Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητούνται δυνάμεις για αντίδραση

Μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις όπου το κλείσιμο διέψευσε τις προσδοκίες οι επενδυτές αναζητούν στηρίγματα. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα και πώς αποτιμάται η κίνηση Ντράγκι για τις αγορές τίτλων.

Ο Μ. Ντράγκι και η απασχόληση δίχασαν τη Wall, οι δηλώσεις Ντράγκι βούλιαξαν τις ευρωαγορές, νέα τρικλοποδιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών: ενδεικτικοί τίτλοι όσων ακολουθούν την κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται και στις πολιτικές πληγές που «ξύνει» ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

H πρώτη αποτίμηση των δηλώσεων οδηγεί τους τραπεζίτες στο να κρατήσουν μικρότερο καλάθι, γεγονός που δικαιολογεί το χθεσινό χρηματιστηριακό γύρισμα του κλάδου, με τον δείκτη να υποχωρεί από την αρχικά υψηλή τιμή των 150,51 μονάδων έως τις 143,91, για να διαμορφωθεί τελικά στις 145,05 μονάδες.

Με την Εθνική στα χαμηλά ημέρας των 2,27 ευρώ από τα 2,43, με την Πειραιώς έως το 1,34 ευρώ από το 1,44 (τελική τιμή στο 1,37), με την Alpha Bank έως το 0,62 ευρώ από το 0,65 με τελική τιμή το 0,633 ευρώ και με τη Eurobank έως το 0,302 ευρώ από το 0,316 και τελική τιμή το 0,306 ευρώ.

Στις τράπεζες άλλαξε χέρια το 58% των συνολικών συναλλαγών με τα 20,268 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής που ήταν και η μόνη από τις 4 συστημικές που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

Ωστόσο, χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως οι δηλώσεις Ντράγκι όχι μόνο έπληξαν το Χ.Α. και τις μετοχές των τραπεζικών μετοχών, αλλά προκάλεσαν και ντόμινο ρευστοποιήσεων στις αγορές του ευρωνότου, εμπλοκή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς και τριγμούς στη Μαδρίτη αφού οι επενδυτές περίμεναν κάτι παραπάνω από τον κεντρικό τραπεζίτη. 

Πάντως, όπως διευκρινίζεται στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου «...την ίδια στιγμή πηγές της ΤτΕ διευκρίνιζαν ότι η αναφορά Ντράγκι δεν συνιστά είδηση, δεδομένου ότι αποτελεί πάγια θέση της ΕΚΤ και ότι ουσιαστικά ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρεται στο γεγονός πως ακόμη και αν δεν υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση (όπως έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί και δεν χρειάζεται η Ελλάδα) η χώρα θα παραμείνει σε κάποιο πρόγραμμα ειδικής επιτήρησης, το αποκαλούμενο Post Programme Surveillance, το οποίο βεβαίως δεν θα περιλαμβάνει μνημόνιο και δεν θα έχει ως μηχανισμό ελέγχου την τρόικα.

Αντίστοιχες συμφωνίες, σημειώνεται, υπήρξαν και στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας».

Χρηματιστηριακά ο Γιώργος Α. Σαββάκης θεωρεί κομβικό τον χαρακτήρα των επόμενων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο προσκήνιο παραμένουν οι 1.040 μονάδες για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και οι 336 για την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Βαριά η εικόνα σε επιμέρους blue chips. Στην εικόνα των blue chips και στην αναφορά του Θανάση Σταυρόπουλου που μέτρησε το ένατο συνεχόμενο διορθωτικό κλείσιμο για τη μετοχή της ΔΕΗ θα σταθώ, καθώς αποτελεί πάγια εκτίμησή μας εδώ και καιρό πως ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια (όχι η πλειονότητα) προχωρούν σταδιακά σε μείωση θέσεών τους όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε τίτλους ομίλων και εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η διόρθωση στις τράπεζες έχει ξεκινήσει από τα τελευταία υψηλά (περίπου 195 μονάδες) στις αρχές Ιουνίου, μετρά πλέον απώλειες περίπου 25% και σε μετοχές όπως η ΔΕΗ η αποεπένδυση ορισμένων κρατά σίγουρα τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις. Εξ ου και η... εμπλοκή στην τάση της μετοχής, που από τα 10,90 ευρώ της 23ης Σεπτεμβρίου, εχθές υποχώρησε έως τα 8,80 ευρώ.

Τηρουμένων των αναλογιών εικόνα παραπλήσια διαμορφώνεται και για σηματωρούς όπως λ.χ. η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ή των ΕΛΠΕ που εχθές υποχώρησαν έως τα 4,84 ευρώ που αποτελούν και νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

Πρακτικά, πέραν των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, πέραν των χθεσινών δηλώσεων Ντράγκι που ήταν καλές ως αφορμή για γενικότερο γύρισμα στο Χ.Α. και στα χρηματιστήρια του ευρωνότου, ειδικά για την ελληνική αγορά το πρόβλημα παραμένει πολύ πιο σύνθετο, μας απασχολεί από την περίοδο ακόμη όπου στα ξένα χρηματιστήρια σημειωνόταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις δύσκολα μπορεί να επιλυθεί.

Σε εμφανή πλαγιοκαθοδική πορεία βασικοί δείκτες και μετοχές, με καθημερινό πλέον... στοίχημα το πότε θα σημειωθεί νέο χαμηλό έτους. Ενδιάμεσα προσπάθειες αντίδρασης θα συνεχίσουν να αποτελούν αφορμές για κατοχύρωση θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Εκτίμηση πολλών φίλων του euro2day.gr, παικτών και επαγγελματιών της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v