Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Μάχη» με τη ζώνη των 970 μονάδων

Σε κρίσιμα -τεχνικά- επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε μια συγκυρία όπου θα πρέπει να συνεκτιμώνται τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων. Στο προσκήνιο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα και σε Motor Oil, ΕΛΠΕ.

O M. Ντράγκι οδήγησε σε κέρδη τις ευρωαγορές, στη Wall Street συνεχίστηκαν τα ρεκόρ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετρήσαμε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική αντίδραση.

Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στις διεθνείς αγορές, στο εσωτερικό της χώρας, με την αγορά να προεξοφλεί με χαμηλού κόστους βελτίωση της θέσης της.

Σε σειρά θεμάτων του Euro2day.gr παρουσιάζονται και αναλύονται παράμετροι και λεπτομέρειες αυτής της... low cost κίνησης, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται στο πώς... χτίστηκε το σερί και τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει στα μηνύματα της ανοδικής διόρθωσης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Πέμπτης 30/10 (885,65 μονάδες), για να φτάσει μέχρι τις 970,54 μονάδες.

Σε αυτό το πενθήμερο ορισμένα «ισχυρά» και διορατικά... χέρια επιχείρησαν να προεξοφλήσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει... παιχνίδι, οι τράπεζες να αφήνουν πίσω τους τα stress tests και αρκετοί παίκτες να ποντάρουν στη σημαντική διόρθωση τιμών και στην απαξίωση που είχε προηγηθεί.

Να μου επιτραπεί να θυμίσω 2-3 λεπτομέρειες: Στο σχόλιό μας της 1ης/11 «Τα επόμενα ορόσημα για το Χ.Α.» σημειώναμε πως ομάδα αναλυτών - παικτών θεωρεί πως η βύθιση του Οκτωβρίου θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να αποτελεί το προτελευταίο πτωτικό κύμα που δικαιολογεί -και λόγω της βιαιότητας- μία εξίσου σημαντική κίνηση επαναφοράς προς τις 1.050 μονάδες. Θέτοντας ως τελικό στόχο τις 1.120-1.150 πριν από την εκδήλωση ενός τελευταίου κύματος, που για ορισμένους θα οδηγήσει ακόμη και σε «νέα χαμηλά».

Παράλληλα με τα προσυνεδριακά σχόλια με τον εύγλωττο τίτλο «Ζητούμενο η συνέχεια στην αντίδραση» (3/11), «Σινιάλα τεχνικής ανόδου στο Χρηματιστήριο» (4/11), «Κρίσιμη η συνεδρίαση» στις 5/11, και «Για το 5Χ5 θα προσπαθήσει ο Γενικός Δείκτης», θέλω να πιστεύω πως καταγράψαμε αυτό που σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία ήταν κοινή εκτίμηση και προεξόφληση.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), τώρα με την επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα των 970 μονάδων αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς πρόκειται για σημαντική τεχνική ζώνη τιμών, σε μία συγκυρία όπου θα πρέπει να συνεκτιμώνται τα αποτελέσματα τριμήνου.

Στα 9,46 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με... περίεργη εντολή πώλησης ακριβώς στο κλείσιμο, με τον Οργανισμό να ανακοινώνει εχθές τα μεγέθη εννεαμήνου. Στα 2 ευρώ επίσης με διόρθωση η μετοχή της Εθνικής, ενώ στα 17,79 ευρώ με οριακή άνοδο η μετοχή της CC HBC. Το ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ είναι πως, σύμφωνα με τη Μάρω Τσαντήλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος το 2015 . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα στελέχη του OΤΕ ανέφεραν ότι αυτό το θέμα θα εξετασθεί τους επόμενους μήνες και στις προθέσεις της διοίκησης είναι να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος.

Ο επικεφαλής του OΤΕ αναφέρθηκε στις συζητήσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας υπογραμμίζοντας ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να υπογραφεί μία σύμβαση με χαρακτηριστικά αντίστοιχα αυτής που έληξε πρόσφατα.

Τεχνικά, και πάντα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η αγορά συνέχισε την κίνησή της μέχρι τώρα με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, δοκιμάζοντας το πολύ σημαντικό 970 του Γ.Δ. και το 317 του FT 25 που ουσιαστικά διάσπαση θα αναγκάσει αρκετούς να κλείσουν short θέσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανή θα ήταν μία κίνηση προς το 322-326.

Μάχες σε αρκετούς τίτλους, με τη ΜΕΤΚΑ για άλλη μία φορά να κάνει πακέτα και να κλείνει πάνω από τα 8,70, αλλά και τη μητρική να κλείνει πάνω από τα 5,80 ευρώ. Η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ μετά από μέρες δείχνουν να έχουν ενδιαφέρον με τα 4,60 και τα 6,60 ευρώ να είναι τα σημαντικά κοντινά make or break. Η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ συνέχισαν με θετικές συνεδριάσεις με τα 6,50 και τα 7,04 ευρώ να είναι ημερήσια επίπεδα, ειδικά σε κλείσιμο.

Ο FT 25 έχει κοντινή στήριξη τις 309-310 μονάδες, και η διάσπασή τους θα μας φέρει στις 306 που είναι και το stop μας στο long σε intraday κλείσιμο.

Ο τραπεζικός δείκτης αντιμέτωπος με το πολύ σημαντικό επίπεδο των 130 μονάδων που μόνο μία κατοχύρωσή του μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v