Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό έτους κινείται το Χρηματιστήριο

Πτωτικά από το ξεκίνημα πορεύεται το Χρηματιστήριο που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό έτους, κάτω από τις 1.044 μονάδες. Απώλειες άνω του 3% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha. Αντιστέκεται η Eurobank. Πίεση στον ΟΠΑΠ. Πώς κινούνται τα άλλα «κρίσιμα» blue chips.

Σε νέο χαμηλό έτους διορθώνει ο Γενικός Δείκτης, που νωρίτερα... ξεπέρασε και το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο των 1.044,23 μονάδων της 8ης Αυγούστου. Πλέον η αγορά μετρά τα αρνητικά - χαμηλότερα ρεκόρ, έχοντας ως επόμενο - χαμηλότερο στόχο τις 1.039,56 μονάδες (πυθμένας 52 εβδομάδων από τη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου 2013). Σημειώνεται πως στο διήμερο 30/9-1/10 ο Γ.Δ. σε ανοδική φορά περνούσε από τα... τριψήφια επίπεδα των 997,87 στα... τετραψήφια των 1.008,84 μονάδων. Στην κυριολεξία και με ακρίβεια... μοιρογνωμονίου επιστροφή του Χ.Α. (του Γ.Δ.) στα προ έτους επίπεδα, ακριβώς στη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2014.

Με ουρά ρευστοποιήσεων και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί έως 2,75% προς τις 141 μονάδες, με εντεινόμενες τις πιέσεις στον τίτλο της Εθνικής. Με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της ΕΤΕ πιέστηκε αρχικά μέχρι τα κρίσιμα 2,20 ευρώ, επίπεδο όπου έγιναν κάποιες αγορές για να επανέλθουν δριμύτεροι οι πωλητές στέλνοντας την τιμή στα 2,19 ευρώ. Η συγκεκριμένη περιοχή των 2,20 ευρώ έχει σημασία για τη μετοχή της ΕΤΕ, καθώς αρκετές βραχυπρόθεσμες θέσεις έχουν ως σημείο αναφοράς - πώλησης αυτά τα επίπεδα. Ενδεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα των 2,19 ευρώ θα ενίσχυε τις πιθανότητες ενεργοποίησης περισσότερων εντολών αγοράς.

Έως το 1,33 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,619 ευρώ της Alpha Bank, ενώ η Eurobank είναι η μόνη που αντιδρά ήπια προς το 0,31. Ο κλάδος ήταν και παραμένει κλειδί της τάσης, δεδομένης μάλιστα της αποεπένδυσης ορισμένων ξένων χαρτοφυλακίων από άλλες μετοχές-σηματωρούς του δείκτη.

Από την αρχή της εβδομάδας ο Γ.Δ. σημειώνει πτώση ενδοσυνεδριακά όλο και εγγύτερα των χαμηλών της 8ης Αυγούστου, αδυνατώντας να βγάλει αντίδραση στη χθεσινή και στην προχθεσινή συνεδρίαση, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Χαμηλότερο σημείο για τον Γ.Δ. αυτήν την εβδομάδα ήταν οι 1.046,47 μονάδες της Δευτέρας, πολύ κοντά στις 1.044,23 στην αρχή του Αυγούστου.

Σε ΟΤΕ και ΔΕΗ υπερισχύουν, μέχρι τώρα, οι αγοραστές, αν και για τη μετοχή της Επιχείρησης έχουν προηγηθεί 9 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αποθαρρυντική ένδειξη η αδυναμία εκδήλωσης μίας έστω τεχνικής μορφής αντίδρασης μετά την τόσο σημαντική υποχώρηση της τιμής.

Παράγων της αγοράς σημείωνε πως η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό στο Χ.Α. και αφορά τη σχέση «εξερχόμενων - εισερχόμενων». Οι μεν πρώτοι επιδιώκουν να ρευστοποιούν σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, οι δε δεύτεροι έχουν στηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει σχεδόν 25% από τα τελευταία υψηλά, στις αρχές Ιουνίου, δεν θα πρέπει να υπάρχει απαίτηση οι όποιες αγορές άλλων μετοχών να γίνονται σε αναντίστοιχα υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα η μετοχή της ΔΕΗ μετρά πλέον απώλειες 17,59% από την αρχή του έτους και με υψηλό 52 εβδομάδων τα 12,75 ευρώ (από τις 12/3/2014) απέχει πλέον ελάχιστα από τα χαμηλά των 8,55 ευρώ που είχαν σημειωθεί πέρυσι στις 10 Οκτωβρίου. Αυτό που παρατηρείται στη ΔΕΗ ισχύει για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη, υποστηρίζει η ίδια πηγή, καθώς οι συμφωνίες αγοράς και επανατοποθέτησης των ξένων έχουν γίνει με αισθητή απόκλιση.

Έως τα 10,78 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ με χαμηλό 52 εβδομάδων στα 8,72 ευρώ (22/11/2013), έως τα 10,32 ευρώ αντέδρασε ο ΟΤΕ (με χαμηλό τα 7,98 ευρώ, 4/10/2013). Προσώρας κρατά ο ΟΤΕ, κινδυνεύουν τα χαμηλά-στηρίξεις της ΔΕΗ. Σε κρίσιμο πτωτικό κανάλι η μετοχή του ΟΠΑΠ για την οποία στηρίξεις αναζητούνται στα επίπεδα των 10,75 ευρώ.

Στην περιοχή των «χαμηλών 52 εβδομάδων» των 4,84 ευρώ πραγματοποιούνται πράξεις στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με σημαντικές πωλήσεις η μετοχή της Τιτάν υποχωρεί 2,74% έως τα 20,23 ευρώ.

Μετά από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης σχεδόν οι μισές μετοχές του 25άρη αντιδρούσαν ανοδικά (Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Eurobank Properties, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Intralot).

Από τα 24,7 εκατ. ευρώ το 69% πραγματοποιείται στις τράπεζες με τρία πακέτα (0,305 ευρώ) στη μετοχή της Eurobank.

Κλειστό σήμερα το γερμανικό χρηματιστήριο (στις 9.195 μονάδες ο DAX) ενώ το Λονδίνο και το Παρίσι αντιδρούν έως 0,75% ψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v