Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση «φωτιά» στο Χρηματιστήριο

Η τελευταία συνεδρίαση Σεπτεμβρίου και εννεαμήνου έρχεται στη σκιά της μεγάλης χθεσινής πτώσης, με την τρόικα να αρχίζει τους «ελέγχους» και το πολιτικό ρίσκο να είναι παρόν. Τα μηνύματα από τα παράγωγα και ο φόβος του… τριψήφιου. Η προσοχή (και) στις μετοχές Εθνικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Για τη μητέρα των μαχών ετοιμάζονται στο Χ.Α. Τελευταία συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο, τελευταία και για το 9μηνο, κι η αγορά έρχεται με κατηφορική ορμή 3,05% (στις 1.053 μον. ο Γ.Δ.), ενώ κυβέρνηση - δανειστές στη γραμμή εκκίνησης για την 5η αξιολόγηση της οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας.

Με την τάση πτωτική στα περισσότερα κύρια χρηματιστήρια (σε σαφώς λογικότερα ποσοστά όμως...), με τη γενικότερη αστάθεια να έχει διαχυθεί εκ νέου σε αγορές μετοχών και ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, ενώ η ελληνική καταβάλλει το βαρύτερο τίμημα.

Το γιατί... έσπασαν τα φρένα στη χθεσινή προτελευταία για τον μήνα συνεδρίαση αναλύει διεξοδικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζει το κλειδί του... Τ+2. Πραγματικός ο κίνδυνος υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων (ή κάλυψης των κωδικών μόχλευσης άμεσα με μετρητά ) εχθές-σήμερα, με αρκετούς πωλητές να προχωρούν από τη χθεσινή συνεδρίαση σε αναγκαστική εκποίηση θέσεών τους.

Άλλωστε ρηχή, πολύ ρηχή, αγορά και το Χ.Α.(*), αρκούν πωλήσεις μερικών εκατομμυρίων σε μία μετοχή με λιγότερους αγοραστές για να γυρίσει από το 2% στο -3% (όπως σημείωνε εχθές ο Dell - στο σχόλιο του Θανάση).

Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων, εδώ και καιρό, το Χ.Α. προφανώς επηρεάζεται και από τη διαδικασία αξιολόγησης της τρόικας καθώς από τις απαιτήσεις των δανειστών και τις αντοχές της συγκυβέρνησης θα κριθούν πολλά.

Ακόμη και εάν και σε ποιον βαθμό είναι βάσιμη όλη αυτή η σεναριολογία για... εκλογές, η ασφυκτική πολιτικολογία  που έχει παραλύσει την αγορά και την πραγματική οικονομία. Σε αυτά τα εσωτερικά εάν προστεθούν οι εξωγενείς παράμετροι (σημαντική η ισχυροποίηση του δολαρίου, που αναγκάζει τα αμερικανικά funds να μειώνουν θέσεις τους σε ευρωπαϊκές αγορές), τότε οι short έχουν τη σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα πως τα πονταρίσματά τους θα κερδηθούν. Πως θα είναι αυτοί, οι πωλητές, που θα κάνουν ταμείο.

Χρηματιστηριακό στέλεχος σημείωνε, πως το μόνο, ίσως το μόνο, "παρήγορο" είναι αυτή η γενικευμένη βεβαιότητα πως η αγορά έχει σπάσει, πως ο Γ.Δ. φεύγει για... 3ψήφια επίπεδα, με διάφορα (ανυπόστατα πολλές φορές) σενάρια και φήμες να κάνουν τον γύρο της αγοράς. Θυμίζω πως όσες φορές προεξοφλήθηκε μαζικά είτε η άνοδος είτε ή διόρθωση η πλειονότητα εγκλωβίστηκε εύκολα στην ανάλογη παγίδα.

Ωστόσο για σήμερα, για την αρχή της συνεδρίασης, η ουρά πωλήσεων είναι μακρυά και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην περιοχή των 342 μονάδων ο FTSE 25, στις 142 ο Τραπεζικός Δείκτης. Οι θέσεις πώλησης σε ΣΜΕ του 25άρη δείχνουν χαμηλότερα, ο δανεισμός σε μετοχές-σηματωρούς αυξημένος (ενδεικτικότερη η περίπτωση της VIOHALCO), με τους εν δυνάμει αγοραστές να μην έχουν λόγους να είναι βιαστικοί. Τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης, όπου το κυριότερο ποντάρισμα είναι εάν η αγορά θα γράψει νέο χαμηλό έτους ή όχι.

Οι περισσότερες πράξεις, που περνούν σταδιακά, είναι πωλήσεις σε τιμές από 1% έως 5% χαμηλότερα (για μετοχές του FT25).

Στα 2,28 ευρώ η ΕΤΕ και τα 2,20 δύσκολα θα αντέξουν, ωστόσο εάν η μετοχή κλείσει αύριο (πρώτη συνεδρίαση Οκτωβρίου) οριακά πάνω από τα 2,20 ας μας πονηρέψει...

Στα 10,35 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με άσχημη βραχυπρόθεσμη εικόνα, όπως οι μετοχές των ΟΠΑΠ (10,67 ευρώ) και ΔΕΗ (9,52 ευρώ ) από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

 

(*) Σημείωνε μεταξύ άλλων ο Dell, για το ΧΑ: "Όχι απλώς ρηχή αγορά... Ένα τίποτα είναι... Επειδή παρακολούθησα σήμερα λίγο live.... Η πτώση γινόταν με ελάχιστο όγκο.... Από το -3%... πήγαμε στο -3,5%... μέσα σε 2 λεπτά... και με τζίρο 0,5 εκατ.".

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v