Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσε ενδοσυνεδριακά το κάστρο των 1000 μονάδων

Προσωρινή αποδεικνύεται η χθεσινή ανάσα. Χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις η αγορά ακολούθησε τις μεγάλες ευρωπαϊκές στην... κάθοδο. Πτώση άνω του 3% για Eurobank, Alpha, ΟΤΕ και Βιοχάλκο. Αντιστέκεται μόνο η ΕΥΔΑΠ στον FT 25.

Το... πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, και το Χ.Α. πλησιάζει όλο και περισσότερο στην περιοχή των 1.000 μονάδων. Στις 12.55 ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το... τριψήφιο χαμηλό του στις 999,07 μονάδες, κάτι που προεξοφλούσαν εδώ και μέρες αρκετοί παίκτες κι αναλυτές. Η αξία των συναλλαγών στα 44 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 66% στις τράπεζες.

Με την εικόνα κατάρρευσης του γερμανικού χρηματιστηρίου, την άτακτη υποχώρηση του Λονδίνου και του Παρισιού υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων, το Χ.Α. ήταν θέμα χρόνου να τα... παρατήσει.

Στις 8.823 μονάδες ο DAX, μετρά απώλειες 2,20% σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων για το γερμανικό χρηματιστήριο(*), κίνηση που παρασύρει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.

Όπως σημειώνει παράγοντας τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ, το κλίμα επιβαρύνεται και λόγω της αναγκαστικής απομείωσης της θέσης (κυρίως) αμερικανικών κεφαλαίων-χαρτοφυλακίων από μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών.

Σε αυτήν τη συγκυρία, ειδικά για σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί πως η ελληνική αγορά πιέζεται λόγω εγγενών προβλημάτων (που προφανώς υφίστανται), αλλά κυρίως λόγω της έκτασης που προσλαμβάνει η υποχώρηση των ευρωαγορών.

Το γεγονός πως οι ρευστοποιήσεις έγιναν εντονότερες και πιεστικότερες σταδιακά μετά τις 12.00 δεν αποτελεί ένδειξη μη ενεργοποίησης ξένων παικτών, οι οποίοι συνήθως κινούνται από τις 13.00-13.30 και μετά. Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση είναι ξεχωριστή για την Ευρώπη, με βασικούς δείκτες σε χαμηλά 2μήνου, με το φάντασμα του αποπληθωρισμού όλο και να ζυγώνει και τους δείκτες αισιοδοξίας να έχουν πάρει την κατιούσα.

Αψιμαχίες με το 1.000άρικο, καθώς όπως επιμένουν πολλοί παίκτες, η συγκεκριμένη περιοχή κυρίως ψυχολογική σημασία έχει, καθώς οι στηρίξεις του Γ.Δ. έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα προς τις 988-977 μονάδες.

Μεγαλύτερες, συγκριτικά, οι απώλειες για τον ούτως ή άλλως ευαίσθητο τραπεζικό δείκτη, που χάνοντας έως 3,65% διορθώνει προς τις 132 μονάδες, δηλαδή προς τα ελάχιστα έτους της 6ης Αυγούστου.

Έως τα 2,14 ευρώ οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής, έως το 0,596 ευρώ στην Alpha Bank, με την πολύ σημαντική στήριξη του 0,595 ευρώ να κινδυνεύει εκ νέου, με την Πειραιώς έως το 1,18 ευρώ.

Σειρά φραγμάτων με μεγάλες εντολές στα χαμηλά ημέρας των τραπεζικών αλλά και μετοχών-σηματωρών παραπέμπει σε προσπάθεια παικτών να κρατήσουν τον Γ.Δ. στα όρια των 1.000 μονάδων. Προσπάθεια περισσότερο ψυχολογικού χαρακτήρα παρά ουσιαστικού, την ώρα που ο Γ.Δ. έχει να... δει τριψήφια μεγέθη από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013.

(*)Θα επιμείνω, όσο και εάν δεν συμφωνούν αρκετοί φίλοι και αναγνώστες μας, να δίνω ιδιαίτερη σημασία στην πορεία του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, που (και) ως προεξοφλητικός μηχανισμός αποτυπώνει και αφομοιώνει εδώ και καιρό όσα ανησυχητικά για την πρώτη οικονομία της Ευρώπης βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Και συνεκτιμώντας πως οι επιπτώσεις από τα αντίποινα της Μόσχας μόλις αρχίζουν να μπαίνουν στο... ταμείο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v