Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» για τον Γενικό Δείκτη

Από τα όρια των 1.000 μονάδων ξεκινά ο Γενικός Δείκτης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Επιστροφή στον... Οκτώβριο του 2013 για τα blue chips. Τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών, το πολιτικό ρίσκο και η λήξη της σειράς στα παράγωγα.

Σε λαβύρινθο η οικονομία και η αγορά, στα όρια των 1.000 μονάδων το Χ.Α., υπό τη σκιά της διόρθωσης των ξένων αγορών(*).

Ακόμη μία εβδομάδα... παθών ξεκινά από τα όρια των 1.000-1.005 μονάδων, με τον Γ.Δ. να μετρά συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες από τις αρχές Σεπτεμβρίου και να κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή (17/10) με την απλή λήξη της σειράς Οκτωβρίου στα παράγωγα(**).

Στάση αναμονής κι ουδετερότητας από τους ξένους για το Χ.Α., με τον Στέφανο Κοτζαμάνη και τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρονται στις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες αλλά και στις προσδοκίες των παικτών και των ξένων funds τη στιγμή που (και) το χρηματιστήριο έχει εισέλθει πλέον σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικών σκιαμαχιών και ρευστότητας.

Κατά την εκτίμησή μας, και έχει κατατεθεί πολλές φορές, στη διόρθωση του Χ.Α. από την «κορυφή» του 2014 μέχρι τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας έχει προεξοφληθεί κι έχει αφομοιωθεί σημαντικό μέρος αυτών που διαδραματίζονται τελευταία. Αυτό περιορίζει τα περιθώρια μεγαλύτερης υποχώρησης των βασικών δεικτών- μετοχών χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πολλές εισηγμένες, φθηνές σε αυτά τα επίπεδα, αποκλείεται να γίνουν φθηνότερες.

Κάθε άλλο. Στις τράπεζες απομένει η τελική κρησάρα με αφορμή τα stress tests, όπου πέραν των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών ομίλων θα καταδειχθεί η πρόθεση κι η στάση των ξένων απέναντι στη συγκυβέρνηση. Στις 135,40 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με την Εθνική στα 2,19 ευρώ και απώλειες 43% από την αρχή του έτους, με την Alpha Bank στο 0,595, αλλά με απώλειες... μόλις 5,7%, ενώ η Πειραιώς στο 1,20 ευρώ μετρά 21,5%. Στο 0,29 ευρώ η μετοχή της Eurobank, που να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της 10ης/10 υποχώρησε έως το 0,277, που είναι και ιστορικό ελάχιστο.

Με την ανακοίνωση των stress tests να ακολουθεί (26/10) ο κλάδος έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ ΑΜΚ του 2014 και κινδυνεύει να ξεπεράσει και τις ΑΜΚ του 2013, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Θα θυμίσω πως στις αρχές Απριλίου ο κλαδικός δείκτης ξεκινούσε από τα επίπεδα των 85 μονάδων για να διαγράψει τη σημαντική ανοδική αντίδρασή του μέχρι τις 205-210 μονάδες (μέσα Μαρτίου). Θυμίζω επίσης τα «υψηλά επίπεδα» του Τραπεζικού Δείκτη των 465 μονάδων στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012. Εκτίμηση παραγόντων του κλάδου είναι πως την περίοδο των stress tests (λίγο πριν, λίγο μετά) θα σημειωθούν τα χαμηλά του δείκτη (σε σχέση με τη συνέχεια), με ζητούμενο τον πυθμένα του.

Όπως σημειώνεται σε σχετικά θέματα του euro2day.gr σε αυτήν τη... στροφή (και) του Χ.Α. ορισμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια μειώνουν τις θέσεις τους, ενώ τις ενισχύουν hedge funds και πιο... ριψοκίνδυνα κεφάλαια. Ωστόσο ακόμη η αγορά δεν έχει αποκτήσει την... ταχύτητα που θα δικαιολογούσε η παρουσία αυτών των χαρτοφυλακίων (ενδεχομένως να ευθύνεται και ο περιορισμός του χρόνου σε Τ+2). Η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει την «έξοδο από το μνημόνιο» όπως σημειώνει ο Παντελής Αρσένης, ωστόσο για την αγορά θα ήταν πολύ πρώιμο να αναμένονται αποτελέσματα σύντομα, αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Ενδεχομένως ορισμένα κεφάλαια να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την όποια τροπή των εξελίξεων (είτε θετική είτε αρνητική) με τους δανειστές να θέλουν «έξοδο με... πατερίτσες» (όπως αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου) αλλά βραχυπρόθεσμα η τάση κρίνεται με ορίζοντα την τρίτη Παρασκευή του μήνα (17/10) και βεβαίως μέχρι την Κυριακή του Αγίου Δημητρίου (26/10), οπότε πολλά θα ξεκαθαρίσουν.

Τεχνικά, το σερί που μετρούν οι βασικοί δείκτες είναι μεγάλο, καλύπτει 4-5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες με αρκετές μετοχές να επιστρέφουν σε τιμές φθινοπώρου - καλοκαιριού 2013. Για την πλειονότητα των μετοχών - εισηγμένων της υπόλοιπης αγοράς, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα γιατί η κατάσταση είναι καταθλιπτική.

Στα 10,12 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με μηνιαίες απώλειες 10,1% έχοντας πλησιάσει τα χαμηλά των 8,26 ευρώ (6/11/2013). Μόνο με υπέρβαση των 10,80 ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει σχηματισμό αναστροφής. Στα 10,04 ευρώ του ΟΠΑΠ (-14,2% μηνιαία διόρθωση) χάνει τις τελευταίες εβδομάδες ό,τι με κόπο και επενδυτικά κεφάλαια χτίστηκε από τα χαμηλά των 8,72 ευρώ (στις 21//11/2013). Για τη μετοχή της ΔΕΗ στα χαμηλά των 7,80 ευρώ (στη συνεδρίαση της 10ης/10) τα χειρότερα είναι ήδη εδώ.

Εκτός από τις ελάχιστες μετοχές με μεσοπρόθεσμη κόντρα - ανοδική τάση (Eurobank Properties, Folli Follie, OTE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ - βλ. θέμα για «τα κρίσιμα ορόσημα για τη βραχυπρόθεσμη τάση) να συνεκτιμηθεί πως από τις 25 μετοχές του δείκτη σε εβδομαδιαία μέτρηση μόνον για Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ έχει διαμορφωθεί σήμα αναστροφής.

Ομολογουμένως δύσκολη εβδομάδα, καθώς η πλειονότητα των πολιτικών, οικονομικών αλλά και τεχνικών ενδείξεων δεν διευκολύνει σημαντική αλλαγή σκηνικού.

(**) Λήξη απλής σειράς με τον Θαν. Σταυρόπουλο να σημειώνει (στις 10/10) τη συνέχεια των πτωτικών συνεδριάσεων και στην αγορά παραγώγων. Με τις πρώτες μετακυλίσεις θέσεων να αυξάνουν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αύξηση του όγκου παρατηρήθηκε και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.247 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.568, 9.541 για τον Οκτώβριο, 1.996 για τον Νοέμβριο και 31 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 329,25) κινήθηκε μεταξύ 325,25 και 337,75 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε το premium στο 0,73%.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.390), ΔΕΗ (1.192), Alpha Bank (7.541), Εθνική (4.797), Πειραιώς (3.977), Eurobank(14.981), Μυτιληναίο (349), ΕΧΑΕ (446), ΟΠΑΠ (580), MIG (2.828), ΓΕΚ (229), Ελ.λ Πετρέλαια (178), Ελλάκτωρ (110), ΕΥΔΑΠ (127).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφηκαν συνολικά 1.340 τεμάχια (128 calls και 1.212 puts), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να παραμένει στο 35%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν ανοιχτές πωλήσεις. Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
(*)Καταλυτική και αυτήν την εβδομάδα η βαρύτητα των εξελίξεων στη γερμανική οικονομία, την επιβράδυνση της οποίας προεξοφλεί εδώ και εβδομάδες ο DAX με τη σημαντική διόρθωσή του. Επιβεβαιωμένη η μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη για τον δείκτη γι' αυτό και αναπαράγουμε την τελευταία εκτίμηση των... Ημερολογιτών - The Trader s Diary.

Η πτωτική διάσπαση της γραμμής του λαιμού του σχηματισμού, ενεργοποίησε τον σχηματισμό, γεγονός που αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη για τον γερμανικό δείκτη (και όχι μόνο). Ο κίνδυνος να τερμάτισε ένας ακόμα ανοδικός κύκλος (ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ελληνική αγορά) είναι πλέον πολύ μεγάλος... Ας ευχηθούμε αργά ή γρήγορα να ακυρωθεί ο σχηματισμός, γεγονός που προϋποθέτει -όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει- ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των ορίων του αρ. ώμου (9.794 μον.) ή ένα ημερήσιο κλείσιμο άνω των ορίων του δεξιού ώμου (9.891 μον.).
Άντε να δούμε....

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v