Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι κρύβει η επιστροφή «εξπρές» στο 1000αρικο

Γιατί άλλαξε η ψυχολογία στην αγορά. Το «front running» στις τράπεζες και οι κινήσεις των αγοραστών. Πώς παίζουν οι βραχυπρόθεσμοι και γιατί παραμένει η ανησυχία για νέο «reality check». Ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα σημεία για τους δείκτες.

"Συχνά τα Χρηματιστήρια συμπεριφέρονται όπως ένας μεθυσμένος. Κλαίνε όταν ακούνε καλά νέα και γελάνε με τα άσχημα. Η ψυχολογία των Αγορών είναι μία 'επιστήμη' που πρέπει κανείς να ασκεί με μεγάλη αίσθηση λεπτότητας. Είναι σχεδόν μία τέχνη" αναφέρει ο Andre Kostolany.

Αυτή την διαφοροποίηση της ψυχολογίας "ζει" κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν μέσω εντυπωσιακού volatility και εκεί που όλα έδειχναν από γκρίζα έως μαύρα, η ψυχολογία των ενεργών παικτών άρχισε και πάλι να "πρασινίζει", αναγκάζοντας ορισμένους επαγγελματίες του χώρου να αναφέρονται σε "απροσδόκητη ανοδική επαγρύπνηση".

Ασφαλώς και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι στο Χ.Α. επιχειρείται ένα εντυπωσιακό "front running", εν όψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των Τραπεζικών "stress tests" και δεν αποκλείεται όσοι "αγοράζουν την προσδοκία, να πουλήσουν την είδηση", όταν αυτή επαληθευτεί στις 26 τρέχοντος.

Το εντυπωσιακό αυτό "front running" ξεκίνησε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην Αγορά η αίσθηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, που θα δείξουν τα Ευρωπαϊκά "τεστ κοπώσεως" θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες.

Ενδεικτικό και το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου σύμφωνα με το οποίο "οι Τράπεζες και η Αγορά ποντάρουν, πλέον, στο ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα και δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ".

Θετικά στην ψυχολογία των "καθυστερημένων" αγοραστών έπαιξε και η "αλλαγή ρότας" στην φρασεολογία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσον αφορά την Κρατικοποίηση των συστημικών Τραπεζών, αλλά και η διαφαινόμενη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τις διεθνείς Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, με "πολιορκητικό κριό" τις Τραπεζικές μετοχές, επετεύχθη ο πρώτος στόχος που ήταν η υπέρβαση των 990 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 320 μονάδων (το 38% της όλης πτώσης) για τον FTSE25.

Οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. εντοπίζονται στις 1015, 1035 και 1060 μονάδες, ενώ η υπέρβαση των 1102 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 360 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα δώσει σήμα εισόδου και για όσους κινούνται με πιο "αργά αντανακλαστικά".

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη που ηγείται της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, η "μεγάλη κόντρα" εντοπίζεται στις 141 μονάδες υπέρβαση των οποίων θα δώσει και ένα πρώτο αγοραστικό σήμα. Παραμένουν οι 131 μονάδες η πρώτη σημαντική στήριξη.

Διαγραμματικά, αυτό που επιχειρεί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είναι η λεγόμενη κίνηση "V" που ουσιαστικά αφήνει άναυδους όσους την παρακολουθούν, με τους τελευταίους πωλητές - traders να "κυνηγούν" τις τιμές και η Αγορά να υπερβάλλει εαυτόν.

"Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν οι Αγορές", τονίζουν οι περισσότερο συντηρητικοί επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα επιστρέψει στο "reality check", ακόμα και αν στο θέμα των "stress tests" επικρατήσουν τα πλέον αισιόδοξα σενάρια. Απλά και μόνον διότι όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που έδειχναν να προβληματίζουν το Χ.Α. εδώ και καιρό, παραμένουν σε απόλυτη ισχύ.

Ισχνές και οι διαθέσεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων που έχουν προηγηθεί στα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 7,49%.

Μικρό παράθυρο αισιοδοξίας αφήνει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνικοί τίτλοι υπέστησαν συντονισμένη "εισαγόμενη" επίθεση, προκειμένου η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της για εσπευσμένη έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.

Και αν η πρόσφατη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 852,87 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 15/10) θεωρήθηκε από πολλούς υπερβολή, εξ ίσου υπερβολή θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα κέρδη του 16,28% που σημειώνονται σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 856,38 μονάδων (16/10), έως και το σημερινό υψηλό ημέρας των 995,79 μονάδων.

H πορεία του Γενικού Δείκτη από τις 19/9 μέχρι σήμερα 

Είναι πασιφανές ότι τα ισχυρά ενεργά χαρτοφυλάκια, έχουν επιλέξει την στρατηγική "too fast, too soon", προκειμένου να ασκήσουν "ψυχαναγκασμό" σε όσους ρευστοποίησαν θέσεις και επέλεξαν τον ρόλο του θεατή για το επόμενο τετράμηνο και μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Από την άλλη και για όσους παραμένουν ενεργοί, θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν οι Αγορές κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, εσωκλείουν και σοβαρούς κινδύνους, τουλάχιστον για όσους δεν διακρίνονται για τα "γρήγορα αντανακλαστικά τους".

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά την σημαντική άνοδο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, από τις 19/9 (κλείσιμο 1148,64 μονάδες) και όταν ανέβασε στροφές το τελευταίο πτωτικό κύμα, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 13,37%.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, που όμως παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, το κλείσιμο του discount για το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Αγορά Παραγώγων, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας (όπως και 10 μετοχών του FTSE25, εκτενέστερη αναφορά για τις οποίες θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου) και η απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" στο ταμπλώ του 25αρη, καθώς πλην της ΕΥΔΑΠ που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη, όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Για όσους συνεχίζουν να παρακολουθούν την "μάχη" για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., μετά και την σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για "πυκνή σειρά άφιξης" και ιδιαίτερα "σκληρό φώτο - φίνις" (!) Η Alpha Bank (7,751 δισ) με "βραχεία κεφαλή" επικράτησε της Πειραιώς (7,750 δισ), ενώ με δυσδιάκριτη διαφορά "πλασαρίστηκε" στην τρίτη θέση η Εθνική (7,7 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Όπως είναι γνωστό, τα διαζύγια μεταξύ των εν διαστάσει συζύγων αργούν να εκδοθούν αν δεν υπάρχουν συναινετικές προϋποθέσεις μεταξύ τους" αναφέρει ενδεικτικά ο Δημήτρης Τζάνας.

Κατ’ αναλογία, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε τη βιωματική εμπειρία της άρνησης του ΔΝΤ να δεχθεί το αίτημα του διαζυγίου μονομερώς, καθώς της υποδείχθηκε ότι η πρόωρη έξοδος στις αγορές δύσκολα θα οδηγήσει σε αποτελεσματική αναχρηματοδότηση των απροσδιόριστου ύψους (25 δισ. κατά το ΔΝΤ) αναγκών της.

Θα απαιτηθεί δε η εξεύρεση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως νέα Ευρωπαϊκά κεφάλαια από τους μηχανισμούς στήριξης, που ασφαλώς απαιτούν την ένταξη σε νέο πρόγραμμα. Ενόψει των πραγματικών δεδομένων, η Ελληνική Κυβέρνηση αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας θα ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής…

Βιώνοντας αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο "ξεπουλήθηκε" επί τριήμερο και τα spreads των ομολόγων εκτοξεύθηκαν, κάνοντας έτσι αντιληπτές τις συνέπειες μονομερών ενεργειών από τις Αγορές.

Η δήλωση "συμμόρφωσης" με …τα συμφωνημένα επανέφερε την ανοδική κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που ήδη έχει αποκαταστήσει μεγάλο μέρος των απωλειών που συντελέστηκαν στο τριήμερο "sell-off" (-14,2%), καθώς απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό για την πλήρη αποκατάσταση και τη σταθεροποίηση εκ νέου στη ζώνη 1.000 μονάδων.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να υποβοηθηθεί από δύο εσωτερικούς παράγοντες. Πρώτον, από τις θετικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των "stress tests" που θα γνωστοποιηθούν την Κυριακή. Είναι πιθανό να προκύψει ένα διαχειρίσιμο ύψος νέων κεφαλαιακών αναγκών, που θα καλυφθεί με πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών-προσμέτρηση του αναβαλλόμενου φόρου και επομένως δεν θα απαιτηθούν νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Έτσι, είναι ενδεχόμενη η σύντομη (από το 2015) μεταστροφή της πιστωτικής πολιτικής των Tραπεζών σε επεκτατική, με την υποβοήθηση της αναμενόμενης ρευστότητας από το Μάριο Ντράγκι και με την παραδοχή της εισόδου της Ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, διαδικασία που θα συμβάλει στην περαιτέρω αναρρίχηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Δεύτερον, από την άμβλυνση του πολιτικού κινδύνου, καθώς εκτιμάται ότι η έντονη αναταραχή των προηγούμενων ημερών φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο αποφυγής πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, καθώς είναι πιο πιθανή η εκλογή Προέδρου για να αποφευχθεί η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια από επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που θα οδηγήσουν σε εντονότερη χρηματοοικονομική αναταραχή.

Πάντως, ακόμη και αν έλθει ο "λευκός κύκνος" με τη μορφή του θετικού μηνύματος των "τεστ κοπώσεως" και ενισχυθεί η πεποίθηση για αποφυγή της πολιτικής αστάθειας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται στο δυσμενές διεθνές περιβάλλον, που βρίθει γεωπολιτικών κινδύνων και υφεσιακού σκηνικού και παρασύρει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση τους χρηματιστηριακούς δείκτες των μεγάλων Αγορών, με έντονη μεταβλητότητα (η Ελληνική Αγορά είναι πρωταθλητής και στα δύο…).

"Η ανάγκη άμεσης δράσης από την ΕΚΤ είναι πλέον επιτακτική, ενώ η Federal ανήγγειλε τη ματαίωση της ανοδικής κίνησης των παρεμβατικών της επιτοκίων επ’ αόριστον, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισε το -2,03% του δείκτη Nikkei, που υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων), σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Apple που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών (η Morgan Stanley αναθεώρησε ανοδικά την τιμή - στόχο για την Apple στα 115 δολ. από 110 δολ. μετά τα αποτελέσματα της εταιρείας).

Κέρδη για τον χρυσό, επέστρεψαν οι πιέσεις στο ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κίνα σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 7,3% το 3o τρίμηνο, σε ετήσια βάση. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που είχε να δει από το 1ο τρίμηνο του 2009, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 6,6%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 7,2% σε ετήσια βάση, από 7,5% στο 2ο τρίμηνο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αγόρασε μερίδιο 2,001% στην Ιταλική Επενδυτική Τράπεζα Mediobanca. Ήταν μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, που δεν φημίζεται για απευθείας αγορές μεριδίων σε ξένες Τράπεζες.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, υπό πίεση βρέθηκε η μετοχή της Total, μετά την είδηση για τον θάνατο του διευθύνοντος συμβούλου, του 63χρονου Κριστόφ ντε Μαργκερί σε αεροπορικό δυστύχημα στο Αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.
Επίσης, η AbbVie Inc και η Shire PLC, επισήμως, συμφώνησαν να τερματίσουν το deal των 54 δισ. δολαρίων και μαζί με αυτό την μεγαλύτερη συμφωνηθείσα συγχώνευση της χρονιάς.

Ως αποτέλεσμα της λήξης, η AbbVie έχει συμφωνήσει να πληρώσει στην Shire το ποσό των 1,635 δισ. δολαρίων, το οποίο θα είναι "η μοναδική και αποκλειστική αποζημίωση της Shire για όλες τις ζημιές και τις απώλειες που σχετίζονται με τη συναλλαγή".

Σύμφωνα με αναλυτές η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί μια νίκη για την Κυβέρνηση Obama οποία έχει "πολεμήσει" τις διεθνείς συμφωνίες συγχωνεύσεων που προωθούνται για φορολογικά πλεονεκτήματα.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaebule δήλωσε πως το κάπως πιο αδύναμο ευρώ βοηθάει τους Γερμανούς εξαγωγείς. Σε ομιλία του σε συνέδριο o κ. Schaeuble ανέφερε ακόμα πως το υψηλότερο Δημόσιο χρέος και η υπερβολική ρευστότητα μπορεί να προλειάνουν το έδαφος για νέες "φούσκες" στις Αγορές, ενώ επανέλαβε πως η αποτυχία ορισμένων Ευρωπαϊκών Κρατών να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει οξύνει τις αδυναμίες στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Την πιθανότητα να προχωρήσει σε αγορές εταιρικών ομολόγων στην δευτερογενή Αγορά εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να πάρει τη σχετική απόφαση το Δεκέμβριο προκειμένου οι αγορές να αρχίσουν το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Από την άλλη, η ΕΚΤ αγόρασε Ιταλικά καλυμμένα ομόλογα, επιστρέφοντας στην Αγορά επί δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η ΕΚΤ αγόρασε, μεταξύ άλλων. χρεόγραφα που είχε εκδώσει η Intesa Sanpaolo SpA, ενώ χθες αγόρασε βραχυπρόθεσμα Γαλλικά χρεόγραφα από τις Societe Generale και BNP Paribas, καθώς και Ισπανικά χρεόγραφα από άλλους πιστωτές.

Η Πορτογαλική Κυβέρνηση κινδυνεύει να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015 αν η ανάπτυξη κινηθεί χαμηλότερα από ότι αναμένεται, προειδοποιεί σε έκθεση της η Fitch.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών σκαρφάλωσαν 2,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,17 εκατ. το Σεπτέμβριο (υψηλό 12μηνου), όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για αύξηση 1% στο ετήσιο μέγεθος των 5,1 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στην "γκρίζα" πραγματικότητα, το φράγμα των 70 δισ. ευρώ έσπασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη Ιδιωτών και Επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

Πρόταση για ειδική πιστωτική γραμμή που να διαφέρει από τα προηγούμενα άλλων χωρών και να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν καταθέσει Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. 

Σε προσθήκη της Alpha Bank στη λίστα με τις 10 προτιμώμενες μετοχές της στην Περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προχώρησε η JP Morgan, πριν από την ανακοίνωση των "stress tests" στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Στη λίστα με τις 10 μετοχές βρίσκεται ήδη η Εθνική Τράπεζα. Οι τιμές-στόχοι των δύο Τραπεζών είναι τα 3,59 ευρώ για την Εθνική και το 1,01 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ οι συστάσεις είναι "overweight". Σημειώνεται ότι για την Πειραιώς η σύσταση είναι επίσης "overweight" και η τιμή-στόχος τα 1,6 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, αναφορικά με τα ρίσκα, χαρακτηρίζει κινδύνους τις ισχυρότερες αποδόσεις των ομολόγων και την αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Σημαντικό περιθώριο ανόδου τόσο για τη μετοχή όσο και για τα κέρδη της ΔΕΗ "βλέπει" η Goldman Sachs, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η προτεινόμενη αναδιάρθρωση της Επιχείρησης. Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 9,8 ευρώ ενώ διατηρεί σύσταση "buy".

Το βασικό ρίσκο, σημειώνει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει ότι θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που όπως σημειώνει, αυξάνει το ρίσκο περαιτέρω παρεμβατισμού από την Κυβέρνηση. Ο οίκος σημειώνει ότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2016 αλλά υπάρχει το ρίσκο πρόωρων εκλογών το 2015.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πιθανότατα θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί. Ωστόσο, αν και τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι σημαντικά, η Morgan Stanley εκτιμά πως η αβεβαιότητα αναφορικά με την έξοδο από το μνημόνιο θα επιλυθεί σύντομα και η Ελληνική οικονομία πιθανότατα θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται. 

Την κάλυψη της μετοχής του ομίλου Μυτιληναίος ξεκινά η Axia Ventures. Ο οίκος θέτει σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 10,20 ευρώ για τη μετοχή του Ελληνικού ομίλου.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα οι μετοχές της Grivalia Properties είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέο κωδικό ΟΑΣΗΣ: "ΓΡΙΒ" (από "ΕΥΠΡΟ").

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 994,44 μονάδες (+5,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 995,1 μονάδες με κέρδη 5,64%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Eurobank, Jumbo και Folli Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, EEE, Intralot, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Σημαντικά κέρδη και για τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,4200 ευρώ (+7,14%) με συναλλαγές 1379718 τεμ., της Alpha Bank στα 1,28 ευρώ (+6,67%) με όγκο 3696239 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,4200 ευρώ (+15,7%) έχοντας διακινήσει 3227259 τεμ.

Την αγορά μετοχών Ελληνικών Τραπεζών πρότεινε σε συνέδριο επενδυτών στη Νέα Υόρκη ο David Einhorn της Greenlight Capital, στο οποίο συνέστησε παράλληλα το "σορτάρισμα" Γαλλικών ομολόγων. Ο κ. Einhorn πρότεινε στους επενδυτές θέσεις "long" στις μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς με warrants και να "σορτάρουν" ως αντιστάθμισμα Γαλλικό χρέος.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 158,7 εκατ. από τα οποία τα 9,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ για 30 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%. Kleeman, Άβαξ και Σιδενόρ ήταν από τις λίγες μετοχές που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "πειστικές" συναλλαγές.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (60.595 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16.393, 15.714 για τον Νοέμβριο, 619 για τον Δεκέμβριο, 60 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 323) κινήθηκε μεταξύ 302,75 και 324,75 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,51%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.600 MIG, 48.000 Alpha Bank, 89.100 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.393), ΔΕΗ (2.106), Alpha Bank (11.758), Εθνική (11.473), Πειραιώς (15.397), Eurobank (11.747), Μυτιληναίο (451), ΕΧΑΕ (293), ΟΠΑΠ (792), MIG (981), Μέτκα (112), Ελ. Πετρέλαια (621), ΓΕΚ (1.821), Jumbo (413), Σωλ. Κορίνθου (120), Τιτάνα (250), Ελλάκτωρα (149), ΕΥΔΑΠ (149), Motor Oil (105), Viohalco (115).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια κινητικότητα σημειώθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφηκαν συνολικά 1.245 δικαιώματα (745 calls και 500 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα συρρικνώθηκε στο 33%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (105.879.155 τεμ.), Πειραιώς (37.019.305 τεμ.), Eurobank (66.290.145 τεμ.), Εθνική (8.915.509 τεμ.), ΔΕΗ (2.232.272 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v