Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παραμένει όμηρος των πολιτικών εξελίξεων

Ζωντανό το σενάριο μιας ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ, εν αναμονή της έλευσης της τρόικας και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Ο χρονικός ορίζοντας των νέων «στοιχημάτων», οι μετοχές που ξεχωρίζουν και οι κινήσεις στα παράγωγα.

Πέμπτο ρεκόρ -έστω και με το ζόρι- για Dow Jones και S&P, κέρδη στις ευρωαγορές με οδηγό τη Vodafone, αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών ταλαιπωρίας συνέχεια και μάλιστα χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Αφορμή για τη νέα χθεσινή διόρθωση η είδηση του Bloomberg πως η επιστροφή της τρόικας εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειώσει η Αθήνα, με τη γνωστοποίηση της οποίας εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25. Ο μεν Γενικός Δείκτης παρότι αρχικά κάλυψε τον στόχο των 910 μονάδων -έως τις 912,16- στη συνέχεια διολίσθησε και με αφορμή τη μετάδοση της... είδησης έφυγε καρφί μέχρι τις 889,43 μονάδες.

Πρακτικά στη χθεσινή συνεδρίαση αρκετοί περίμεναν μία κίνηση της αγοράς προς τις 910 μονάδες (μεταξύ αυτών και εγώ) και θετικό κλείσιμο, με την προϋπόθεση πως θα προέκυπτε κάτι πιο συγκεκριμένο για τον χρόνο έλευσης της τρόικας στην Αθήνα. Δεν μας έγινε η χάρη..., η ημέρα επιφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις σε όσους είχαν ποντάρει ανοδικά και στη συνέχεια είδαμε και τη διόρθωση της μετοχής της ΕΤΕ σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 1,70 ευρώ.

Ο κλαδικός δείκτης γύρισε από τις 118,18 έως τις 112,79 μονάδες, αδυνατώντας να κρατήσει την πρώτη ασθενή αντίσταση των 117,5 μονάδων - έστω αυτή.

Ωστόσο επειδή οι καιροί είναι πονηροί, ποντάρουμε καθημερινά σε μία πτωτική αγορά, αναζητώντας τις όποιες τεχνικές ανοδικές διορθώσεις. Θα πρέπει να συνεκτιμώνται οι κινήσεις διορατικών παικτών και στην αγορά παραγώγων.

Για αυτά όμως περισσότερα στον Εκηβόλο, με αφορμή και τη χθεσινή επισήμανση του Θανάση Σταυρόπουλου αλλά και τις απόψεις που ακούστηκαν για τις «ανοιχτές θέσεις» από ανθρώπους της αγοράς.

Στις 892,84 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τουλάχιστον κρατήθηκαν οι 885, γεγονός που ίσως σημαίνει κάτι τεχνικά για τη συνέχεια, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Σημειωτέον πως την επόμενη Παρασκευή 21/11 λήγει η απλή σειρά μηνός Νοεμβρίου στα παράγωγα.

Στο τέλος του χθεσινού νέου αδειάσματος μόνον για τις 7 από τις 25 μετοχές του δείκτη σημειώθηκε θετική μεταβολή (CC HBC, MIG, EXAE, FFG, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τιτάν), ενώ προβλημάτισε το -10,08% της Viohalco στα 2,23 ευρώ (αποδόθηκε στην απόφαση της Κεφαλαιαγοράς) κυρίως όμως το -7% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,26 ευρώ, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ο όμιλος δεν έχει τη δυναμική του παρελθόντος.

Η υπεραπόδοση της Lamda Development (5,87% στα 4,15 ευρώ) θεωρήθηκε λίγο έως πολύ αναμενόμενη (Εκηβόλος 10ης/11), με τη μετοχή να θεωρείται «παντός καιρού» (τη χαρακτήρισε ο Θανάσης στο σχόλιό του), ενώ η περίπτωση του Υγεία (22,99% στο 0,23 ευρώ) επισημάνθηκε έγκαιρα από το euro2day.gr.

Παρ' όλα αυτά, οι μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα δεν αρκούν για να σωθεί το χρηματιστήριο. Η αγορά παραμένει υπό πολιτική ομηρεία, στο... ταμπλό φαίνεται πως υπάρχουν «ξένα χέρια» τα οποία δεν πωλούν ειδικά τράπεζες ή βιομηχανίες ή άλλες εταιρίες, αλλά «Ελλάδα». Ίσως γιατί δεν εμπιστεύονται τα success stories της κυβέρνησης, την πολιτική αβεβαιότητα και τα πιθανά σενάρια εν όψει της εκλογής ΠτΔ.

Όμως από τεχνική πλευρά όσο ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από τις 885 μονάδες, όσο ο Τραπεζικός δεν χάνει τις 108, όσο μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ εξακολουθούν να αποδίδουν κέρδη σε κάποιον που έχτισε θέσεις από τα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου του 2012, τόσο θα λέμε πως το στοίχημα μίας ανοδικής αντίδρασης μένει ενεργό.

Στα υπόψη οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις με αφορμή τη συνάντηση των τραπεζιτών στο Μαξίμου, καθώς ενδεχόμενο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα είναι ένα πλεονέκτημα στα χέρια Σαμαρά εν όψει Φεβρουαρίου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως κλειδί σε αυτήν τη φάση της αγοράς μπορεί να αποδειχτεί η επισημοποίηση της ημερομηνίας έλευσης της τρόικας στην Αθήνα. Κρίνοντας από τη ζημιά που προκάλεσε η χθεσινή είδηση του Bloomberg, θα πρέπει όντως να έχουν γίνει πονταρίσματα σχετικά με το πότε θα έρθει η τριμερής, με το πώς θα συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά. Σε αυτό το σενάριο ο χρονικός ορίζοντας φθάνει μέχρι τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου και το Eurogroup.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v