Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με… εξωτερική βοήθεια η προσπάθεια απεγκλωβισμού

Πήρε το μήνυμα από τις ξένες αγορές το Χρηματιστήριο και αντιδρά ως τις παρυφές των 1.030 μονάδων. Ισχυρή άνοδος για ΕΤΕ και Πειραιώς. Ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Eurobank.

Η αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων σώζει και το ελληνικό. Άλμα εχθές βράδυ στη Wall, με άνοδο ξεκίνησαν νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημαντική αντίδραση για τον DAX στη Φρανκφούρτη, εξελίξεις που μπορεί να συμβάλουν σε ενίσχυση των αγοραστών βραχυπρόθεσμα. Νωρίτερα ο DAX ενισχυόταν 1,09% στις 9.095 μονάδες.

Είναι προφανές πως πρόκειται για μία αρχική ανοδική διόρθωση μετά τη σημαντική υποχώρηση των αγορών σε επίπεδα σημαντικών στηρίξεων. Για τον γερμανικό δείκτη σημείο αναφοράς παραμένουν οι 9.100 μονάδες.

Έτσι, λοιπόν, με τον... αέρα των ξένων αγορών, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα από τις 1.020 μονάδες, αφού στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχαν τεθεί εξαρχής εντολές αγοράς από 1%-1,5% και πάνω.

Πρώτα αντέδρασαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να παίρνει ανάσες προς τις 140 μονάδες μετά την υπερπίεση των προηγούμενων ημερών. Από τα 2,10 προς τα 2,15 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, πιάνοντας σχεδόν με το άνοιγμα τον πρώτο κύριο στόχο, που είχε τεθεί, των 2,15 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές στον τίτλο της ΕΤΕ, ακολούθησε σχεδόν ταυτόχρονα η Πειραιώς προς το 1,23 ευρώ, ενώ στροφές ανέβασαν η Alpha Bank και η Eurobank. Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 10΄ ο κλαδικός δείκτης ξεπερνούσε το 3,50% σε απόδοση, με το 67% των συναλλαγών στις 4 συστημικές.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, καταλυτική είναι η συνδρομή του γυρίσματος της τάσης διεθνώς, ξεκινώντας από τη Wall κι ωθώντας από νωρίς τα ευρωπαϊκά και με αντίδραση στη Φρανκφούρτη. Άλλωστε μετά τη συνεχόμενη υποχώρηση δεικτών και μετοχών, μία τεχνικής μορφής αντίδραση δικαιολογείται και σε πτωτικές φάσεις της αγοράς. Προφανώς και δεν αλλάζει κάτι ως προς την τάση της αγοράς, ωστόσο για σήμερα-αύριο και με αφορμή και την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν στο πλαίσιο του Τ+2, πλέον.

Ενισχυτική της τάσης και η ανάλυση της BofA, ήρθε στο... τσακ, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, τη στιγμή που η Alpha αντιδρούσε προς το 0,63 ευρώ και η ΕΤΕ προς τα 2,17 ευρώ.

Με τις τράπεζες έως 3,50% ψηλότερα, ήταν θέμα λίγων λεπτών και πράξεων ώστε να βγουν αγορές στον ΟΤΕ προς τα 10,78 ευρώ, στον ΟΠΑΠ προς τα 10,39 ευρώ και στη ΔΕΗ προς τα 8,36 ευρώ.

Με ανοδική φορά από εχθές μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνεχίζουν προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, ενώ ακολουθούν Motor Oil, MIG, Intralot, Τιτάν κ.ά.

Για τις τράπεζες, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θα βαρύνουν και οι όποιες εξελίξεις στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου. Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, μετά τα stress tests η αναγνώριση του tax credit, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μετοχές του κλάδου στις επόμενες συνεδριάσεις. Πάντως, η αρχική αντίδραση των «ισχυρών χεριών» στα χαρτιά του κλάδου δείχνει πως μέρος αυτών έχει προεξοφληθεί ή θεωρείται διαχειρίσιμο.

Τεχνικά η επιβεβαίωση εχθές των 326 μονάδων για τον 25άρη έδωσε πόντους στο σενάριο της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης με πρώτο κύριο στόχο, όπως αναφέρθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, τις 336 μονάδες (που επιτυγχάνεται) και τις 346 μονάδες, πάντα στον νέο στενό ορίζοντα των Τ+2 συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v