Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

«Μάχες» για να διατηρηθεί το... χιλιάρικο στην αγορά, με την τάση να βαραίνει και τη μεταβλητότητα να ενισχύεται λόγω πολιτικού ρίσκου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τράπεζες και ΟΤΕ. Από σήμερα το Τ+2 από Τ+3 στην αγορά.

Από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του... 2013 το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την επίπονη προσπάθεια διάσωσης των 1.000 μονάδων, περιοχής που, αν και κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, έχει βαρύνει σημαντικά μετά από όσα διαδραματίστηκαν (και) την προηγούμενη εβδομάδα.

Με πτωτικό καρέ, 4 αρνητικών εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.050 μονάδων και τις τράπεζες υπό συνεχή πίεση, στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο δίνονται καθημερινά μάχες για να κερδηθεί (ή να... χαθεί) το χιλιάρικο.

Εν μέσω γενικότερης διόρθωσης των ξένων αγορών, παρά τις... αναλαμπές της Wall Street, υπό τη σκιά της άκριτης πολιτικολογίας στο εσωτερικό, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κλίνουν προς τις «πωλήσεις» με τις ανάλογες θέσεις short να έχουν ενισχυθεί κατά τι.

Οι long term φεύγουν, τα hedge funds έρχονται σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η «ταχύτητα» συναλλαγών αυξάνεται, το ρίσκο βραχυπρόθεσμων κινήσεων επίσης, αλλά και η μεταβλητότητα μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο. Σε ανοδικές φάσεις της αγοράς αυτό προοιωνίζεται αντίδραση και αποσαφήνιση της τάσης σε ανοδική. Σε πτωτικές, όπως η τρέχουσα, δίνει πλεονέκτημα στους short παίκτες.

Σε αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αλλαγή στον τρόπο εκκαθάρισης των πράξεων - συναλλαγών, η σύντμηση του περιθωρίου βραχυπρόθεσμων κινήσεων.

Το πέρασμα του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού σε Τ+2 από Τ+3 έχει εν μέρει κοστολογηθεί και αυτό στη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, στις αναγκαστικές πωλήσεις (που έγιναν σε δύο μάλιστα συνεδριάσεις), ωστόσο χρήζει υπενθύμισης και ιδιαίτερης προσοχής.

Στο σχετικό θέμα (14 Μαρτίου 2014) ο πρόεδρος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, εκτιμούσε πως η μέση μείωση του κόστους εκκαθάρισης από τις αλλαγές που θα ξεκινήσουν από τις 6/10/2014 θα ανέλθει στο 25%, σημειώνοντας ότι το Χ.Α. ενημέρωσε το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ για τις αλλαγές σε παράγωγα και εκκαθάριση.

Από τις 6/10 ο χρόνος εκκαθάρισης συναλλαγών μειώνεται από το Τ+3 σε Τ+2, ενώ υιοθετείται η χρήση του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου. Οι αλλαγές θα επιτρέψουν την απελευθέρωση κεφαλαίων από το Επικουρικό Κεφάλαιο για τις ΑΧΕ, ενώ θα μειωθεί και το κόστος ανά συναλλαγή.

Πρακτικά δηλαδή, ο επενδυτής θα πρέπει να καλύψει την αγορά που έκανε σε δύο ημέρες, αντί τρεις σήμερα, γεγονός που από τη μία πλευρά δυσκολεύει τις κινήσεις του, από την άλλη απελευθερώνει κεφάλαια για τη χρηματιστηριακή εταιρεία που δεν χρειάζεται πλέον στον ίδιο βαθμό να χρηματοδοτεί το άνοιγμα των πελατών της.

Τέλος, από την ενοποίηση των συστημάτων μετοχών και παραγώγων του Χ.Α. που θα ισχύσει από τις 5 Μαΐου αναμένεται να επέλθει μείωση του κόστους 18% και αύξηση των μελών του ΧΠΑ, καθώς η ελάχιστη εγγύηση μειώνεται για κάθε μέλος από 500 χιλ. σε 30 χιλ. ευρώ.

Κόκκινα δάνεια (της Αλεξάνδρας Γκίτση), προσχέδιο προϋπολογισμού (της Έλενας Λάσκαρη), επιχειρηματικές ανατροπές και πολιτικές εξελίξεις εκτιμάται πως θα δώσουν τον τόνο από σήμερα κιόλας.

Με πολλούς παίκτες να εστιάζουν -εκτός από τις τράπεζες- και στον ΟΤΕ μετά μάλιστα την απόκτηση των δικαιωμάτων των Champions League - Europa League, όπως αναφέρει λεπτομερώς η Μάρω Τσαντήλα.

Στα 10,40 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με «αέρα» 2,46% από τη συνεδρίαση της Παρασκευής με συναλλαγές αξίας 7,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v