Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατηφορίζει» το Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση πολύ χαμηλών συναλλαγών. Πτώση άνω του 2% για Eurobank, Μotor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στο κόκκινο Εθνική, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΛΠ. Κέρδη σημειώνουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Grivalia.

Από το μείον ξεκίνησε, με απώλειες συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον μέχρι τώρα τζίρο ακόμη χαμηλότερο και από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων.

Στα 6 εκατ. ευρώμόλις η αξία των συναλλαγών (στις 11.05) ενδεικτική της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς 30΄-40΄ μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν είχε γίνει καν πράξη στη μετοχή της CC/HBC, στον ΟΛΠ είχαν αλλάξει χέρια όλα και όλα 19 κομμάτια, και το 1 εκατ. ευρώ τον είχαν υπερβεί μόλις 3, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική. Αυτή είναι η αγορά μας, αλλά ας μη συνεχίσω...

Με ελάχιστες πράξεις και λίγες συναλλαγές, για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 σημειώνονται χαμηλότερες τιμές. Χωρίς σημαντικές ρευστοποιήσεις, αλλά με ακόμη πιο υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Με το... μοιρογνωμόνιο οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων στο εύρος του βραχυπρόθεσμου καναλιού, που έχει διαμορφωθεί από τα χαμηλά της Πέμπτης 30 Οκτωβρίου μέχρι τα χθεσινά υψηλά.

Με καθοδικό κενό άνοιξε ο Γ.Δ., συνεχίζοντας χαμηλότερα μέχρι τις 956,03 μονάδες. Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τις ενδοσυνεδριακές χαμηλές τιμές από την προηγούμενη Παρασκευή.

Στις 31/10 ο Γ.Δ. υποχώρησε μέχρι τις 907,35 μονάδες, τη Δευτέρα στις 909,21, την επομένη στις 942,29, ενώ ακολούθησαν οι 936,47 (5/11) και οι 951,01 (6/11). Σημειώνεται μία μικρή, πλην όμως τεχνικά καλοδεχούμενη, άνοδος των χαμηλών ημέρας, σε σημείο που να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση από καθοδική σε ανοδική. Μετά από καιρό φαίνεται πως εβδομαδιαίο κλείσιμο θα γίνει με θετικό πρόσημο. Προφανώς και δεν σημαίνει κάτι το ουσιώδες, που να μεταβάλει τα δεδομένα μίας αγοράς η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε καθοδικό κανάλι και... πιέζεται από εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και σε άλλα μέτωπα.

Με απώλειες, αλλά στην περιοχή των 125 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς στη μετοχή της Εθνικής οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε εύρος μόλις 0,03 ευρώ (1,97-2 ευρώ), στην Πειραιώς ομοίως (1,16-1,19) ενώ στο 0,528-0,539 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank. Για τον κλάδο η Goldman Sachs σε χθεσινή έκθεσή της κόβει την τιμή-στόχο των μετοχών.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ μετά τη μετοχή της Επιχείρησης σειρά φαίνεται πως έχουν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ που στα πρώτα 45΄-50΄ της συνεδρίασης αντιδρούν συμπληρώνοντας με τη μετοχή της MIG τις μόνες τρεις που πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση.

Μέχρι τα 6,91 ευρώ έφθασε ενδοσυνεδριακά εχθές η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρώντας από τα χαμηλά των 5,50 ευρώ (στις 30/10), με τις πρώτες ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται στην περιοχή των 6,90-6,70 ευρώ λίγο νωρίτερα. Εάν επιβεβαιωθούν στηρίξεις λ.χ. στα 6,70 και στα 6,60 ευρώ ο επόμενος δεύτερος στόχος για τη μετοχή είναι τα 7,20 ευρώ.

Έως τα 9,59 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ με τα 9,77 και 9,67 ευρώ να αποτελούν αντιστάσεις υπέρβαση των οποίων θα έδινε την επόμενη κίνηση προς τα 9,80-9,85 ευρώ. Σημειώνεται πως οι δύο τιμές 9,77 και 9,67 είναι τα υψηλά ημέρας στη χθεσινή και στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Μέχρι τα 10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που χρειάζεται να υπερβεί τα 10,20 για κάτι καλύτερο.
Λίγο πριν από τη συμπλήρωση μίας ώρας άλλες δύο μετοχές, Μυτιληναίος και Jumbo, προστέθηκαν στις 3 του δείκτη όπου οι αγοραστές έβγαιναν σε ανώτερες τιμές. Περίπου την ίδια ώρα σταθεροποιείται στα 6,80 ευρώ η ΔΕΗ ξεκινώντας από τα 6,71 ευρώ.

Ενδεικτική του κλίματος η κατάσταση που επικρατούσε στις 11.30 στον δείκτη FT Mid, όπου σχεδόν οι ΜΙΣΕΣ μετοχές ΔΕΝ είχαν ανοίξει καν ούτε μία πράξη.

Εξαίρεση η Frigoglass στα 2,33 ευρώ με λίγες συναλλαγές, η Lamda Development στα 3,80 ευρώ και φυσικά η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου που για καιρό ήταν ο... FT Mid μόνη της.

Η επιβράβευση για τη μετοχή και την εισηγμένη η ένταξή της (με την GRIVALIA) στον δείκτη MSCI Global Small Cap που ανακοίνωσε ο MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών του.

Πρόκειται για τις Aegean Airlines και την Grivalia Properties. Καμία ελληνική εταιρεία δεν αφαιρείται από τον δείκτη.Όπως ανακοινώθηκε δεν υπάρχει ελληνικού ενδιαφέροντος αλλαγή στον MSCI Global Standard Index.

Σημειωτέον πως οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 25ης Νοεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v