Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «έσχατες» άμυνες για το Γενικό Δείκτη

Στη ζώνη των 1.028 το τελευταίο μεγάλο ανάχωμα για το Χρηματιστήριο πριν μπει στον πειρασμό του τριψήφιου. Πώς αποτιμάται η προσγείωση του τζίρου. Οι κινήσεις των ξένων, τα μηνύματα του DAX και η έλλειψη καταλύτη.

Σε νέα χαμηλά το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ίδια μέρα όπου στα ευρωπαϊκά σημειωνόταν δεύτερη συνεδρίαση με κέρδη, ενώ αργά το βράδυ διόρθωνε η Wall παρά τα deals.

Χωρίς άμυνες στα χαμηλά έτους το Χ.Α. «μετρούσε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη πλέον στις 1.035,43 μονάδες, τον FT25 στις 337,37, τις τράπεζες στο χαμηλό των 139,88 και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση όλο και χαμηλότερα και των 950 μονάδων.

Με συναλλαγές μέτριες, μετριότατες, κύκλοι της αγοράς αποτιμούν διττά την αισθητή υποχώρηση του τζίρου. Οι μεν υποστηρίζουν πως ένα ρηχό χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, διορθώνει σε νέα χαμηλά με μόλις 54,5 εκατ. ευρώ (και 39,9 εκατ. τεμάχια), δηλαδή χωρίς σημαντική προσφορά. Οι δε θεωρούν πως ένα ρηχό χρηματιστήριο διορθώνει με όσο μέτριο τζίρο μπορεί να αντιδράσει, με χαμηλό κόστος.

Προσώρας η τάση παραμένει εμφανέστατα πτωτική, χωρίς καν τη φυσιολογική τεχνικής μορφής ενδιάμεση αντίδραση, με τους βασικούς δείκτες σε σχηματισμό σφήνας να κλίνουν επικίνδυνα, με ενδεικτική τη... θέαση των 1.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σε αυτήν την αρνητική φάση του Χ.Α., μπορεί στα ευρωχρηματιστήρια να καταγράφονται αναλαμπές όπως η χθεσινή, ωστόσο η μεσοπρόθεσμη τάση έχει βαρύνει πλέον και για αγορές όπως η γερμανική. Ειδικότερα, μικρά τα κέρδη για τον DAX εχθές στη Φρανκφούρτη (0,15%), αλλά μετά βίας πάνω από τις 9.200 στις 9.209 μονάδες. Όπως έχει μετρήσει εδώ και καιρό ο Βασίλης Μαρκάκης τα όρια του DAX είναι προς τα πάνω οι 9.900 και προς τα κάτω οι 9.100 μονάδες. Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση και των 9.100 μονάδων θα προοιωνιζόταν επιβάρυνση του κλίματος για τη γερμανική οικονομία, ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ και τα χρηματιστήρια. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτήν τη συγκυρία (και) το ΔΝΤ προειδοποιεί για πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ.

Η διόρθωση του DAX, ξεκάθαρα προεξοφλητική και λόγω της απόσυρσης αμερικανικών κεφαλαίων (λόγω συναλλαγματικής διαφοράς δολαρίου - ευρώ) χρήζει μεγαλύτερης προσοχής.

Ωστόσο στο Χ.Α. έχει καταστεί αδύνατη ακόμη και μία τεχνικής μορφής αντίδραση, σε σημείο που οι λογικές 1.080 μονάδες να φαντάζουν... δυσθεώρητες. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας/χαμηλό 52 εβδομάδων πλησιάζει περισσότερο στις καθοριστικότατες 1.028 μονάδες, ίσως το τελευταίο σημείο πιθανής ανάσχεσης πριν από τη βύθιση του Γ.Δ. σε... τριψήφια επίπεδα. Κάτω όριο μίας μεγάλης γραμμής τάσης οι 1.028 μονάδες, πλήθους στατιστικών στοιχείων, μετρήσεων και σημείο αναφοράς ακόμη και για επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Οι long term φεύγουν, τα hedge funds ξανάρχονται σημείωνε εχθές ο Χρήστος Κίτσιος σε μία προσέγγιση που έχρηζε και δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης.

Η παρατεταμένη υποχώρηση, για παράδειγμα, της μετοχής της ΔΕΗ, ίσως της ενδεικτικότερης περίπτωσης σε αυτήν τη φάση της αγοράς, ενισχύει το πρώτο σκέλος του Χρήστου. Το δεύτερο το βλέπουμε πολύ φειδωλό σε μαζέματα στα χαμηλά των διορθωτικών συνεδριάσεων. Εκτιμάται πως θα κάνουν ενεργότερη την παρουσία τους προς την Κυριακή (26 Οκτωβρίου) της ανακοίνωσης των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συνεπώς έσχατη γραμμή άμυνας και πιθανής τεχνικής... αναλαμπής οι 1.028 μονάδες, με δυνατό τον ΟΤΕ στα 10,55 ευρώ, αλλά με τον ΟΠΑΠ στα 10,58 ευρώ να προβληματίζει. Όπως εδώ και μέρες η μετοχή της ΔΕΗ, που έχοντας μείνει από τάση διορθώνει προς τα 8,86 ευρώ. Σημειωτέον πως σε πιθανή διάσπαση των 8,60 ευρώ θα κινδυνεύσει με... μπλακ άουτ.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v