Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παλεύει» για την αντίδραση το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη σημειώνει ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών. Άνοδος υψηλότερη του 2% για ΟΤΕ και ΟΛΠ. Με θετικό πρόσημο Εθνική Τράπεζα, Eurobank, OΠΑΠ. Πιέσεις καταγράφονται σε ΕΛΠΕ, Folli Follie, Grivalia.

Πρώτος στόχος κλείσιμο πάνω από τις 910 μονάδες, με επιβεβαίωση της ζώνης των 885 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ήταν η προσυνεδριακή αναφορά του Euro2day.gr

Στις 910,69 μονάδες πάτησε ο Γ.Δ., λίγο πριν από τις 10.45, σε μία χαμηλών συναλλαγών προσπάθεια αντίδρασης μετά το τελευταίο άδειασμα της αγοράς. Στη συνέχεια ο Γ.Δ. διολίσθησε προς τις 905, παραμένει πάντως σε σχετικό εύρος ασφάλειας γύρω από την περιοχή των 900 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση εάν επιβεβαιωθεί η περιοχή στήριξης -και αμέσως προηγούμενο χαμηλό από τη Δευτέρα αλλά και τη συνεδρίαση της 30ής Οκτωβρίου- τότε το συζητάμε ενεργότερα...

Προσώρας προέχει η διασφάλιση των νώτων μας, με τις τράπεζες να δίνουν επιτέλους μία αντίδραση από την περιοχή των 115 μονάδων.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο μέχρι τώρα χαμηλός τζίρος παραπέμπει στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν την προηγούμενη διόρθωση μέχρι τις 30/10 και το μετέπειτα μικρό σερί 5Χ5 ανοδικών ημερών. Αν και ακόμη είναι νωρίς, πολύ νωρίς, για να θεωρηθεί πως θα έχουμε επανάληψη της κίνησης του διαστήματος 31/10-6/11 η προσπάθεια είναι εμφανής και καλοδεχούμενη.

Για αυτό και θα παρακολουθήσουμε την κίνηση βήμα προς βήμα, από ώρα σε ώρα, δίνοντας σαφείς στόχους για τους βασικούς δείκτες όσο συχνότερα γίνεται.

Οι πρώτες κινήσεις γίνονται και είναι επιτυχείς, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν, την Alpha Bank να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο του κλαδικού τζίρου και με τη μετοχή στο 0,532 ευρώ δείχνει πως μπορεί να πιάσει τον στόχο που είχε τεθεί προσυνεδριακά.

Στο 1,78-1,81 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,09-1,12 ευρώ της Πειραιώς και στο 0,249 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Περίπου 45-50΄μετά την αρχή της συνεδρίασης στις τράπεζες είχε γίνει το 65% των συνολικών συναλλαγών σε μία χαμηλού κόστους επιχείρηση αντίδρασης.

Καλύτερη η εικόνα για τις 2 από τις 3 μετοχές της 3άδας, με τη ΔΕΗ στα 6,33, τον ΟΤΕ στα 9,10 ευρώ αλλά τον ΟΠΑΠ να γυρίζει ανοδικά στα 9,22 ευρώ λίγο πριν από τις 11.15. Εάν η 3άδα αντιδράσει τότε ο δείκτης θα έχει κι άλλες στηρίξεις πέραν των τραπεζικών, ενώ στα υπόψη και η προσέγγιση των 17,40 ευρώ για τη δεικτοβαρή μετοχή της CC/HBC.

Σαφώς καλύτερη σήμερα, μέχρι τώρα, η εικόνα μετοχών-σηματωρών του FT 25 αλλά και του FT Mid, με ικανοποιητική διασπορά συναλλαγών στους τίτλους των ΟΛΠ, ΓΕΚ-Τέρνα, ΕΛ.ΠΕ., Μυτιληναίο, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FFG κ.ά.

Στα 13,44 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται στο πάγωμα του φιλικού διακανονισμού ΟΛΠ - Cosco, στην αναβολή της γ.σ., ενώ οι αγοραστές κινούνται στο εύρος των 13,15-13,79 ευρώ.

Στο 0,213 ευρώ η μετοχή της MIG, στα 5,88 της ΜΟΗ, στα 4,17 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων. Επιμέρους κινήσεις σε μετοχές των δύο βασικών δεικτών με γνώμονα και τα αποτελέσματα 9μήνου (Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass κ.ά.).

Από τη μεσαία κατηγορία η μετοχή της MLS στα 4,32 ευρώ, του Σαράντη(*) -αλλά με μόλις 50 κομμάτια (πρόβλημα η μη εμπορευσιμότητα - συναλλακτικότητα του χαρτιού)- στα 6,90 ευρώ, του ΥΓΕΙΑ σταο 0,187, της Αεροπορίας Αιγαίου στα 6,95 ευρώ (με λίγες συναλλαγές).

Η σχέση ανοδικών - καθοδικών στο 41/13 και με ΟΛΠ, Ιντρακόμ, Trastor, ANEMOS να ενισχύονται.
Υψηλότερη απόδοση με 9,64% για τη μετοχή της Kleemann αλλά με μόλις 31 κομμάτια (στις 11.20-11.25).

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX να έχει επαναπροσεγγίσει την περιοχή των 9.400 μονάδων.

(*) Δες και σημερινό Εκηβόλο για MLS, Σαράντη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v