Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήραν πάλι την κάτω βόλτα τα blue chips

Με την Εθνική να κινείται εκ νέου σε νέα χαμηλά, έως και το 1,6€ και τις τράπεζες να πιέζονται ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τις 870 μονάδες. Μέτριες οι συναλλαγές αλλά έντονες οι πιέσεις. Αντιστάσεις από ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ.

Άκαρπες αποδεικνύονται οι προσπάθειες εξισορρόπησης στο Χρηματιστήριο, εν μέσω νέων ιστορικών χαμηλών για μετοχές του FT 25 και του FT Mid.

Ο Γενικός Δείκτης στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης κινείται προς χαμηλά ημέρας, στις 877 μονάδες. Αντίστοιχα ο FT 25 βρίσκεται στις 284 μονάδες και ο τραπεζικός στις 109 με απώλειες σχεδόν 4%.

Στα μέτρια επίπεδα των προηγούμενων ημερών η αξία των συναλλαγών, ενώ το τοπίο στο Χ.Α. επιβαρύνει και το διεθνές περιβάλλον καθώς πιέσεις εκδηλώνονται και στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα του Χ.Α. όμως είναι κυρίως εσωτερικό, οι πολιτικές εξελίξεις, το ξεθώριασμα του κυβερνητικού... success story, η δυσχερής κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις που υποχρηματοδοτούνται κ.λπ. Αλίμονο εάν η περίοδος μέχρι τον Φεβρουάριο και την εκλογή του ΠτΔ κρατά σε ομηρεία και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ξένοι από την πλευρά τους μπορεί να εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία πως διατηρούν τις θέσεις τους, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και «ξένοι» κατ’ όνομα, ενώ την αποχώρηση αρκετών hedge funds κυρίως από τις τράπεζες δεν την αναπληρώνουν άλλα χαρτοφυλάκια.

Με απώλειες 23,45% από την αρχή του έτους έως χθες για τον Γ.Δ. είναι εμφανές πως κάποιοι πουλούν, πως οι αγορές γίνονται σε όλο και χαμηλότερες τιμές και ότι υπάρχουν ξένοι διαχειριστές οι οποίοι πουλούν Ελλάδα θεωρώντας πως το προϊόν έδωσε για φέτος τις όποιες αποδόσεις είχε να δώσει.

Η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να σημειώνει νέα ιστορική χαμηλή τιμή στο 1,60 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και πωλήσεις ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα. Το να πουλά κάποιος λ.χ. ΕΤΕ στο 1,70-1,64 ευρώ με προφανή ζημία το κάνει είτε γιατί φοβάται για ακόμη φθηνότερες τιμές, είτε διότι δε θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο το επόμενο διάστημα.

Έως το 1,02 ευρώ υποχώρησε περίπου την ίδια ώρα και η μετοχή της Πειραιώς, ελάχιστα ψηλότερα από το χαμηλό του 1 ευρώ που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Με πωλητές όμως και στη μετοχή της Alpha Bank έως το 0,50 ευρώ αλλά και στη Eurobank μέχρι το 0,24 ευρώ.

Για τον κλαδικό δείκτη ορατός είναι ο κίνδυνος διολίσθησης στα χαμηλά 52 εβδομάδων, δηλαδή στις 108,27 μονάδες.
Η αγορά διορθώνει καθώς σε αρνητικό έδαφος πέρασε και ο ΟΤΕ (8,93 ευρώ) αλλά και η ΔΕΗ (5,9 ευρώ), οι οποίες νωρίτερα ανέβαιναν. Έτσι από τη γνωστή τριάδα μόνο ο ΟΠΑΠ συνεχίζει σε θετικό έδαφος.

Για τις τρεις μετοχές δεν έχουν αλλάξει τα όρια διακύμανσης. Καμία τους δεν υπερέβη την αντίσταση που θα άλλαζε τη φορά προς τα πάνω.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκαν τα 2,14 ευρώ που είναι το χαμηλότερο σημείο από τη μέρα που η μετοχή της Viohalco επανήλθε στο ταμπλό. Νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,05 ευρώ σημειώθηκε για τη μετοχή της Attica Bank από τον FT Mid, απόρροια όλων των τελευταίων εξελίξεων που ταλαιπωρούν την εισηγμένη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v