Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αντίδραση και τα ερωτηματικά

Απομακρύνθηκε από τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αρωγό και το θετικό διεθνές κλίμα. «Άλμα» 6,2% για Εθνική, ισχυρά κέρδη για Πειραιώς, Viohalco. Πτώση για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola. Τι λένε οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Με ανοδικά "καύσιμα" από την χθεσινή μεγαλύτερη άνοδο για το τρέχον έτος, που σημειώθηκε στην Wall Street, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από έξι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,05%.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής της Fed για την νομισματική πολιτική της αποκάλυψαν πως οι αρμόδιοι δεν βιάζονται να αφήσουν χωρίς "εφόδια" νομισματικής φύσης την οικονομία των ΗΠΑ. Όχι, όπως λένε, γιατί προβληματίζονται για την Παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά, ουσιαστικά, γιατί ανησυχούν σφόδρα για την αύξηση της ισχύος του δολαρίου που μπορεί να πλήξει τις Αμερικάνικες Επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.

Το θετικό κλίμα εντάθηκε και από τα αποτελέσματα της Alcoa που ακολούθησαν. Στα 149 εκατ. δολάρια ή στα 12 σεντς ανά μετοχή ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της εταιρίας στο γ' τρίμηνο έναντι κερδών 24 εκατ. ή 2 σεντς ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Η κίνηση αυτή που φρενάρισε την φρενήρη άνοδο του δολαρίου (μόνο σε πρώτη φάση, καθώς φαίνεται να γυρίζει και πάλι ανοδικά) μπορεί να αναστείλει (βραχυπρόθεσμα) τις συνεχιζόμενες πωλήσεις των δολαριακών funds στο Χ.Α. που θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, όμως από μόνη της δεν μπορεί να αναστρέψει την καθαρά πτωτική τάση, καθώς όλα τα άλλα μέτωπα που συνεχίζουν να προβληματίζουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο (διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διευθέτηση χρέους, Τραπεζικά "stress tests" και πολιτικές εξελίξεις) παραμένουν ανοιχτά.

Αυτό το τελευταίο δείχνουν να υποστηρίζουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι "μετά από τόση πτώση, το Χρηματιστήριο χρωστά μια αντίδραση, που όμως πάλι θα είναι ευκαιρία για αύξηση της ρευστότητας. Εκτός αν έχουμε σοβαρά νέα, ή λύση θεσμικών θεμάτων που εκκρεμούν από καιρό".

Με αυτή την "σχολή σκέψης" κινήθηκαν όσοι τοποθετήθηκαν, χθες και προχθές στα χαμηλά ημέρας και σήμερα, λίγο μετά το ξεκίνημα, προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων.

Μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι στην αρχή της σημερινή συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ακολούθησαν "ευλαβικά" τις "εντολές" των ημερήσιων διαγραμμάτων που προέβλεπαν σαν πιθανή μία αντίδραση μέχρι τις 1030 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και μέχρι τις 336 μονάδες για τον FTSE25. Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1033,8 μονάδες και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μέχρι τις 337,09 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, όσοι διατηρούν θέσεις "short" δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 343 μονάδων.

Για τα περισσότερο συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, κάθε κίνηση του Γενικού Δείκτη που δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1145 μονάδων, θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα και σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Ελαφρά αποκλιμάκωση των πιέσεων και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 6,52%.

Ξεκινώντας την "μετάδοση" της σημερινής συνεδρίασης καρέ - καρέ, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό "gap" και σχετικά γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1033,8 μονάδων (+2,57%). Στα υψηλά ημέρας ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 139,6 μονάδες (+3,9%), η μετοχή της Alpha Bank στα 0,6330 ευρώ (+2,93%), της Εθνικής στα 2,19 ευρώ (+5,8%), της Πειραιώς στα 1,24 ευρώ (+5,08%), της Eurobank στα 0,3090 ευρώ (+3,69%), της ΔΕΗ στα 8,40 ευρώ (+3,19%), του ΟΤΕ στα 10,78 ευρώ (+2,37%) και του ΟΠΑΠ στα 10,43 ευρώ (+4,3%).

Η σημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη

Από την ώρα που καταγράφηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό, ο Δείκτης ακολούθησε σταθερή πλαγιοακαθοδική πορεία που είχε σαν αποτέλεσμα στις 15.16 να βρεθεί στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1012,89 μονάδες (+0,49%), ενώ είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα "κόκκινα σημάδια" στο μέχρι πρότινος "καταπράσινο" ταμπλό του 25αρη.

Κάπου εκεί και για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, οι αγοραστές πήραν νέες πρωτοβουλίες και με επικεφαλής τις Εθνική και Πειραιώς, στις 17.00, έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 1025,13 μονάδες (+1,71%), για να κλείσει τελικά στις 1025,05 με ημερήσια κέρδη 1,7%, αλλά αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Το κλείσιμο βρήκε την μετοχή της Alpha Bank στα 0,6210 ευρώ (+0,98%), της Εθνικής στα 2,20 ευρώ (+6,28%), της Πειραιώς στα 1,23 ευρώ (+4,24%), της Eurobank στα 0,2980 ευρώ (αμετάβλητη, ενώ προηγουμένως είχε γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο), τον τίτλο της ΔΕΗ στα 8,08 ευρώ (-0,74%), του ΟΤΕ στα 10,50 ευρώ (-0,28%) και του ΟΠΑΠ στα 10,27 ευρώ (+2,7%).

Αυτό σημαίνει ότι πλην της Εθνικής που έκανε νεότερο υψηλό και μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας και της Πειραιώς που έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, ενώ ΔΕΗ και ΟΤΕ γύρισαν και σε αρνητικό πρόσημο, με την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να "δοκιμάζει" και τιμές χαμηλότερες από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 8,00 ευρώ, αφού βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,94 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη σταθερού πωλητή (!)

"Πυκνή η άφιξη" για τις τρεις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. "Γκανιάν" η Alpha Bank (7,93 δισ), ενώ με σχετικά μικρές διαφορές ακολουθούν οι Εθνική (7,77 δισ) και Πειραιώς (7,5 δισ).

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα, η σημερινή πορεία του Γενικού Δείκτη, μεταξύ του χθεσινού κλεισίματος και του σημερινού ενδοσυνεδριακού χαμηλού, άφησε ένα τεχνικό κενό μεταξύ 1008 και 1013 μονάδων, το οποίο θα είναι ενδιαφέρον αν γίνει απόπειρα να κλείσει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το πολιτικό ρίσκο έχει βάλει "καθοδικές παρωπίδες"  στην Ελληνική Αγορά, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη προς το "ψυχολογικό γκρεμό" των 1000 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Μάλιστα οι πωλητές είναι τόσο επίμονοι που έχουν προσκαλέσει στο κομμάτι αυτό της καθόδου και τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους, με  τις περισσότερες "επιφανείς" εταιρείες, να  έχουν γράψει μέσα σε ένα μήνα απώλειες έως και 30%, "ξηλώνοντας" στη κυριολεξία την πλειοψηφία των Ελληνικών χαρτοφυλακίων.
 
Διαγραμματικά  εάν ο Δείκτης δε μπορέσει, στις επόμενες δύο με τρεις συνεδριάσεις, να προσεταιριστεί  ανοδικά τη ζώνη της προηγούμενης στήριξης των 1040 με 1060 μονάδων, θα προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο "παζλ" της άμεσης καθοδικής επαφής με την περιοχή στήριξης των 975 μονάδων, εντείνοντας ακόμη πιο πολύ την  "καταπόνηση" της επενδυτικής σκέψης από τα συνεχόμενα "κόκκινα τικ" στην "ταινία" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
 
ΣτηΝ περίπτωση όμως, που ο Δείκτης πραγματοποιήσει επιβεβαιωμένη είσοδο άνω των 1040 μονάδων, θα βάλει τις βάσεις για την ολοκλήρωση μιας ανοδικής ανάτασης έως το όριο του 38,2% (1080 μονάδες) των Fibonacci Retracement της πρόσφατης μεγάλης πτωτικής κίνησης από τις 1203,72  έως τις 1003,45 μονάδες.
 
Στο εβδομαδιαίο "chart" τιμών ο Δείκτης  "φλερτάρει" επικίνδυνα  με τον μέχρι τώρα "απόρθητο"  απλό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων, στις 1015 μονάδες περίπου δοκιμάζοντας τις αντοχές της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.
 
Ο  δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει "δραπετεύσει" καθοδικά από τη ζώνη των 340 με 335 μονάδων επιτρέποντας τεχνικές συζητήσεις  περαιτέρω κατάβασης, καθώς η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται χαμηλότερα, στο επίπεδο των 300 με 294 μονάδων.
 
"Αναχαίτιση στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό θα προκληθεί μόνο με την επιτυχημένη  αναρρίχηση του δείκτη άνω των 345 μονάδων, στοιχείο, που θα θέσει ως επόμενο ανοδικό στόχο την περιοχή αντίστασης των 350 με 356 μονάδων" αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές με μόνο "κόκκινη" εξαίρεση τον Ιαπωνικό Nikkei(-0,75%), καθώς τα μηνύματα από τα πρακτικά της Fedενίσχυσαν (πρόσκαιρα) το γιεν σε υψηλό τριών εβδομάδων. Στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι Ιαπωνικές εργοστασιακές παραγγελίες τον Αύγουστο σημείωσαν άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η αύξηση ήταν ποσοστού της τάξης του 4,7% πολύ πιο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της "Wall Street Journal" και του "Nikkei" που την τοποθετούσαν στο + 1%.
 
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση και στις Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως η δυναμική των αγοραστών ξεθύμανε αρκετά γρήγορα (αρκετά Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχουν γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο), ενώ με διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο NYSE.
 
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "αν Χώρες της Ευρωζώνης όπως η Γαλλία δεν ολοκληρώσουν ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε η νομισματική ένωση θα έρθει αντιμέτωπη με μια ακόμα χαμένη δεκαετία", δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn. 
 
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ για αλλαγή πλεύσης, καθώς τα μεγαλύτερα Οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.  Συγκεκριμένα, προβλέπουν για την Γερμανία ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το 2014 και 1,2% για τον επόμενο χρόνο έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,9% και στο 2% αντιστοίχως. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό υποβαθμίζονται στο 1% για το 2014 και στο 1,4% για το 2015 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,3% και στο 1,8% αντιστοίχως. 
 
Από την άλλη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ιταλικών Τραπεζών αυξήθηκαν 20% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση,  όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 173,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η καταμέτρηση των στατιστικών στοιχείων το 1998. ΤονΙούλιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν αυξηθεί 20,5% στα 172,4 δισ. ευρώ.
 
Στάση αναμονής επέλεξε να τηρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό 0,5%, ενώ δεν προχώρησε σε κάποια μεταβολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.
 
Οι ρυθμιστές της οικονομικής ζωής του Πλανήτη πρέπει να "πάρουν πιο σοβαρά" της μεταρρυθμίσεις, αλλιώς κινδυνεύουν να δουν τις οικονομίες τους "κολλημένες στην λάσπη" μιας μέτριας ανάπτυξης με υψηλά χρέη και ανεργία, προέβλεψε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διαβλέπει αυξημένη μεταβλητότητα στις Αγορές, καθώς η Federal Reserve και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, θα εγκαταλείπουν την παροχή ρευστότητας και θα προχωρούν στην "ομαλοποίηση" του κόστους δανεισμού.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των νέων ανέργων που ζήτησαν επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, παρέμεινε πρακτικώς αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις ήταν 287.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 294.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Trastor υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς.
 
Εν τω μεταξύ, με νεότερες εκθέσεις επέστρεψαν οι ξένοι οίκοι, άσχετα να το χρηματιστηριακό ταμπλώ δείχνει ότι δεν τις πιστεύουν ούτε οι ίδιοι.

Νέες τιμές-στόχους θέτει για τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς η Bank οf America.
Για τη μετοχή της Εθνικής αυξάνει την τιμή-στόχο στα 2,90 ευρώ, από 2,80 πριν, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε "buy" από "neutral". Σε ό,τι αφορά την Alpha η τιμή-στόχος αυξάνει στο 0,75 ευρώ, από 0,70 πριν, ενώ η σύσταση επίσης αναβαθμίζεται σε "buy" από "neutral".Μειώνει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στο 1,52 ευρώ, από 1,72 πριν, διατηρώντας τη σύσταση "neutral". Παράλληλα μειώνει την τιμή-στόχο στο 0,39 ευρώ για τη Eurobank με αμετάβλητη τη σύσταση "neutral".

Από την άλλη, η Citi αυξάνει την τιμή-στόχο για την Alpha στα 0,70 ευρώ, με τη σύσταση να αναβαθμίζεται σε "buy" από "neutral". Αναφέρει ότι η Τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση και μπορεί να ωφεληθεί από την μείωση των spreads.

Για την Πειραιώς η Citi διατηρεί την σύσταση "Buy" και την τιμή-στόχο των 1,65 ευρώ. Tονίζει ότι μπορεί να ευνοηθεί από την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Αναφέρει επίσης τα περιθώρια μείωσης των δαπανών καθώς η Τράπεζα έχει δυνατότητα περικοπής προσωπικού και δικτύου.

Για την Εθνική η Citi διατηρεί την τιμή-στόχο των 3 ευρώ και την σύσταση "Buy". Σημειώνει ότι η Τράπεζα καταγράφει ήδη κέρδη, ενώ εκτιμά πως η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα τρέξει με ρυθμό την περίοδο 11-12%. Επισημαίνει ότι η Εθνική διαθέτει το χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των Τραπεζών.

Η Citi ξεκινά την κάλυψη της Eurobank με τιμή-στόχο τα 0,31 ευρώ και σύσταση "Neutral". Εκτιμά πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μεγιστοποιηθεί το 2015, ενώ το κόστος χρηματοδότησης σταδιακά θα ομαλοποιείται.
Συνολικά για τις Ελληνικές Τράπεζες η Citigroup στέκεται στα ελκυστικά περιθώρια αλλά και στα επικείμενα "stress tests". Eκτιμά ότι το κεφαλαιακό κενό για τις Ελληνικές Τράπεζες θα κινηθεί στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.

Στα 13,6 ευρώ από 14 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Jumbo η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "overweight. H χρηματιστηριακή αποδίδει την πρόσφατη αδυναμία της μετοχής στο πολιτικό ρίσκο λόγω της πιθανότητας βουλευτικών εκλογών το 2015. Σύμφωνα με την Euroxx η εκλογολογία μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος και το timing της ανάκαμψης της οικονομίας. Για την φετινή οικονομική χρήση τα κέρδη της εισηγμένης προβλέπεται να ανέλθουν στα 116 εκατ. και οι πωλήσεις στα 602 εκατ. Για την επόμενη χρήση η Euroxx προβλέπει κέρδη 130 εκατ. και πωλήσεις 672 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, αμέσως μετά τα "stress tests" και εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διάθεση ποσοστού της Τουρκικής Finansbank, μέσω βιβλίου προσφορών, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η εταιρεία Compucon ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΑΜΚ που είχε αποφασιστεί κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 06.05.2014 δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου από το άρθρο 11, χρονικού διαστήματος ολοκλήρωσής της. Ο τίτλος κινείται σε ιστορικά χαμηλά.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνο 11 από αυτές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ) δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Μέτκα, Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, MIG.

Ο τζίρος έφθασε τα 107,5 εκατ. από τα οποία τα 13 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΣΥΜΒ - "πακέτο" πέρασε μέσω του Χ.Α. για το 1,89% της εταιρείας και αφορούσε 150.000 μετοχές στα 1,72 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 258.000 ευρώ - ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΚ).
Ιδιαίτερα υψηλά κινήθηκε ο συγκεντρωτισμός, καθώς 7 τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ) "απασχόλησαν" το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη και παρά την μόνιμα θετική, ημερήσια, πορεία του Γενικού Δείκτη, τίποτα δεν δείχνει ότι σταματά η "αποψίλωση" των αποτιμήσεων στην μικρή κεφαλαιοποίηση.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι ΝΕΛ, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, ενώ επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά οι Σελόντα, Altec και Δρομέας. Αντίθετα, η Γαλαξίδι, με ελαχιστότατες συναλλαγές, έκλεισε σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο (!)

---ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικότατα στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται οριακά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.693 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.116, 6.413 για τον Οκτώβριο, 1.616 για τον Νοέμβριο και 87 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 334,25) κινήθηκε μεταξύ 329,25 και 336,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (266.900 Eurobank, 344.700 Alpha Bank, 26.000 ΟΤΕ, 10.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (602), ΔΕΗ (1.552), Alpha Bank (4.302), Εθνική (7.786), Πειραιώς (7.169), Eurobank (1.037), Μυτιληναίο (336), ΕΧΑΕ (238), ΟΠΑΠ (798), MIG (679), ΓΕΚ (186), Ελ. Πετρέλαια (175), Jumbo (117), Μέτκα (105), Ελλάκτωρα (126).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-25 υποχώρησε ελαφρά στα επίπεδα του 34%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν εξαιρετικά χαμηλός, στα 84 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (73 δικαιώματα αγοράς και 11 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (73.654.975 τεμ.), Πειραιώς (38.652.233 τεμ.), Eurobank (10.121.867 τεμ.), Εθνική (1.406.808 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 42.432 συμβόλαια του δείκτη, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v