Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικές τάσεις με καθίζηση τζίρου

Στα επίπεδα των 1.040 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών. Επιλεκτικές τοποθετήσεις και άνοδος για ΟΤΕ, υψηλότερα και η Alpha. Πιέσεις σε Coca Cola. Folli, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Μotor Oil.

Στα χαμηλά ημέρας των 1.040 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, διευρύνονται οι απώλειες για τον FT25 που χάνοντας προ ολίγου εκ νέου τις 340 μονάδες κλίνει επικίνδυνα προς το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο της Παρασκευής, στις 337,29 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος η αγορά, μετά τις 15.25 αλλά σταδιακά μετά τις 16.10 οι πωλητές ανέλαβαν πλήρως την πρωτοβουλία της αγοράς με συνέπεια την διεύρυνση των απωλειών λόγω εντεινόμενων ρευστοποιήσεων σε τίτλους των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και Εθνικής, CC/HBC.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την επιβάρυνση του κλίματος τα τελευταία 30΄ στην εν γένει ρευστή πολιτική κατάσταση, με την συγκυβέρνηση να καταθέτει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Αίφνης και οι πωλήσεις ενεργοποιούνται, και οι χαμηλές στηρίξεις του 25άρη απειλούνται και η σχετική πολιτικολογία επανέρχεται.

Εως τα 10,66 ευρώ, που είναι χαμηλό ημέρας για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με σταθερούς πωλητές τα τελευταία λεπτά, προς το χαμηλό ημέρας των 2,21 ευρώ η ΕΤΕ, με πιέσεις ΔΕΗ και Coca Cola/HBC.

Λίγο πριν το κλείσιμο η αγορά κινδυνεύει με νέο ενδοσυνεδριακά χαμηλό για τον FT25, εν μέσω εντεινόμενης πολιτικολογίας και πάλι.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε:

Με Πειραιώς, ΟΤΕ και δευτερευόντως με λοιπές δυνάμεις στο Χ.Α. συνεχίζεται η προσπάθεια αποκόλλησης από τα τελευταία ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Παρασκευής. Στις 1.037,54 μονάδες το χαμηλότερο σημείο στις 3 Οκτωβρίου για τον Γενικό Δείκτη, στην περιοχή των 1.055-1.057 πριν από λίγο και αφού αντέδρασε έως τις 1.061,25 μονάδες στο πρώτο ημίωρο.

Με τις συναλλαγές πολύ μέτριες, χαμηλές, και κάτω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων εβδομάδων (αλλά κοντά στον μ.ο. των 4 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων που προηγήθηκαν καλύπτοντας τον Σεπτέμβριο) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν σε επιλεγμένα χαρτιά, τα περισσότερα των οποίων τους βγαίνουν.

Στο εγχείρημα βοηθούν η σχετικά ήρεμη κατάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο εσωτερικό η αναμονή ορισμένων για τις συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας. Αν και από την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό, η αγορά αποτιμά το... μη χείρον (της περασμένης εβδομάδος).

Σαν να λέμε .. ανακωχή πωλητών, με ελαφρά ενεργοποίηση αγοραστών στην περιοχή των 1.050 μονάδων, που με μέτριες συναλλαγές - κόστος 4-6 μετοχές του δείκτη αποφέρουν ικανοποιητική βραχυπρόθεσμη απόδοση. Σημειωτέον πως από σήμερα όλες οι συναλλαγές (η εκκαθάριση και κάλυψή τους) πραγματοποιούνται στο περιθώριο του Τ+2 από Τ+3, που ίσχυε μέχρι και την Παρασκευή(*).

Στις τράπεζες παραμένει σημαντικό μέρος του παιχνιδιού, με τον κλαδικό δείκτη στο εύρος των 141,63-144,35 μονάδων και με σημαντική τεχνική ζώνη τιμών στις 150-155 μονάδες.

Όπως σημειώνεται σχετικά (από τον Γιώργο Φλώκα) η Goldman Sachs συγκαταλέγει στις κορυφαίες επιλογές της στην ανατολική Ευρώπη την Εθνική και την Alpha Bank, δίνοντας ως στόχο τα 3,15 ευρώ (από τα 3,10) για την ΕΤΕ και το 0,80 ευρώ (από 0,63 ευρώ) για την Alpha Bank. Νωρίτερα η μεν πρώτη είχε αντιδράσει έως τα 2,29 ευρώ (στα 2,40 η πρώτη σημαντική άνω τιμή), ενώ η δεύτερη μέχρι το 0,637 ευρώ. Όπως όλοι οι ξένοι οίκοι έτσι και ο συγκεκριμένος αμερικανικός παραμένει εν γένει επιφυλακτικός λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Σε έτερο σχετικό για τον κλάδο θέμα αναφέρονται περισσότερα (από τον Άρη Δαμουλάκη) για τη συνάντηση που οργάνωσε η Bank of America και για το τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στους αναλυτές. Μέχρι πριν από λίγο στις 4 συστημικές μετοχές είχε γίνει το 44% του συνολικού τζίρου.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον και στις μετοχές της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με την πρώτη να έχει σήμερα την τιμητική της μετά την είδηση για τα δικαιώματα του Champions League 2015-2018, αντιδρώντας νωρίτερα έως τα 10,78 ευρώ. Τα 10,80 ευρώ καλό θα ήταν να καλυφθούν σήμερα-αύριο σε κλείσιμο. Στα 9,05 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 9,14 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 10,88 ευρώ σταθεροποιείται του ΟΠΑΠ με την προσφορά να μαζεύεται από τα 10,81 ευρώ.

Κινητικότητα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή της μητρικής να γυρίζει ανοδικά έως τα 3,25 ευρώ από τα αρχικά χαμηλά των 3,14 ευρώ. Αντιθέτως έως τα 3,01 ευρώ μαζευόταν η προσφορά στην Ενεργειακή.

Σταθερά πάνω από τα 6 ευρώ και πάλι ο Μυτιληναίος, στο εύρος των 5,98 - 6,19 ευρώ, ενώ στα 6,97 ευρώ υποχωρεί οριακά η Motor Oil. Για τη μετοχή της Motor Oil η UBS αναβαθμίζει την τιμή-στόχο στα 8,75 από τα 8,50 ευρώ.

Παρατηρούμε πως οι όποιες αναβαθμίσεις στόχου γίνονται τις τελευταίες ημέρες είναι αρκετά πιο φειδωλές, απ' ό,τι στα πάνω της αγοράς, η απόκλιση της νέας από την προηγούμενη τιμή είναι πολύ πιο μικρή, οι δε οίκοι συμπεριλαμβάνουν (όλοι ανεξαιρέτως) στις εκθέσεις τους τα της πολιτικής κατάστασης.

Σε αυτήν τη στροφή της αγοράς να συνεκτιμηθούν τα διάφορα πακέτα μετοχών που γίνονται καθημερινά. Έτσι μετά το πρωινό για το 0,96% της Intralot, νωρίτερα έγινε άλλο ένα στη μετοχή του Fourlis.

(*) Περισσότερα είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο με αναλυτικό ρεπορτάζ (αρχές Σεπτεμβρίου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v