Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυνατό φίνις κάνει το Χρηματιστήριο

Στα υψηλά ημέρας, στις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο άνω του 4% λίγο πριν το κλείσιμο. Στο «πράσινο» το σύνολο των μετοχών του FT 25. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, ισχυρά κέρδη άνω του 6% και για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελλάκτωρ.

Μια ανάσα από τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 4,3% λίγο πριν το κλείσιμο. 

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, στις 116 μον. ο δείκτης, οι αγοραστές υπερισχύουν στην πλειονότητα των μετοχών με την Εθνική να ενισχύεται νωρίτερα έως το 1,77, δηλαδή λίγο χαμηλότερα των σημαντικών επιπέδων του 1,80 ευρώ.

Το γεγονός πως στη μετοχή της ΕΤΕ έχει αλλάξει χέρια σχεδόν το 1/3 των συνολικών συναλλαγών δείχνει και τον προσανατολισμό όσων ισχυρών χεριών επιχειρούν από τα χαμηλά του 1,59 ευρώ. Στα προηγούμενα σχόλια του euro2day.gr σημειωνόταν πως εάν αντιδράσει η ΕΤΕ θα κινηθεί ο κλάδος και θα πάρει πόντους ευρύτερα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Με την ΕΤΕ στο 1,70-1,76 ευρώ χτίστηκε σταδιακά η σημερινή αντίδραση που έχει φέρει τον Γ.Δ. έως τις 910 μονάδες, τον FT 25 έως τις 294 και τον τραπεζικό έως τις 116 μονάδες.

Ως προς τη σύνθεση και τη διάχυση των συναλλαγών έχει τη σημασία του το ότι από το αρχικό 80% (στο σύνολο του τζίρου) το ποσοστό των τραπεζικών έχει υποχωρήσει σχετικά στο 65%, με την Πειραιώς να ακολουθεί την Εθνική με συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ.

Τόσο στην ΕΤΕ όσο και στην Πειραιώς τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα φτάνουν μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ το τελευταίο ημίωρο σημειώνεται μεγαλύτερη συσχέτιση της διακύμανσής τους στην υποκείμενη αγορά με τα αντίστοιχα συμβόλαια στα παράγωγα. Βέβαια η λήξη της Παρασκευής είναι απλή και χωρίς εκπλήξεις (από τη μέχρι τώρα εικόνα σε ΧΠΑ/ανοιχτές θέσεις/δανεισμό τίτλων), όμως για την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί η ανακοίνωση της Fitch για την αξιολόγηση της οικονομίας.

Παράγοντες της αγοράς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ορισμένοι παίκτες να ποντάρουν κατ’ αρχάς σε ένα τέτοιο σενάριο και όχι τόσο στην επάνοδο της τρόικας. Ούτως ή άλλως σε μία ρηχή αγορά είναι εύκολο να την οδηγήσεις με 4-6 βαριά χαρτιά ψηλότερα ή χαμηλότερα.

Το ότι στα ευρωχρηματιστήρια επικρατεί σχετικά ήπιο κλίμα, με μικρή άνοδο των βασικότερων δεικτών, διευκολύνει την προσπάθεια των ισχυρών χεριών να απεγκλωβίσουν την αγορά.

Έως τα 8,84 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς η επιβεβαίωση των 8,50 ευρώ ενισχύει το σενάριο της επανόδου προς την περιοχή των 9 ευρώ. Πάνω από τα 9 έως τα 9,19 ευρώ με αγοραστές η μετοχή του ΟΠΑΠ, έως τα 6,12 η μετοχή της ΔΕΗ με ενθαρρυντικό το ότι από τα χαμηλά ημέρας των 5,83 πέρασε χωρίς σημαντικές πωλήσεις το ψυχολογικό όριο των 6 ευρώ. Καλή τεχνικά η βραχυπρόθεσμη εικόνα και των τριών μετοχών ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια και πάντα με ορίζοντα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Έως τα 2,13 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ-Τέρνα, έως τα 2,61 της ΤΕΝΕΡΓ, με αγοραστές στον Μυτιληναίο έως τα 5,82 και στη ΜΕΤΚΑ έως τα 8,98 ευρώ, ισχυροποιείται η αντίδραση σε ΜΟΗ (6,12 ευρώ), MIG (0,215), ΤΙΤΑΝ (19 ευρώ) αλλά και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,22), Jumbo (9,27), FFG (25,13), Grivalia (8,20 ευρώ).

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν με την υπεραπόδoσή τους Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου αλλά και ΥΓΕΙΑ, Frigoglass, Αεροπορία Αιγαίου (με νέα φιλόδοξα σχέδια της διοίκησης), Lamda Development.

Στις 16.10 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει στα 61 εκατ. ευρώ, με τον Γ.Δ. στις 908 μονάδες με άνοδο 3% και τον τραπεζικό κοντύτερα στις σημαντικές 117,5 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v