Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με τις 1.000 μονάδες αναμετράται ο Γενικός Δείκτης

Από τις 995 μονάδες ξεκινά ο ΓΔ τη συνεδρίαση, προερχόμενος από τρεις μέρες ισχυρών κερδών με βοήθειες και από την υπεραπόδοση των τραπεζών -εν όψει stress test- και τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Τα πονταρίσματα των «παικτών».

Μίνι ράλι στις ευρωαγορές μετά τις... φήμες για ΕΚΤ, η Apple έδωσε φτερά στη Wall Street, ενώ νωρίτερα στο Χ.Α. εξελισσόταν η επιστροφή-εξπρές στο 1.000άρικο.

Ένα-ένα. Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη φήμη ότι η ΕΚΤ μελετά την πιθανότητα να αγοράσει και εταιρικά ομόλογα, στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

Άλμα 2,4% κατέγραψε ο Nasdaq με πρωταγωνιστή της ανόδου την Apple (+2,7%). Γύρισε θετικός ο Dow Jones για το 2014. Καλύτερα των αναμενόμενων τα εταιρικά αποτελέσματα. Στο επίκεντρο η ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων. Σε υψηλό έξι εβδομάδων ο χρυσός. Άνοδος για πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστροφή-εξπρές προς τις 1.000 μονάδες με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 995,10, οριακά στα υψηλά ημέρας, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Θα περιοριστούμε στα του Χ.Α., συνεκτιμώντας τα εξής:

- η ανοδική αντίδραση έχει ξεκινήσει από τα ελάχιστα της προηγούμενης εβδομάδας, και συγκεκριμένα από τις 852,87 μονάδες ακριβώς μία εβδομάδα πριν, τις 856,38 της 16ης/10 και τις 875,40 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου,

- αιχμή της κίνησης ήταν και παρέμεινε μέχρι και εχθές ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη να... ανασύρεται από τον πυθμένα των διαδοχικά χαμηλών των 108,27 (15/10), των 113,99 (16/10) και των 118,17 μονάδων στις 17/10,

- το ποντάρισμα ήταν μέτριου κόστους (περίπου 450 εκατ. ευρώ) και πολλαπλάσιας υπεραξίας (πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ),

- με εναλλαγή «χεριών» από επενδυτικά σε πιο επιθετικά χαρτοφυλάκια (όπως εύστοχα είχε αναφέρει ο Χρ. Κίτσιος τις ημέρες της κατάρρευσης),

- με ορίζοντα τα stress tests της ΕΚΤ για τις 128 ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Κλειδί της μόχλευσης αφενός η δραματική διόρθωση - εξαέρωση των χρηματιστηρίων (σε Ευρώπη, Αθήνα), η διαμόρφωση αξιών έως 18% χαμηλότερα - ελκυστικότερα σε διάστημα μόλις 3-5 συνεδριάσεων, η διορατικότητα συγκεκριμένων παικτών να ποντάρουν στο ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της ΕΚΤ να είναι διαχειρίσιμα.

Το euro2day.gr έγκαιρα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ανάγκες να μην ξεπερνούν αθροιστικά το 1,5 δισ. ευρώ αλλά και στη... λεπτομέρεια πως οι τραπεζίτες θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα από τις 23 του μήνα, αύριο Πέμπτη δηλαδή.

Και ερχόμαστε στο διά ταύτα. Ένας παίκτης που έχει πάρει τον κλάδο από τα επίπεδα των 108 μονάδων και την Εθνική στο 1,80 ευρώ, την Πειραιώς στο 1 ευρώ, ακριβώς μία εβδομάδα πριν, τι κάνει; Ακολουθεί τον κανόνα και πουλά στην είδηση, δηλαδή αύριο-μεθαύριο. Ή μήπως περιμένει την επίσημη ανακοίνωση την Κυριακή; Σημειωτέον πως για το Χ.Α. ακολουθεί και η αργία της ερχόμενης Τρίτης, 28 Οκτωβρίου.

Μοιρασμένες οι εκτιμήσεις, διαφορά που συνίσταται στο τελικό αποτέλεσμα. Εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι όντως πολύ διαχειρίσιμες, τότε ο κλάδος έχει περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης, κατ' αρχάς προς την περιοχή των 140-145 μονάδων που για αρκετούς αποτελεί το... τέρμα της κίνησης και... πέρασμα από το ταμείο. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν από εχθές για τιμές πάνω από τις 155 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη. Και προς τις 1.080-1.100 για τον Γ.Δ.

Προφανώς όσοι πόνταραν από τα χαμηλά της προηγούμενης Τετάρτης - Πέμπτης ένα μικρό - μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους έχουν μπει στον πειρασμό να το πάρουν. Ας δούμε αυτό πρώτα, θεωρώντας βάση τις 128-130 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη, και τα ξαναλέμε.

Άλλωστε και σήμερα το euro2day.gr θα είναι πάνω από το... πληκτρολόγιο και την... οθόνη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v