Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε εβδομάδες πτώσης στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλά 13 μηνών υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχώρησε δις στις 998 μονάδες για να αντιδράσει, επιστρέφοντας σε τετραψήφια νούμερα. Στο 26% οι απώλειες για ΓΔ από τα υψηλά της 18ης/3, στο 36% για τις τράπεζες. Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο τίτλος της Eurobank.

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς χθες το βράδυ η Wall Street πήρε πίσω "εντόκως" τα σημαντικά κέρδη της Τετάρτης και με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα να επιδεινώνεται σημαντικά.

Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της εικόνας των μεγάλων διεθνών Αγορών (πολλοί διαχειριστές κλείνουν βιβλία τον Νοέμβριο και δεν αποκλείεται να προχωρούν σε σταδιακή καταγραφή σημαντικών κερδών), οι ξένοι διαχειριστές θα θέσουν σαν πρώτη προτεραιότητα την μείωση θέσεων από Αγορές που χαρακτηρίζονται για την "στενή τους θύρα εξόδου" και μία από αυτές είναι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο (!)

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και ξεκινώντας από τα πολλά στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική και η οποία αφαίρεσε 4,27% από τον Γενικό Δείκτη και 4,67% από τον Δείκτη των Τραπεζών.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στα 104 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 13,57% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 24,73%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να συναντήσουμε πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην περίοδο 21/3 έως και 5/4/2014 (!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 998,68 μονάδες (-2,57%). Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι ο Δείκτης σημείωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 998 μονάδων πριν "αποφασίσει" μίνι αντίδραση. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1008,48 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1004,88 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,97%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/9/213 (990,32 μονάδες). Επίσης χαμηλό 13 μηνών δείχνει και το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό, καθώς η τελευταία φορά που ο Δείκτης "δοκίμασε" τιμές χαμηλότερα του 1000ρικου, ήταν στις 30/9/2013, όταν και ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 997,67 μονάδες.

Από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους που σημειώθηκε για τον Γενικό Δείκτη στις 18/3 (1369,56 μονάδες) οι απώλειες φθάνουν στο 26,13%, την ίδια ημερομηνία σημείωσε και το υψηλότερο κλείσιμο ο FTSE25 και οι απώλειες φθάνουν το 26,11%.

Απώλειες 35,92% σημειώνει ο Τραπεζικός δείκτης από το υψηλότερο κλείσιμο για το 2014 που σημειώθηκε στις 20/3 (211,3 μονάδες).

Η πορεία του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου

 

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου που διατηρούν επαφές με ξένους διαχειριστές, οι τελευταίοι συνεχίζουν να δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι στην πιθανότητα η Ελλάδα να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω και αν αυτό θα ωφελούσε βραχυπρόθεσμα τον υπάρχοντα Κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς θα ενταθούν οι ανησυχίες για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια θα τεθεί σε δοκιμασία η ικανότητα της Χώρας να χρηματοδοτηθεί μόνη της, μέσω των Αγορών και χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της.

Μάλιστα αρκετοί διαχειριστές τονίζουν την ότι θα ήταν λάθος εφησυχασμός να αγνοήσει κανείς την πιθανότητα η τελευταία διεύρυνση του Ελληνικού spread να προμηνύει ένα νέο κύμα "αναταραχών" στην Ευρωπαϊκή κρίση, όταν μάλιστα όλοι οι δείκτες είτε επιδεινώνονται, είτε παραμένουν ανησυχητικά αδύναμοι.

Από την άλλη και για όσους ακόμα ασχολούνται με τις εταιρείες που διαθέτουν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α., σήμερα η Εθνική (7,7 δισ) έκανε την νέα ανατροπή περνώντας, έστω και με "σκληρό φώτο - φίνις" στην πρώτη θέση, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Alpha Bank (7,6 δισ) και στην τρίτη την Πειραιώς (7,3 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

Συνεχίστηκε και την τρέχουσα εβδομάδα η πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη καταγράφοντας μάλιστα τριψήφιο νούμερο κάτι που είχε να συμβεί από τις 30/9 του 2013, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η οριστική διάσπαση των 1040 μονάδων, επιτάχυνε την πτώση του Δείκτη που μπορεί να βρει σημεία στήριξης στις 977, καθώς υπάρχει ένα ανοδικό "gap" από 9/9 του 2013 και στις 930 μονάδες που είναι το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων ( Fibonacci Retracement ).

Το ζητούμενο όμως δεν είναι που μπορεί η Αγορά να σταματήσει προσωρινά την πτώση, αλλά ποιος μπορεί να είναι ο καταλύτης για να αλλάξει η πτωτική τάση. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι γνωστά. Πολιτική αβεβαιότητα, "stress tests" Τραπεζών, ρύθμιση για το χρέος και με ποιες συνθήκες θα πορευτεί η Χώρα μετά την λήξη του προγράμματος με την τρόικα.

Μέχρι να υπάρξει "φως" σε αυτά τα ζητήματα, η Αγορά θα ταλαιπωρείται σε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση με ανοδικές αναλαμπές. Θετικό σημάδι για τερματισμό της πτωτικής τάσης θα ήταν η επαναφορά του Γενικού Δείκτη, σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, πάνω από τις 1018 μονάδες, που είναι ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων και η άμεση υπέρβαση των 1040 μονάδων.
Από τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου φαίνεται ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, ή οι μερικές ρευστοποιήσεις απορροφούνται από άλλα ξένα χαρτοφυλάκια, αφού και τον Σεπτέμβριο είχαμε εισροές.

Από την άλλη εγχώριοι Χρηματοοικονομικοί Όμιλοι, ίσως και λόγω "stress tests", αλλά και εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια λόγω της έλλειψης ρευστότητας των Ελλήνων επενδυτών, ήταν από την πλευρά των πωλητών. Είναι σαφές ότι οι ξένοι επενδυτές που είναι κυρίαρχοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο περισσότερο τηρούν στάση αναμονής, αλλά ταυτόχρονα έχουν παγώσει πρόσθετες επενδύσεις ενόψει των παραπάνω εξελίξεων.

Το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης και τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο θα μας απασχολήσουν την επόμενη εβδομάδα, εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας κάτω από τις 1.000 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η δυναμική της πτώσης βρήκε νέα υποστήριξη από την τάση των ξένων Αγορών και σε συνδυασμό με τα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα επέτειναν το σκηνικό πίεσης των τιμών στην εγχώρια Αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν εκροές από τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, που αντιστοιχούν στο ύψος των εκροών που είχαν σημειωθεί από την αρχή του έτους έως το ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας.

Η πίεση των θεσμικών πωλήσεων που συνεπάγεται η εξαγορά μεριδίων και η αδρανής στάση των ξένων επενδυτών δεν άφησαν και πολλά περιθώρια εξισορρόπησης της Αγοράς παρά την θετική συνεισφορά νέων από μακροοικονομικούς δείκτες.

Η Αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ πολιτικών εξελίξεων και των εκτιμήσεων που αφορούν τα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, χωρίς να διαφαίνεται κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης αλλαγής διαθέσεων.

Αναμενόμενα το νέο σημείο ισορροπίας θα καθοριστεί από ένα γενναίο "συστημικό ασφάλιστρο κινδύνου" έναντι όλων των αβεβαιοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπου οι αποτιμήσεις θα έχουν περισσότερο επαφή με τα τρέχοντα θεμελιώδη τους και λιγότερη προσδοκία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινείται με κατεύθυνση το ανοδικό "κενό" των 977 – 980 μονάδων, επίπεδο στο οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εφαλτήριο δυνατότερης ανοδικής αντίδρασης. Οι ταλαντωτές και ο MACD βρίσκονται πλέον σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει κάποια ζωηρά αγοραστικά αντανακλαστικά.

Επομένως θα αναμέναμε την όποια ανοδική αντίδραση να ξεκινήσει από "σκληρά" επίπεδα υποτιμήσεων, με την ζώνη των 970 - 980 μονάδων να ταιριάζει στο σενάριο μας.

Από εκεί και πέρα το ύψος της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την ένταση και την δομή των συνεδριάσεων. Ξεκινώντας από τις 970 μονάδες η αντίδραση έχει καλές πιθανότητες να φθάσει μέχρι τις 1.030 μονάδες, μέτριες πιθανότητες να δει τις 1.060 και λίγες να φθάσει μέχρι τις 1.090.

Ο λόγος για τον οποίο επισημαίνονται τα επίπεδα αυτά είναι επειδή αφενός ο ημερολογιακός χρόνος της πτώσης είναι σημαντικός (πέντε σερί πτωτικές εβδομάδες), αφετέρου και ποσοστιαία πλέον η Αγορά κινείται σχεδόν μονοκόμματα πτωτικά ξεκινώντας από τις 1.200 μονάδες και κάνοντας μικρά διαλλείματα που περιορίζονται σε μία ή δύο το πολύ συνεδριάσεις.

Σε αυτή την εικόνα βραχυπρόθεσμης πτωτικής υπερβολής αναμένουμε ότι η "απάντηση" των αγοραστών θα έχει περισσότερη δύναμη. Από εκεί και πέρα για να υπάρξει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα πρέπει να ανακτηθούν τα επίπεδα των 1.100 μονάδων.

"Στο εγχώριο οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν την ερχόμενη εβδομάδα η δημοπρασία των τηλεπικοινωνιακών συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Attica Bank με βασικό θέμα την αύξηση του κεφαλαίου, ενώ η Jumbo έχει προγραμματίσει την τακτική γενική συνέλευση για την προσεχή Παρασκευή 17/10.

Στο εξωτερικό μετά την Alcoa, την περασμένη Πέμπτη, συνεχίζονται με εντατικότερο ρυθμό οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου στην Αμερική. Συγκεκριμένα την Τρίτη 14 Οκτωβρίου ανακοινώνουν Intel, JPMorgan, Wells Fargo και η Citi, στις 15/10 ανακοινώνει η Coca Cola και η Bank of America, στις 16 η Goldman Sachs και την Παρασκευή 17/10 η Morgan Stanley" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-Στρατής Πολυχρονέας

Στην πρώτη συνεδρίαση που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή στις 08/09, ο FTSE/ASE Large Cap βρέθηκε στις 390,92 (ενδοσυνεδριακό υψηλό) και σχεδόν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 10/10, και πριν τη ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, βρέθηκε στις 324,75 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό), με τη διαφορά αυτών των δύο ακραίων σημείων να ανέρχεται σε 16,9%, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αν και ως προφανείς λόγοι σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να προβάλλουν η πολιτική αβεβαιότητα που ενισχύθηκε σημαντικά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, αλλά και τα "stress tests" των εγχώριων Τραπεζών, σε μια δεύτερη ανάγνωση και όχι πάντα κάτω από την πίεση του χρόνου, αποδεικνύεται ως βασικός λόγος η κατάταξη της Ελλάδας στις Περιφερειακές Αγορές για τους επενδυτές, με τις ρευστοποιήσεις σε αυτές πάντα να προηγούνται έναντι αυτών στις Κύριες Αγορές.

Άλλωστε πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι σε μια ανάλογη Περιφερειακή Αγορά όπως αυτή της Πορτογαλίας, ο ανάλογος δείκτης, δηλαδή, ο PSI 20, το ίδιο ακριβώς διάστημα, βρέθηκε από τις 6.091,68 (ενδοσυνεδριακό υψηλό) στις 5.077,20 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό), με τη διαφορά αυτών των δύο ακραίων σημείων να ανέρχεται σε 16,7%;

Για του λόγου το αληθές και εξετάζοντας μια Κύρια Αγορά, όπως αυτή της Γερμανίας, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η πτωτική κίνηση του DAX ξεκίνησε με 11 ημέρες καθυστέρηση, δηλαδή στις 19/9, με το δείκτη από τις 9.891,20 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό) να καταλήγει στις 8.788,21 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό), με τη διαφορά αυτών των δύο ακραίων σημείων να ανέρχεται σε 11,2%.

Ως βασικοί λόγοι υποχώρησης των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, μεταξύ αυτών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προβάλλουν από τη μία η εμμονή της Γερμανίας στην πολιτική της λιτότητας και από την άλλη οι επιβραδυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρώπης και ο αποπληθωρισμός.

Κατά συνέπεια και λόγω της κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2015 από τις Χώρες της Ευρωζώνης, κρίσιμες θεωρούνται οι ημερομηνίες της 23ης Οκτωβρίου και της 18ης Δεκεμβρίου, καθώς θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες αυτές οι Σύνοδοι Κορυφής στην Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια αυτών θα διαπιστωθεί, το κατά πόσο θα μπορέσει Ευρωπαϊκός Νότος και ιδίως η Γαλλία και η Ιταλία, να αντιταχθούν αποτελεσματικά στις επιταγές και εμμονές της Γερμανίας, οι οποίες και τη φέρουν ως τη βασικά ωφελημένη. Το τελευταίο μπορεί να πιστοποιηθεί και από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας, η οποία βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό 0,86% (ενδοσυνεδριακά στις 09/10).

Όσον αφορά την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, η οποία είναι όντως υπαρκτή σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., όπως επιβεβαιώνεται άλλωστε από την άνοδο του spread το διάστημα 09/09-08/10, η οποία έφθασε μέχρι και τις 134,18 μονάδες, με την απόδοση του 10ετούς να αναρριχάται από το 5,52% (08/09) στο 6,74% (30/09), μένει να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο μέρος της θα αμβλυνθεί, ή όχι, το Σαββατοκύριακο μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης, ή μη, στην Κυβέρνηση.

Για λόγους σύγκρισης, όπως και με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην αρχή του σχολίου, το spread της 10ετίας του Πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε το διάστημα 08/09-10/10 από τις 210,9 μονάδες στις 206,5 μονάδες, με την απόδοσή του να υποχωρεί από το 3,27% (12/9) στο 2,91% (10/10).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στο "βαθύ κόκκινο" ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, περίπου η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα (μετά το χθεσινό sell off) ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση του στα τελευταία δύο χρόνια και τον Standard & Poors 500 Index να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.
 
Σε "bear market" κινείται το Brent, εν μέσω ανησυχιών πως η αύξηση των προμηθειών θα υπερκαλύψει την ζήτηση. Εν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο από το Καλοκαίρι του 2013 σκαρφάλωσε το Σεπτέμβριο η παραγωγή του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 402.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα στα 30,47 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής σε Ιράκ και Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή της κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε χαμηλό δύο μηνών στις 15.304 μονάδες, εν μέσω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και ανησυχιών για πιθανή ενίσχυση του γιεν, με τις εξαγωγικές εταιρείες να σημειώνουν σημαντικές απώλειες.
 
Απώλειες και για τον Hang Seng, καθώς η Κυβέρνηση στο Χονγκ Κονγκ "πάγωσε" τις συζητήσεις με τους φοιτητές που είχαν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα σήμερα.
 
Πωλήσεων συνέχεια και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια με όλο και περισσότερους αναλυτές να επικεντρώνουν τη κριτική τους στη λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία στους εταίρους της και η οποία έχει αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ίδια την Γερμανική οικονομία.
 
Μάλιστα, μετά το μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για τη Γερμανική οικονομία, η Κυβέρνηση της Χώρας προχώρησε σε υποβάθμιση και των δικών της στόχων ανάπτυξης.
 
Σε "bear market" δείχνει να εισέρχεται και ο Γερμανικός DAX. Όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 9030 μονάδων, ενδυναμώνεται το σενάριο να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 8800 και 8500 μονάδες.
 
Από την άλλη, το μεσημέρι της Κυριακής 26 Οκτωβρίου (12 μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ή 13:00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τα αποτελέσματα των "stress tests". 
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,5% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές θα διολισθήσουν κατά 0,7%. Τον Αύγουστο οι τιμές εισαγωγών είχαν υποχωρήσει 0,6%.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και όσον αφορά τον δείκτη - σηματωρό S&P 500, καθοδική διάσπαση της κρίσιμης στήριξης των 1926 μονάδων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διόρθωση προς τη ζώνη των 1904 -1897 μονάδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 16 Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
Ισχυρή πτώση κατέγραψε η Βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση για υποχώρηση των εξαγωγών τον ίδιο μήνα κατά 5,9% και των εισαγωγών κατά 16,4%. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Αυγούστου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2013, παρουσίασε μείωση 5,7%, έναντι πτώσης 5,5% που σημειώθηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του 2013 με το 2012, με βάση τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση αυτή χαρακτηρίστηκε και από την αναστολή και την άρση της προσωρινής αναστολής για την μετοχή της Trastor (-10,08%). Πιο συγκεκριμένα, το Χ.Α. ανέστειλε την διαπραγμάτευση της μετοχής μετά την προσωρινή διαταγή του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης της Τρ. Πειραιώς προς στους μετόχους της TRASTOR ΑΕΕΑΠ.

Ακολούθησε άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Trastor κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων των εταιρειών "PASAL Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ", "TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ" και της σχετικής ανακοίνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της Δημόσιας Πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μετόχους της "TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ".

Ξεκινώντας από τα ταμπλώ του FTSE25, μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+5,76%) έκλεισε με θετικό πρόσημο και μάλιστα στο υψηλό ημέρας. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Intralot, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Να σημειωθεί ότι 12 τίτλοι του FTSE25 (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ), δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, ξαναχάθηκαν σημαντικές στηρίξεις όπως τα 0,60 ευρώ για την Alpha Bank (επόμενη στήριξη στα 0,55) και τα 2,20 ευρώ για την Εθνική (επόμενη στήριξη στα 2,00 ευρώ). Κράτησε τα 1,20 ευρώ η Πειραιώς (επόμενη στήριξη στα 2,00 ευρώ), ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της Eurobank, με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, στήριξη να εντοπίζεται στα 0,25 ευρώ.

Ισοφάρισε το ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, το warrant της Εθνικής, ενώ επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς.

Εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, συνεχίζεται ο κατήφορος για την ΔΕΗ (-2,85%) που έχασε το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 8,00 ευρώ και δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 7,17 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, φαίνεται να επικρατεί το "χάος" καθώς επί καθημερινής βάσεως αρκετοί τίτλοι μικρής κεφαλαιοποίησης "προσγειώνονται" σε νέα ιστορικά χαμηλά. Από εκεί και πέρα δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Αστέρας, ξαναβρήκε αγοραστές ο Κέκροπας, ενώ μαζεύτηκε η προσφορά στην Q&R, που ενδοσυνεδριακά έστειλε την μετοχή έως τα 0,4100 ευρώ (-28,94%).

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων έφθασε τα 136,7 εκατ. από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΠΕΙΡ).
Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το 1 προς 3.

Εξαιρετικά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για την εβδομάδα που έρχεται, καθώς η τεχνική εικόνα, αλλά και η ψυχολογία, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, όμως δεν μπορεί να αποκλειστούν βραχύβιες εκπλήξεις, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα Οκτωβρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις πρώτες μετακυλίσεις θέσεων να αυξάνουν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αύξηση του όγκου παρατηρήθηκε και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.247 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.568, 9.541 για τον Οκτώβριο, 1.996 για τον Νοέμβριο και 31 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 329,25) κινήθηκε μεταξύ 325,25 και 337,75 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε το premium στο 0,73%.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.390), ΔΕΗ (1.192), Alpha Bank (7.541), Εθνική (4.797), Πειραιώς (3.977), Eurobank (14.981), Μυτιληναίο (349), ΕΧΑΕ (446), ΟΠΑΠ (580), MIG (2.828), ΓΕΚ (229), Ελ. Πετρέλαια (178), Ελλάκτωρα (110), ΕΥΔΑΠ (127).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφηκαν συνολικά 1.340 τεμάχια (128 calls και 1.212 puts), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να παραμένει στο 35%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (73.669.675 τεμ.), Πειραιώς (37.795.633 τεμ.), Eurobank (10.663.704 τεμ.), Εθνική (1.238.447 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 38.466 συμβόλαια του δείκτη, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v