Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κόλλησε στον… τζίρο η αντίδραση

Η απουσία καταλύτη οδηγεί εκ νέου το ΧΑ σε υποχώρηση. Στο ιστορικό χαμηλό του 1,71 ευρώ κινείται η Εθνική Τράπεζα. Πτώση για Alpha, Motor Oil, TENEΡΓ. Απογοητεύει ο όγκος συναλλαγών. Αντιστέκονται ΟΤΕ, ΟΛΠ και Coca Cola.

Με το που μετέδωσε το Bloomberg την πληροφορία πως... η επιστροφή της τρόικας εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειώσει η Αθήνα βραχυκύκλωσε το ΧΑ, ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αυτόματα πωλήσεις με συνέπεια την νέα βουτιά δεικτών, μετοχών.

Εως τις 889,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις 885 να κρατούν, προσώρας.

Νωρίτερα (στις 13.55) το Εuro2day.gr μετέδιδε "συνεχίζεται το σήριαλ με την επιστροφή της τρόικας καθώς από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι αυτή εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειώσει η Αθήνα.Όπως μάλιστα δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοικτά θέματα. Από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί λύση ως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί Eurogroup".

Σχεδόν άμεσο η απόσυρση των αγοραστών, η επικράτηση των πωλητών με το αρχικό 912,16 να γίνεται προ ολίγου 889,43 μονάδες. Σταθερά χαμηλή η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε μόνον όταν μετά τις 13.40-13.45΄κυκλοφόρησε στα χρηματιστηριακά γραφεία η είδηση και αφορούσε κυρίως πωλήσεις κυρίως από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Οπως εξηγούσε παράγοντας της αγοράς το πρόβλημα του ΧΑ εστιάζεται στο ασταθές πολιτικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα που φθάνει μέχρι την εκλογή του ΠτΔ αλλά και στην εμφανή εδώ και καιρό αλλαγή στάσης πολλών ξένων απέναντι στην Αθήνα, στην σκλήρυνση των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών.

Είναι ενδεικτικό σημείωνε ο ίδιος, πως εκτός από το ΧΑ που ταλαιπωρείται εδώ και καιρό, σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένουν υψηλά οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων- σε αντίθεση με άλλες αγορές της ευρωπεριφέρειας που έχουν αποκλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο σε αυτό το περιβάλλον παραμένοντας ανοιχτό το θέμα των τραπεζών οι μετοχές και ο κλαδικός δείκτης θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Εχοντας χάσει τις 125 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης ξεκίνησε σήμερα από τις 118,18 για να καταλήξει νωρίτερα στις 112,79 μονάδες. Υπό την πίεση της νέας υποχώρησης της μετοχής της Εθνικής, που χαμηλότερα των 1,74 ευρώ οδηγήθηκε πριν λίγο στην καταγραφή ακόμη ενός ιστορικού ελάχιστου αυτή τη φορά στα 1,71 ευρώ.

Αξιον αναφοράς, πως και στα 1,74 αλλά και στα 1,71 ευρώ ενεργοποιήθηκαν μεγάλες εντολές πώλησης εξίσου ισχυρές ήταν οι εντολές απορρόφησης της προσφοράς.

Ομως πλην της ΕΤΕ η είδηση του Bloonberg χτύπησε τις άλλες τρεις του κλάδου, ενώ επιβαρύνθηκε η εικόνα μετοχών που είχαν λάβει κλίση από νωρίτερα.

Με πωλητές η μετοχή της Alpha Bank από τα 0,534 διόρθωσε χωρίς σημαντικές στηρίξεις μέχρι τα 0,503 ευρώ, ενώ η Πειραιώς από τα 1,12 υποχώρησε προς τα 1,06 ευρώ. Στα 0,241 ευρώ με απώλειες και η Eurobank.

Στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 υπερισχύουν οι πωλητές καθώς σε μία ρηχή αγορά αρκούν 2-3 εντολές για να φτάσει μία μετοχή έως 7,95% χαμηλότερα όπως συνέβη με τον Ελλάκτωρα. Από τα 2,48 στα 2,26 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 25,08% σε διάστημα μηνός και αποτίμηση 407,1 εκατ. ευρώ.

Νέες πιέσεις στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων που διόρθωσε έως τα 4,02 ελάχιστα πάνω από το χαμηλό των 4 ευρώ (της χθεσινής συνεδρίασης). Ο όμιλος αποτιμάται 1,25 δις ευρω. Απώλειες 4,61% για τη μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα στα 2,07 , διορθώνει 3,94 στα 2,44 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ, στα 5,67 ευρώ με διόρθωση 3,25% η Motor Oil.

Αντιθέτως κρατάει η μετοχή του Μυτιληναίου με 0,18% στα 5,66 ευρώ. Σε σχετικό θέμα του Εuro2day.gr αναφέρεται, πως αντίθετα με τις μαζικές αποχωρήσεις των ξένων, η Fairfax παραμένει δυναμικά και μάλιστα ενισχύει θέσεις σε κρίσιμες μετοχές, καθώς από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να αυξάνει το ποσοστό της στον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Kέρδη σημειώνουν και οι μετοχές των ΟΛΠ, ΟΤΕ και Coca Cola.

Από τις μετοχές της ομάδας, που παρακολουθούμε η MLS με - 0,69% στα 4,30 ευρώ, ο Σαράντης με -0,14% στα 6,89 ευρώ. Και η...χθεσινή Lamda Development με 3,32% στα 4,05 ευρώ, η ΑΝΕΜΟΣ με 0,60 στα 0,998 ευρώ, το ΠΛΑΙΣΙΟ με 1,14% στα 6,16 ευρώ.

Ωστόσο από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν ΕΥΑΘ στα 3,12, ΥΓΕΙΑ στα 0,206 με αυξημένες συναλλαγές, Ιντρακόμ στα 0,377 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v