Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρέ πτωτικών εβδομάδων στο Χρηματιστήριο

Το ΧΑ δεν έγραψε τελικά νέο χαμηλό 52 εβδομάδων καθώς απέδωσε η προσπάθεια «συμμαζέματος». Πιέσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς στο -6,5%, «πλάτες» από ΟΤΕ. Πού αποδίδεται ο «πλουραλισμός» στις κινήσεις των πωλητών. Από Δευτέρα η μετακίνηση σε Τ+2.

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, η τελευταία της εβδομάδας, έστω και αν σήμερα έγινε προσπάθεια να "παιχτεί το έργο ανάποδα", με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και 52 εβδομάδων και στην συνέχεια να γίνεται προσπάθεια συμμαζέματος των βασικών δεικτών, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάπου εδώ ολοκληρώνεται το εν εξελίξει πτωτικό κύμα και πιθανότατα να επιχειρηθεί νέο "τσουβάλιασμα", αν αυτό εξυπηρετεί τα σχέδια των ενεργών χαρτοφυλακίων (!)

Παρά το γεγονός ότι στην σημερινή προσπάθεια "ανασυγκρότησης" την "μεγαλύτερη πλάτη" την έβαλε ο ΟΤΕ έχοντας σχετικές βοήθειες από Jumbo (έμεινε από δυνάμεις στο τέλος), ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Intralot και ΔΕΗ, τίποτα απολύτως δεν δείχνει ότι η πτωτική ταλαιπωρία στο Χ.Α. ολοκληρώνεται, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να στέλνει επιφυλακτικά - αρνητικά μηνύματα το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Στους λόγους που έχουν αναλυθεί δεκάδες φορές και που συνεχίζουν να διατηρούν την "εσωστρέφεια" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο νέος παράγοντας που δείχνει ιδιαίτερα απειλητικός και εντεινόμενος είναι η συνεχής ενδυνάμωση του δολαρίου, έναντι των άλλων νομισμάτων και βέβαια έναντι του ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ισοτιμία δολαρίου / ευρώ βρίσκεται μία ανάσα από το 1,25.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα "δολαριακά" funds, να βλέπουν ότι σημαντικό μέρος από τα κέρδη που καταγράφουν στο Χ.Α. τα "αποσβένει" η συνεχιζόμενη κατρακύλα του ευρώ. Έτσι,αναγκάζονται να προχωρούν σε συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα (!)

Για αυτό ακριβώς τον λόγο και υπάρχει τέτοιος "πλουραλισμός" στις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών. Απλά διότι δεν πουλάνε κλάδο, αλλά Χώρα και νόμισμα. Από την άλλη η ρηχότητα της εγχώριας Αγοράς κάνει τους ξένους περισσότερους επιθετικούς, ενώ ταυτόχρονα δρα σαν πολλαπλασιαστής στις ημερήσιες πιέσεις.

Εν τω μεταξύ, η σημερινή "ανάδυση" των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας επιβεβαίωσε όλους όσους υποστηρίζουν ότι αρκούν λίγες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους" σε Δεικτοβαρείς μετοχές, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα στους βασικούς δείκτες, ακόμα και αν η "μεγαλύτερη εικόνα" της Αγοράς παραμένει καθαρά πτωτική.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών (52) - πτωτικών (70) μετοχών.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και συνεχίζονται, στα χρηματιστηριακά γραφεία, οι συζητήσεις για τις χθεσινές δηλώσεις Draghi.

Εννοείται ότι το αμέσως επόμενο θέμα στις ΑΧΕ είναι η, από Δευτέρας, μετάβαση από το Τ+3, στο Τ+2, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις χρηματιστηριακές που βάσιζαν τον ημερήσιο τζίρο τους στους λίγους εναπομείναντες traders.

Είναι πασιφανές ότι η Αγορά έχει επιλέξει την στάση πτωτικής αναμονής και παρά την πίεση των τιμών που έχει προηγηθεί, δείχνει περισσότερο διατεθειμένη να διατηρήσει την τάση των τελευταίων εβδομάδων, δοκιμάζοντας ενδεχομένως τη στήριξη των 1.000 μονάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έστω και αν σήμερα απέφυγε να καταγράψει κλείσιμο σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα στοιχείο που ίσως αξίζει αναφοράς είναι ότι η "ποικιλία" που έχουν οι κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη να απέχει λιγότερο από το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (1047,21 μονάδες στις 8/8), από ότι ο Τραπεζικός από το δικό του χαμηλότερο κλείσιμο για το 2014 (137,34 μονάδες στις 8/8).

H εικόνα της σημερινής συνεδρίασης

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα η τελευταία στήριξη, πριν τα "stop loss" κάνουν ανεξέλεγκτη την πτωτική τάση, οριοθετείται στις 1030 μονάδες, ενώ μόνο κλεισίματα υψηλότερα των 1095 μονάδων, μπορούν να δώσουν ενδείξεις αναστροφής.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, και οι δύο βασικοί δείκτες του X.A. βρίσκονται σε "καραμπινάτο" πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1040 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 335 μονάδες για τον FTSE25. Πρώτο σήμα για σκέψεις επανατοποθετήσεων μπορεί να δοθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 1145 και 374 μονάδων, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική, αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη αρνητική για τον Γενικό Δείκτη, που σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 3,38%, Στο 3,18% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 9,71% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών το εντυπωσιακό -21,04%!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Μάνος Χατζηδάκης

Ούτε η ανάσχεση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών, ούτε οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ ήταν ικανές συνθήκες για  να αλλάξουν το κλίμα την εβδομάδα που πέρασε στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ακολουθώντας τους νόμους που διέπουν την "κίνηση του ποδηλάτου", την αδράνεια ακολούθησε η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών κατά την οποία σημειώθηκαν νέα χαμηλά έτους.
 
Τα καλά νέα, οι χαμηλές αποτιμήσεις, τα ελκυστικά Ρ/Ε και οι εκπτώσεις σε σχέση με την καθαρή θέση των εταιρειών φαίνεται να έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, καθώς η προσέγγιση της Ελληνικής Αγοράς έχει επιστρέψει στην εξέταση άλλων δεδομένων πέρα από τα κλασσικά θεμελιώδη.
 
Στις ανησυχίες των επενδυτών προστέθηκε μια ακόμα μεταβλητή που επηρεάζει αρνητικά ψυχολογία και τάση, η οποία είναι το ασταθές περιβάλλον που καταγράφεται στις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές. Έτσι παρά τα θετικά εναύσματα που αρχικά δόθηκαν από την ΕΚΤ, το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.
 
Μετά την καταγραφή των πολυετών χαμηλών τον Ιούνιο του 2012 η Αγορά χρειάστηκε επτά μήνες για να επανέλθει πάνω από τις 1000 μονάδες (23/1/2013), σε μια περίοδο που η Ελλάδα ήταν εκτός Αγορών, οι Τράπεζες δεν είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί, στο δημοσιονομικό επίπεδο το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν στο "κόκκινο" και η μείωση του ΑΕΠ έτρεχε με -6%.
 
Τώρα, που η εν λόγω ζώνη τιμών του Γενικού Δείκτη απειλείται με καθοδική διάσπαση, όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο, σε πολλές δε περιπτώσεις μπορούμε να μιλάμε για μεταστροφή με διάρκεια και συνέπεια. 
 
Τίθεται σαφώς ένα θέμα προσδοκιών για την Ελληνική Αγορά που σχετίζεται με τον επόμενο δυνατό καταλύτη. Ο καταλύτης αυτός εκτός από τον πολιτικό παράγοντα, που μπορεί μεν να αποφορτίστηκε αλλά δεν εξαλείφθηκε, θα πρέπει να αναζητηθεί στα "τεστ αντοχής" των Ελληνικών Τραπεζών τα οποία θα γίνουν γνωστά στα τέλη του μήνα, ή σε κάποιο θετικό μήνυμα που ενδεχομένως θα βγει από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
 
Τεχνικά η Αγορά σημείωσε νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας μια αλληλουχία "μαύρων ημερήσιων σωμάτων" που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό να "εκθέτουν" τους αγοραστές και να επιτείνουν το πτωτικό momentum. Οι πωλητές φαίνεται να ελέγχουν την τάση με άνεση, διατηρώντας απόσταση ασφαλείας από κομβικές ζώνες τιμών στις οποίες κινούνται οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι.
 
Οι κινητοί μέσοι όροι όπως και ο MACD παραμένουν πουλημένοι, ενώ οι ταλαντωτές, αν και προσωρινά απομακρύνθηκαν από την υποτιμημένη ζώνη, εξακολουθούν να κινούνται στο όριό της. Γενικά η τεχνική εικόνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευοίωνη. Κατά την κάθοδο του ο Γενικός Δείκτης κάλυψε το ανοδικό "χάσμα" που έμενε ανοιχτό ακριβώς ένα χρόνο πριν και αποτελούσε την κύρια στήριξη πριν τις 1000 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε τις 1000 μονάδες του Γενικού Δείκτη να δοκιμαστούν στις προσεχείς συνεδριάσεις, χωρίς όμως να αποτελούν κάποιο ειδικό τεχνικό σημείο.
 
"Η πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Από τις 6 Οκτωβρίου συρρικνώνεται ο χρόνος της εκκαθάρισης κατά μία ημέρα, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται και η κατάθεση του προϋπολογισμού με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε αποκρατικοποιήσεις και φοροελαφρύνσεις. Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ενώ η ψηφοφορία αναμένεται το προσεχές Σάββατο" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της BetaSec.
 
-Βαγγέλης Σιούτης
 
Συνεχίστηκε και την τρέχουσα εβδομάδα η πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας μάλιστα νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Η απόφαση της Κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης που μεταθέτει την εκλογολογία για μετά από λίγους μήνες και οι δηλώσεις Ντράγκι για αγορά Ελληνικών ΑΒS και καλυμμένων ομολόγων, αλλά με την προϋπόθεση ύπαρξης προγράμματος για την Ελλάδα, δεν μπόρεσαν να δώσουν κάποια ώθηση στην Αγορά.
 
Από την μία περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των πολιτικών την επόμενη εβδομάδα στη ψήφο εμπιστοσύνης και αν η διαδικασία αυτή κρύβει εκπλήξεις και από την άλλη εκφράζονται επιφυλάξεις για το πόσο μπορούν να ωφελήσουν τις Τράπεζες οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
 
Η καθημερινή προσέγγιση, την τρέχουσα εβδομάδα, της περιοχής των 1050 μονάδων έφερε νευρικότητα, έντονες διακυμάνσεις και αυξημένη μεταβλητότητα χωρίς όμως ο Γενικός Δείκτης να καταφέρει να απομακρυνθεί από τα χαμηλά έτους, αφού εκδηλώνονταν ρευστοποιήσεις σε κάθε ανοδική απόπειρα.
 
Όπως έχουμε επισημάνει οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1040 μονάδες και 930 μονάδες που είναι το 38,2% και το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων( FibonacciRetracement ), ενώ για ακύρωση της πτωτικής τάσης της Αγοράς θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1170 μονάδες.
 
Μία άμεση αντίδραση του Δείκτη θα βοηθούσε στη δημιουργία αποκλίσεων στους ταλαντωτές, σαν πρώτο βήμα αντίδρασης της Αγοράς, απομακρύνοντας έτσι την προοπτική οριστικής διάσπασης των 1040 μονάδων.  
 
Την επόμενη εβδομάδα εκτός από την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση έχουμε την κατάθεση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό, την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10 με 12 Οκτωβρίου ), ενώ τις διεθνείς Αγορές θα απασχολήσουν η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED.
 
"Από την επόμενη εβδομάδα αλλάζει και ο χρονικός διακανονισμός εκκαθάρισης των συναλλαγών από Τ+3 σε Τ+2" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών τηςGuardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
 
-Στρατής Πολυχρονέας
 
"Νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 52 εβδομάδων κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με το spread να καταγράφει νέο χαμηλό 31 εβδομάδων στις 30/9 (568,3 μονάδες ή 6,74% η απόδοση του 10ετούς), εξαιτίας των δηλώσεων Draghi σχετικά με τις προϋποθέσεις για τις αγορές Asset Backed Securities και καλυμμένων ομολογιών, αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας", αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Όσον αφορά το δεύτερο, η Κυβέρνηση αιφνιδιαστικά ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή (η ψηφοφορία πιθανόν θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της νέας εβδομάδας), προκειμένου να μπορέσει να περιορίσει μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας που σχετίζεται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από 180 βουλευτές.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα ξεκίνησε να επηρεάζει ουσιαστικά την Αγορά μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ και τις προγραμματικές δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τα της προσεχής εβδομάδας, πλην των πολιτικών εξελίξεων, ξεχωρίζουν η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2015 στις 6 Οκτωβρίου, αλλά και η αναθεώρηση του ΑΕΠ στις 10 Οκτωβρίου. Επίσης, άξιο αναφοράς, στην περίπτωση εκείνη που η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή είναι η 14η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του γ΄3μήνου.

Βάσει των εκτιμήσεων της Κυβέρνησης για ανάπτυξη +0,6% για το σύνολο του έτους και με δεδομένο ότι το ΑΕΠ το α΄6μηνο υποχώρησε κατά -0,7%, το β΄3μηνο θα πρέπει να αυξηθεί κατά +1,9% (τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ του έτους κατέχει το γ΄3μηνο με σταθερή συμμετοχή 26,6% τα τρία τελευταία χρόνια). Επίσης, μένει να διαπιστωθεί και η στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν (η νέα ηγεσία αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου), ο νέος της πρόεδρος Juncker που επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. το βασικότερο θέμα όλων, σε ότι έχει σχέση με τους ξένους πιστωτές και επενδυτές, είναι η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, η συζήτηση του οποίου έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat και βεβαίως κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιστροφή των αγοραστών δείχνουν τα "χρώματα" των δεικτών σε Ασία, Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Πιέζονται σημαντικότατα πολύτιμα μέταλλα (ο χρυσός δείχνει να χάνει και τα 1200 δολάρια) και πετρέλαιο.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία της Κινεζικής οικονομίας, μετά τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον κλάδο Υπηρεσιών της Χώρας. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό 8 μηνών, με βουτιά στις νέες παραγγελίες για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο και διαμορφώθηκε στο 54 από 54,4 τον προηγούμενο μήνα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σύμφωνα με το δείκτη ΡΜΙ, ο κλάδος του real estate στην Κίνα βρέθηκε σε περιοχή συρρίκνωσης το Σεπτέμβριο, μαζί με άλλους κλάδους όπως τα Logistics και η Αεροναυπηγική.
 
Κλειστές παρέμειναν οι Αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, Ν. Κορέα και Ινδία.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριοστο 52, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 52,3 και ενώ τον Αύγουστο είχε αγγίξει το 52,5. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο Υπηρεσιών επίσης κινήθηκε πτωτικά στο 52,4 από 53,1 τον Αύγουστο. Η αρχική εκτίμηση για την ένδειξη Σεπτεμβρίου είχε τεθεί υψηλότερα, στο 52,8.
 
Κατά 1,2% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο και κατά 1,4% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 Μελών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 0,5% σε ετήσια βάση.
 
Ο ηγέτης της Καταλονίας όρισε μία επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ισπανικής Περιφέρειας τον προσεχή μήνα, παρακάμπτοντας την Κεντρική Κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα το Χρηματιστήριο της Γερμανίας έχει αργία.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 248.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,9% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.  Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 215.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία θα μείνει αμετάβλητη στο 6,1%.
 
Το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Αύγουστο, στα $40,1 δισ., καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές του Marketwatch, προέβλεπαν έλλειμμα $40,9 δισ.
 
Στις 58,6 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης ISM υπηρεσιών από 59,6 μονάδες τον Αύγουστο. Όπως μετέδωσε το Reuters, η μέτρηση ήταν οριακά υψηλότερη από τις 58,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, από σήμερα 03/10/2014, λόγω επίσημων αργιών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αναστέλλεται η διαπραγμάτευση του Δ.Α.Κ. "NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό" της εταιρείας "ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ". Από 08/10/2014, το εν λόγω Δ.Α.Κ. επανέρχεται κανονικά σε διαπραγμάτευση.
 
Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 14 Απριλίου 2015, ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
 
Η Εθνική Τράπεζα, μετά την ενεργοποίηση του δικαιώματος πώλησης από πλευράς IFC αγόρασε το 5% που κατείχε ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Finansbank με αποτέλεσμα το ποσοστό της να ανέλθει στο 99,81%. Με τη χθεσινή ανακοίνωση στην Τουρκία η Εθνική δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμά squeeze out, να υποχρεώσει, δηλαδή, τους μετόχους μειοψηφίας να της πουλήσουν τις μετοχές τους αλλά παρέχει σε όσους από τους μετόχους μειοψηφίας θέλουν να αποεπενδυθούν τη δυνατότητα να το πράξουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες με τιμή 2,9882 τουρκικές λίρες ανά μετοχή.
 
Κέρδη της τάξεως των 108 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η Jumbo στη νέα χρήση 2014-2015, 15-20% υψηλότερα από το guidance της διοίκησης, σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία δίνει τιμή-στόχο στα 14 ευρώ (από 14,5 ευρώ) και διατηρεί σύσταση "buy".
 
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις υποχώρησης για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση έως τις 1060,53 μονάδες (+0,18%). Όμως μετά τις 10.47 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1037,54 μονάδες (-1,99%). Κάπου εκεί σημειώθηκε ισχνή κινητοποίηση των αγοραστών που είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης να βρεθεί στις 1050,32 (-0,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 1049,73 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,84%.
 
Ο τζίρος, σε ικανοποιητικά επίπεδα, έφθασε τα 110,7 εκατ. από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΦΡΛΚ δυο "πακέτα" αθροιστικά 590.500 μετοχών ή του 1,15% του μετοχικού κεφαλαίου πέρασαν μέσω του ΧΑ., στα 4,30 ευρώ ανά μετοχή. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 2,55 εκατ. ευρώ).
 
Από τις μετοχές του FTSE25, ο μόνος τίτλος που δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν αυτός της Intralot. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Πειραιώς, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας η μετοχή της Πειραιώς.
 
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ίσως αξίζει περαιτέρω αναφοράς η "συμπεριφορά" των ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.
 
Η πρώτη έκανε σήμερα μία προσπάθεια αντίδρασης μέχρι τα 7,09 ευρώ, όμως υπέκυψε στην "δυναμική" του μόνιμου πωλητή, Επόμενη σημαντική στήριξη στα 6,50 ευρώ.
 
Χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ και σε χαμηλά 15 μηνών κινείται ο τίτλος της Μέτκα. Αν χαθεί η μείζονος σημασίας στήριξη στα 9,74 ευρώ, η επόμενη είναι σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 8,80 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη και την ώρα που η μητρική Viohalco κινείται σε ιστορικά χαμηλά (από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α.), κάποια κινητικότητα σημειώθηκε στις θυγατρικές Σωλ. Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ και Σιδενόρ.
 
Ακόμα χαμηλότερα και παρά τις αυξομειώσεις που παρουσιάζονται στις έτσι κι αλλιώς χαμηλές συναλλαγές, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η κίνηση που συντελείται στο Γαλαξίδι και η οποία έχει ξεκινήσει από τα 0,20 ευρώ (κλείσιμο 4/9), με τον τίτλο να προσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους.  

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να χαρακτηρίζεται από την σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.698 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 6.717, 6.488 για τον Οκτώβριο, 169 για τον Νοέμβριο και 60 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 340,5) κινήθηκε μεταξύ 336 και 344,75 μονάδων, διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,37%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (53.100 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.491), ΔΕΗ (1.639), Alpha Bank(9.153), Εθνική (5.608), Πειραιώς (8.268), Eurobank(3.735), Μυτιληναίο (726), ΕΧΑΕ (272), ΟΠΑΠ (304),MIG (2.696), ΓΕΚ (457), Ελ. Πετρέλαια (276), Jumbo(222), ΕΥΔΑΠ (149), Μέτκα (109), Τέρνα Ενεργειακή (140).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε  στο 35% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 625 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (619 δικαιώματα αγοράς και 6 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(73.325.475 τεμ.), Εθνική (1.469.001 τεμ.), Πειραιώς (37.271.984 τεμ.), Eurobank (9.191.067 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v