238), ΕΥΔΑΠ (238), Ελ. Πετρέλαια (398), Τιτάνα (271), Σιδενόρ (148).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 34%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.111 δικαιώματα (355 calls και 756 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(72.209.475 τεμ.), Εθνική (1.659.856 τεμ.), Πειραιώς (37.386.284 τεμ.), Eurobank (13.270.317 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v