Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθειες υπέρβασης των 1.050 για Γενικό Δείκτη

Σε υψηλότερα επίπεδα η αγορά, με τα αρχικά κέρδη έως 1% να περιορίζονται στη συνέχεια. Υπεραποδίδουν οι μετοχές των ΟΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς. Πτωτικά ο ΟΠΑΠ, κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ. Αρωγός το θετικό κλίμα στις αγορές.

Προς τις 1.065 μονάδες με Πειραιώς και ΟΤΕ το Χ.Α. Σταθερά σε θετικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης βασικοί δείκτες και μετοχές με τον FT25 στις 345,22 από τις 343,20 μονάδες και συντονισμένες αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές του.

Περίπου 50΄ μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών είχε γίνει στους τίτλους των Intralot, ΟΠΑΠ, Εθνικής, ΟΤΕ και Πειραιώς. Με συνολικά τρία πακέτα, ένα σε Intralot (για 1.518.332 μετοχές στο 1,53 ευρώ) και δύο στον ΟΠΑΠ (στα 10,59) και στοχευμένες συναλλαγές σε δεικτοβαρή χαρτιά, ο Γ.Δ. ξεπέρασε σε απόδοση το 1% με τις 22 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ενισχύονται.

Βοηθητικό του Χ.Α. το ανοδικό κλίμα που επικρατεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ενδεικτικό το 1,43% στις 9.345 μονάδες του DAX στη Φρανκφούρτη. Παρά την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για ψαλίδι στον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, παρά την έμμεση προειδοποίηση του ΔΝΤ για επικείμενη επιβράδυνση της γερμανικής, και τα ασιατικά χρηματιστήρια ανέκαμψαν νωρίτερα και το γερμανικό απομακρύνεται από την περιοχή των κρίσιμων 9.100 μονάδων.

Ανάσες και στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να περνά τις 1.060 μονάδες λίγο μετά τις 11.15 λόγω της υπεραπόδοσης κυρίως των Πειραιώς και ΟΤΕ. Για την Πειραιώς η συνέντευξη του προέδρου του ομίλου, Μιχ. Σάλλα (στη Λίλυ Σπυροπούλου) συζητείται στα χρηματιστηριακά γραφεία, τη στιγμή που οι εντολές κυμαίνονται από το 1,29 έως το 1,32 ευρώ. Ανοδικά και η Εθνική και η Alpha Bank, με τη σχετική κατάταξη να μένει ως είχε, με πρώτη την Alpha Bank (8,11 δισ. ευρώ), ενώ η Εθνική στα 8,06 δισ. ευρώ και με 7,99 δισ. η Πειραιώς ακολουθούν.

Ωστόσο θα σταθώ στη μετοχή του ΟΤΕ όχι τόσο για την αντίδραση έως τα 10, 78 ευρώ όσο για το γεγονός πως στην αγορά υπάρχουν ακόμη αντανακλαστικά. Και προεξόφληση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, πιθανόν και από παίκτες που γνώριζαν κάτι περισσότερο, και μόχλευση σήμερα τουλάχιστον έως την πρώτη (τεχνική) τιμή των 10,80 ευρώ.

Με αφορμή την έκβαση του διαγωνισμού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League με αρκετούς παίκτες να παρακολουθούν σταδιακά από την αρχή Σεπτεμβρίου την όλη διαδικασία.

Ενθαρρυντικό το ότι σε ένα παντελώς... άνυδρο χρηματιστηριακό περιβάλλον δημιουργείται κινητικότητα για μία μετοχή με αφορμή μία σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη. Βέβαια ο ΟΤΕ είναι... ένας, σε αυτήν τη φάση της αγοράς, ωστόσο σε αυτήν την κατάσταση απαξίωσης όπου έχει περιέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο ο... πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται.

Στα 10,82-10,92 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 9-9,15 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ σε μία καθαρά τεχνική, αντανακλαστική κίνηση επιβίωσης μετά την άτακτη υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων. Θυμίζω χαμηλά Πέμπτης - Παρασκευής τα 8,80 και 8,60 ευρώ (ενδοσυνεδριακά), δηλαδή, «απειλώντας» τα τελευταία χαμηλά της 3ης Οκτωβρίου.

Με πωλητές δύο μετοχές σηματωροί, στη ΓΕΚ/Τέρνα έως τα 3,17 ευρώ και στην Ενεργειακή έως τα 3,04 ευρώ.

Αντιθετως υπερισχύουν οι αγοραστές σε Μυτιληναίο (έως τα 6,19 ευρώ), ΕΧΑΕ (έως 6,05 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (έως 3,17 ευρώ), ΜΟΗ (έως 7,12 ευρώ).

Από τον FT Mid ξεχωρίζει η αντίδραση της ΕΥΑΘ (έως τα 3,86), των Σωληνουργείων Κορίνθου (έως το 1,56 ευρώ) καθώς πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές (270 χιλιάδων ευρώ), ενώ στο 0,57 ευρώ αντιδρά η μετοχή της Ιντρακόμ.

Στα 12,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το... μόλις 39% στις τράπεζες (και λόγω του πακέτου στην Intralot), ενώ ανοδικά κινούνται 41 μετοχές έναντι 18 που υποχωρούν. Σχεδόν 200 μετοχές (για την ακρίβεια 196) δεν είχαν, στις 11.20, μεταβολή τιμής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v