Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Ψάχνεται» ο Γενικός Δείκτης

Πάνω από τις 300 μονάδες κινείται ο FT 25, πέριξ των 920 ο Γενικός Δείκτης εν μέσω μεταβλητότητας. Χαμηλός ο τζίρος. Σε υψηλότερα επίπεδα Alpha και Εθνική, υποχωρεί η Πειραιώς. Αξιόλογα κέρδη για ΟΤΕ, υπεραπόδοση για Μέτκα, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Μυτιληναίο.

Με μικρής έκτασης πωλήσεις και ανάλογες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει προς τις 910-905 μονάδες. Επιβεβαίωση και σχεδόν άμεση αντίδραση, με την αγορά να κερδίζει πόντους και τον Γ.Δ. να αντιδρά προς τις 925 μονάδες.

Σε ξεκίνημα μέτριων συναλλαγών, με σχεδόν το 50% στις τράπεζες, και σχετική διασπορά στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, MIG κ.ά.

Με οριακή υποχώρηση οι τρεις βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (στις 9.323 μονάδες ο DAX, στις 6.541 o FTSE 100, στις 4.229 ο CAC 40) και οι αγορές σε στάση αναμονής.

Έτσι, μετά τα αρχικά 20΄-30΄, και αφού προηγουμένως δοκιμάστηκαν και άντεξαν -σε αυτήν τη φάση- οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, ενεργοποιήθηκαν αγορές στις μετοχές της Alpha Bank και της ΔΕΗ, για να ακολουθήσουν μετά τις 10.55 επιθετικότερα και σε ΜΕΤΚΑ, Intralot, CC HBC, ενώ ανέβαινε λίγο ο πήχης και για μετοχές που είχαν ξεκινήσει από χαμηλότερες τιμές.

Στην περιοχή των 925 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 303 περνά ο FT 25 μετά την αρχική υποχώρηση προς τις 296, με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει τη διαφορά. Από τις αρχικές 121 προς τις 125 μονάδες, με την Εθνική και την Πειραιώς από το αρχικό μούδιασμα προς το 1,88 και το 1,12 ευρώ να αντιδρούν προς το 1,93 και το 1,16 ευρώ αντίστοιχα. Αλλαγή σκηνικού για Εθνική και Πειραιώς που, όταν συμπληρώθηκε και το γύρισμα και της μετοχής του ΟΠΑΠ, ισχυροποίησαν την προσπάθεια αντίδρασης.

Είναι ενδεικτικό πως, ενώ στα πρώτα 15΄-20΄ η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές/σταθερές για τις μετοχές του FT 25 ήταν μόλις 6/18/1 στα επόμενα λεπτά έγινε 20/3/2 (με 2 σταθερές).

Από τον τραπεζικό κλάδο τη διαφορά την κάνει από την αρχή η Alpha Bank με εμφανώς καλύτερη τεχνική εικόνα απ' ό,τι η ΕΤΕ και η Πειραιώς, ενώ από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καλή και σήμερα η μετοχή της Επιχείρησης, ο ΟΤΕ συνεχίζει προς τα 9,22 ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ αρχικά έγιναν πωλήσεις μέχρι τα 9,50 ευρώ για να ακολουθήσουν αγορές έως τα 9,78 ευρώ.

Στην αλλαγή κλίματος και τάσης συνέβαλαν οι μέτριες συναλλαγές - πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, η μη πίεση της αγοράς χαμηλότερα των 905 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η εξαρχής καλή συμπεριφορά της Alpha Bank για τον τραπεζικό, η εμφάνιση αγοραστών σε μετοχές σηματωρούς όπως λ.χ. σε ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, η αλλαγή τάσης στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια και η... ρηχότητα της αγοράς.

Με τις συναλλαγές να ξεπερνούν οριακά τα 10 εκατ. ευρώ -τζίρος χαμηλότερος του μέσου όρου των δύο τελευταίων εβδομάδων του Οκτωβρίου, και χωρίς σημαντική μέχρι τώρα πίεση - προσφορά- είναι σχετικά εύκολο να κρατηθεί η αγορά πάνω από τις 905 μονάδες, και πάνω από τις 296 ο 25άρης.

Ωστόσο, εξίσου εμφανής είναι η μέχρι τώρα απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, η έλλειψη κινήτρων και δέλεαρ για κάτι αισθητά καλύτερο.

Στη μετοχή της ΜΕΤΚΑ με αγοραστές από τα 7,84 έως τα 8,19 ευρώ, στον Μυτιληναίο από τα 5,07 έως τα 5,26 ευρώ, στη MIG έως το 0,215 ευρώ, στην ΕΧΑΕ έως τα 5,52 ευρώ, στη Motor Oil έως τα 5,90 ευρώ, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 2,09 ευρώ (αντιθέτως υποχωρεί η ΤΕΝΕΡΓ έως τα 2,23 ευρώ), στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 5,63 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα του... ταμπλό δεν προκύπτει κάτι ουσιαστικό που θα δικαιολογούσε έκθεση των αγοραστών προς τις 950-980 μονάδες, τουλάχιστον άμεσα, εκτός και εάν προκύψει κάτι σημαντικό (στο πολιτικό μέτωπο, ίσως;) στη συνέχεια. Λίγο δύσκολο, οπότε η αγορά αρκείται σε ένα παιχνίδι τακτικής, διατήρησης δυνάμεων, με προσπάθειες για υπεραπόδοση πολύ συγκεκριμένων μετοχών.

Από τον FT Mid ξεχωρίζουν Αεροπορία Αιγαίου, Υγεία, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v