Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζίρο και «ανάσες» ψάχνει το Χρηματιστήριο

Τεχνικά η απώλεια των 885 μονάδων έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη σε νέα δοκιμασία. Κρίσιμα για τον τραπεζικό κλάδο τα επίπεδα των 108 μονάδων αλλά και η πορεία της Εθνικής. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P, ο σούπερ Mario γύρισε ανοδικά τις ευρωαγορές, αλλά στην Αθήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών πάγωσε με νέα υποχώρηση στις 881,76 μονάδες, σε μία συνεδρίαση μόλις 35,9 εκατ. ευρώ.

Εκτός συνόρων αρκετά καλά, με τον κεντρικό τραπεζίτη να δηλώνει πως μία διεύρυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μπορεί να περιλαμβάνει και αγορές κρατικών τίτλων(*).

Εντός... μαυρίλα στα περισσότερα μέτωπα, γεγονός που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά.

Σε χαμηλό 14 μηνών ο τζίρος, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, που... μέτρησε τη χθεσινή συνεδρίαση όπου για 104 τίτλους λίγο πριν από το κλείσιμο είχαν γίνει μηδενικές συναλλαγές. Αυτό είναι το Χ.Α., έτσι καταντήσαμε το ελληνικό χρηματιστήριο(**)...

Απαριθμώντας και μόνο λόγους και αφορμές, κατανοούμε απόλυτα γιατί είναι στις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, και ευχαριστημένοι να είμαστε.

Πολιτικός γρίφος για Σαμαρά - Βενιζέλο, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής. Το ΠΑΣΟΚ φταίει που δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία με την τρόικα, ισχυρίζεται ο Αδ. Γεωργιάδης, γιατί δεν έρχεται πίσω η τρόικα, εξηγεί η Έλενα Λάσκαρη. Εν γένει, είμαστε μία... ωραία ατμόσφαιρα.

Εν πάση περιπτώσει, σε αυτήν είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμεθα καθημερινά, ειδικότερα δε βραχυπρόθεσμα με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η λήξη της σειράς Νοεμβρίου στα παράγωγα, ενδεχόμενη αξιολόγηση από τη Fitch και τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αυτά που αφορούν άμεσα τη μαρκέτα.

Ελάχιστοι οι διασωθέντες της χθεσινής συνεδρίασης με τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 4,36 ευρώ, την Grivalia στα 7,99 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στα 6,38 ευρώ και σταθερές τις MIG (0,211 ευρώ), ETE (1,70 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (στα 2,55 ευρώ).

Αντιθέτως, προβλημάτισαν τα χαμηλά ημέρας των Viohalco στα 2,06 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Intralot, ΜΕΤΚΑ αλλά και η αδυναμία συμμαζέματος των μετοχών των ΟΤΕ και Jumbo, ειδικότερα του Οργανισμού.

Στα επιμέρους, παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη νέα πίεση-διόρθωση της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στη σημαντική πτώση των μεγεθών του ομίλου. Πράγματι, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε 17,3 εκατ. έναντι 40,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2013, μειωμένα κατά 57%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή το εννεάμηνο του 2014, μετά από φόρους και διαφορές αποτίμησης ομολόγων, υπολογίζονται σε 0,28 ευρώ, έναντι 0,63 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι το εννεάμηνο του 2013, ο όμιλος είχε έσοδα συνολικού ύψους 42,4 εκατ. από εταιρικές πράξεις εισηγμένων που μπορούν, λόγω του μεγέθους και του χαρακτήρα τους, να θεωρηθούν μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα (ανακεφαλαιοποίηση συστημικών τραπεζών, δημόσια προσφορά CCHBC).

Ενδεικτικά και αυτά της γενικότερης απαξίας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Τεχνικά η απώλεια των 885 μονάδων έχει φέρει τον Γ.Δ. σε νέα δοκιμασία και αποτελεί πλέον στοίχημα για την αποφυγή άμεσης περαιτέρω υποχώρησης προς τα χαμηλά των 852,87 μονάδων, με τον τραπεζικό δείκτη στις 110,98 μονάδες, ελάχιστα πάνω από το χαμηλό των 108,02 μονάδων. Ζητούμενο παραμένει και η αύξηση των συναλλαγών.

Το μάζεμα στη μετοχή της Εθνικής (διακύμανση στο 1,66-1,72 ευρώ, με τελική τιμή στο 1,70 ευρώ) με συναλλαγές 8,1 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 35,9 εκατ. ευρώ) ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως επιχειρείται στήριξη σε αυτά τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν ακόμη χαμηλότερες τιμές. Εάν αυτή κρατήσει και τον κλαδικό δείκτη πάνω από τις 108 μονάδες ή θα οδηγηθεί σε... νέα χαμηλά είναι κάτι που εξαρτάται και από τις εξελίξεις με την τρόικα. Δυστυχώς.

(*) Υπό το... φάντασμα της τροπής που λαμβάνει η ιαπωνική ύφεση και των αναπόφευκτων αναπροσαρμογών στις οποίες θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να προχωρήσει και το Βερολίνο.

Κατατοπιστικά το θέμα των Financial Times: Οι δύο επιλογές του Μάριο Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση,
το σχετικό για το ιαπωνικό... χαρακίρι, την ύφεση και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

(**) Προφανώς ο καθείς μας έχει το μερίδο ευθύνης του για αυτό το κατάντημα. Από τον τελευταίο παίκτη, τον νεότερο δημοσιογράφο μέχρι τις αρχές, τους καθ΄ ύλην αρμόδιους, τους Έλληνες παίκτες που εκχώρησαν σχεδόν τα πάντα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v