Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «πάγωσε» το Χρηματιστήριο

Σε χαμηλό 14 μηνών προσγειώθηκε ο όγκος συναλλαγών. Με μηδενικές συναλλαγές 104(!) τίτλοι λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο. Ποια blue chips βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. «Σκωτσέζικο ντους» οι εκθέσεις των ξένων οίκων για τις ελληνικές μετοχές. Οι «αισιόδοξοι» και οι «απαισιόδοξοι».

Με κυριότερα χαρακτηριστικά την εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, δίνοντας τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 και πλέον μηνών, καθώς ο αμέσως χαμηλότερος τζίρος έχει σημειωθεί στις 5/9/2013 (32,853 εκατ.).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις 16.58 και δύο λεπτά πριν ξεκινήσουν οι τελικές δημοπρασίες, 104 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 63 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ.

Η συναλλακτική πενία δεν εμπόδισε την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών. Έτσι στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.) έκλεισε ο τίτλος της Viohalco, ισοφάρισε το ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) η Αττικής, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς.

Μένοντας στους παραστατικούς τίτλους και σήμερα ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank προσπάθησε να αυτονομηθεί θετικά κλείνοντας στα 1,03 ευρώ (+0,98%), ενώ με απώλειες έκλεισαν τα warrants των Εθνικής (0,2740 ευρώ, -4,53%) και Πειραιώς (0,3130 ευρώ, -3,69%).

Από τις μετοχές του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Grivalia (+0,38%), Ελ. Πετρέλαια (+2,59%) και ΕΥΔΑΠ (+1,92%), ενώ αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Εθνικής, Τέρνα Ενεργειακής και MIG.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν πέντε τίτλοι του FTSE25, εκτενέστερη αναφορά για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Χρειάστηκε το "φώτο - φίνις" προκειμένου να κριθούν οι πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., με την σειρά αφίξεως να διαμορφώνεται ως εξής: Πειραιώς (6,346 δισ), Alpha Bank (6,383 δισ), ΕΕΕ (6,306 δισ) και Εθνική (6,006 δισ ευρώ).

Απόλυτη επιφύλαξη συνιστούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα, ενώ από την άλλη συνεχίστηκαν οι "εισαγόμενες" εκθέσεις και μη, όμως οι περισσότερο επιφυλακτικοί δείχνουν να κερδίζουν έδαφος.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική σειρά, την Παρασκευή και μετά την λήξη της συνεδρίασης την "σκυτάλη" πήρε η Standard & Poor΄s. Την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τρ. Πειραιώς επιβεβαίωσε σε "CCC+/C" ο οίκος, με outlook "σταθερό". Εξακολουθεί να πιστεύει πως παρά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν το Μάιο του 2014, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών είναι αδύναμη.

Από την άλλη, η έρευνα που δημοσιεύθηκε από την PwC δείχνει ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 2014, έχουν πουληθεί από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες χαρτοφυλάκια δανείων με ονομαστική αξία €67 δισ. Η PwC εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συναλλαγές αξίας επιπλέον €50 δισ. Όσον αφορά την Ελληνική Αγορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση την απλή εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής αναμένεται να ξεπεράσουν τα €85 δισ. και η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος για τις Ελληνικές Τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα.

Η καθυστέρηση της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Αττικής είναι πιστωτικά αρνητική, λέει η Moody's, σχολιάζοντας την τελευταία αναβολή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το ζήτημα της ΑΜΚ.

Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα βαραίνει στην απόδοση των Τραπεζών, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Η Eurobank Equities προτιμά την Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 2,8 ευρώ, σύσταση "αγοράς").

Αντίθετα η Citi υπογραμμίζει ότι παραμένει αγοραστής των Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών, έστω και αν μειώνει τις τιμές-στόχους λόγω αναπροσαρμογής στην εκτίμηση για το κόστος κεφαλαίου στα μοντέλα αποτίμησης. Η πρόσφατη υποχώρηση των Ελληνικών Τραπεζών σχετίζεται με τις σημαντικές πιέσεις που καταγράφονται στα Ελληνικά ομόλογα, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς για το πολιτικό ρίσκο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρά τις καλές εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι Ελληνικοί τίτλοι παραμένουν υπό πίεση. Η αδυναμία αυτή σχετίζεται κυρίως με την εκλογική αβεβαιότητα των επόμενων μηνών, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας πως διατηρεί την επιφυλακτική του στάση για τους Ελληνικούς τίτλους, για όσο θα υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα.

Τη σύστασή της για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε "neutral” από "overweight" υποβαθμίζει η JP Morgan, αναφέροντας ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του Χ.Α. στις αναπτυσσόμενες Αγορές, οι περισσότεροι από τους μισούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες Αγορές, δεν έχουν θέση σε Ελληνικούς τίτλους. Το συναλλακτικό "παιχνίδι" της ανάκαμψης της Ελλάδας εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα hedge funds, σημειώνει ο οίκος. Οι εγχώριοι θεσμικοί κατέχουν μόνο το 5% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου έναντι 64% που κατέχουν οι ξένοι θεσμικοί.
Για την JP Morgan τρία είναι τα βασικά θέματα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Πρώτον, κατά πόσο η πολιτική της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μείωση των περιφερειακών spread στην Ευρωζώνη. Δεύτερον, αν η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί την έξοδο από το πρόγραμμα με την τρόικα και τρίτον τα εσωτερικά πολιτικά θέματα και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει σε πρόωρες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί και το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, χωρίς να έχει μεσολαβήσει μια συμφωνία για το κλείσιμο του 5ου ελέγχου του 2ου Ελληνικού προγράμματος, καθώς η τρόικα ακόμα θεωρεί ότι "δεν συντρέχουν λόγοι επιστροφής στην Αθήνα". Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν σήμερα ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν οι συνθήκες που απαιτούνται και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας ώστε να επιτευχθεί το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου, κάτι που διαψεύστηκε από το ΥΠΟΙΚ.

Συμπερασματικά, όλοι οι αναλυτές (ξένοι και εγχώριοι) εστιάζουν στην κλιμακούμενη πολιτική αβεβαιότητα, την υλοποίηση των "business plans" των Ελληνικών Τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάναιες, το κλείσιμο των βιβλίων των hedge funds που τυπικά ολοκληρώνεται εντός Νοεμβρίου και τη μαζική μετατόπιση επενδυτικών κεφαλαίων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με όλα αυτά να μην αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από την άλλη, υπενθυμίζεται ότι δύο αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους αναμένει η Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου, μία στις 21 από τον Fitch και μία στις 28 του ίδιου μήνα από τον Moody's. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι οίκοι θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να αποκτήσουν μεγαλύτερη "ορατότητα" για όλα τα ανοιχτά, πολιτικά και οικονομικά, ζητήματα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εβδομάδα που πέρασε από την μία είχε "το μπρος πίσω" σε σχέση με τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων, δείχνοντας πως η Κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει βιαστικές και χωρίς σωστό σχεδιασμό κινήσεις, στην προσπάθεια της να κερδίσει την κοινή γνώμη αλλά και κάτω από την σοβαρή πίεση της τρόικας και της επιστροφής της αλλά και του EUROGROUP σε 3 εβδομάδες από σήμερα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη είχαμε μία πολύ θετική είδηση, μιας και μετά από πολλά χρόνια κατάφερε τρίμηνο να μας δώσει αύξηση στο ΑΕΠ και μάλιστα μεγαλύτερο του αναμενομένου με αύξηση 1,7% στο τρίμηνο και 0,7% σε έτος, κάτι που είχαμε να δούμε από το 2008 με το ΑΕΠ πλέον στα 179,6 δισ.

Θυμίζουμε πως η πτώση έχει ξεκινήσει από τα 242 δισ ευρώ το 2008. Με βάση αυτό το γεγονός φαίνεται πλέον πως το ΑΕΠ σταθεροποιείται, αν μη τι άλλο μετά από χρόνια, παρόλα αυτά από μόνο του δεν μπορεί να κάνει την διαφορά για να δει ουσιαστική αύξηση το επόμενο διάστημα.

Το 2015 και αν δεν έχουμε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, το πιο πιθανό να δούμε μία σημαντική ανάκαμψη παρόλα αυτά για να μπορέσουμε να δούμε άμεση σημαντική συνέχιση πρέπει ο Τραπεζικός κλάδος να ανοίξει σημαντικά τις "κάνουλες" ενώ το Κράτος πρέπει πάση θυσία να προσεγγίσει ξένες επενδύσεις φτιάχνοντας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ένα θεσμικό σταθερό περιβάλλον αλλά και ένα ήσυχο πολιτικό κλίμα. Χρηματιστηριακά λοιπόν είναι αυτό που λέμε ότι "δεν έχουν σημασία τόσο οι τιμές στην παρούσα φάση, αλλά ο χρόνος που είναι εναντίον μας να γυρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την οικονομία. Με όποια κυβέρνηση τα προβλήματα είναι τα ίδια και αναζητούν λύσεις που η μορφή τους θα κρίνει το τι θα συμβεί στην οικονομία στο μέλλον".

Η πολιτική ανασφάλεια συνεχίζει να υφίσταται μέχρι να δούμε την λύση, με την Αγορά περισσότερο να προσπαθεί να αμυνθεί και όχι να κινηθεί τασικά ανοδικά.

"Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως στην παρούσα συναίσθημα και Αγορά πάνε παράλληλα κάτι που σπάνια συμβαίνει" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Sensex 30 (+0,47%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι Nikkei (-2,96%) και Hang Seng (-1,21%, αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών μετά την πολυαναμενόμενη διασύνδεση του Χρηματιστηρίου με αυτό της Σαγκάης).

Μένοντας στην Ασία, η Ιαπωνική Οικονομία εισήλθε απροσδόκητα σε ύφεση το 3ο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 2,2%. Σημειώνεται ότι το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η Ιαπωνική Οικονομία είχε συρρικνωθεί 7,3%. Το Ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο χαμηλό 7 ετών έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σ. Άμπε θα ανακοινώσει αναβολή στα σχέδια αύξησης της φορολογίας και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Ευρωπαϊκοί δείκτες σημειώνουν αξιοπρόσεκτα κέρδη "επιχορηγούμενοι" από τις νέες δηλώσεις Draghi, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ δεσμεύεται να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα εφόσον χρειαστεί. Ο κ. Draghi επισήμανε πως τα νέα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στο μέγεθος και την σύνθεση του ισολογισμού της ΕΚΤ και ενδέχεται να περιλαμβάνουν και αγορές Κρατικών ομολόγων.

Επίσης διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ έχει επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα.

Από εκεί και πέρα, σε "Β3" από "Caa3" αναβάθμισε η Moody's την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, αναθεωρώντας παράλληλα το outlook σε σταθερό από θετικό.

Τις αμφιβολίες της Αγοράς για το επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ που θα παρουσιάσει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αποτυπώνει δημοσίευμα τoυ Reuters. Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα, που αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα, κινδυνεύει να αποτελέσει τελικά μια άσκηση χρηματοδοτικής μηχανικής παρά το "φρέσκο" χρήμα που χρειάζεται η Ευρώπη για την ενίσχυση της παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Κομισιόν δεν έχει κεφάλαια και χρηματοδοτείται μέσω των προϋπολογισμών της Ε.Ε. που πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.

Με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος εξελίσσεται κατά τις πρώτες ώρες η συνεδρίαση στην Wall Street.
Βελτίωση εμφάνισε το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη, με το δείκτη Empire State Manufacturing να διαμορφώνεται στις 10,2 μονάδες από τις 6,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 10,5 μονάδες.

Η Βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Οκτώβριο, διολισθαίνοντας σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας η εστίαση της προσοχής των επενδυτών στα εταιρικά deals.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη σημειώνει η μετοχή της Merck, καθώς η Pfizer Inc. ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 850 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα της πρώτης σε φάρμακο κατά του καρκίνου. Η συμφωνία θέλει επίσης την Αμερικανική Pfizer να πληρώνει 2 δισ. δολάρια στη Merck αν το φάρμακο γνωστό ως MSB0010718C, καλύψει τους στόχους της πρώτης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Merck.

Αλλάζουν τα δεδομένα στο διεθνή ενεργειακό κλάδο, καθώς η Halliburton, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής Υπηρεσιών στον χώρο του πετρελαίου, εξαγοράζει το νούμερο τρία του κλάδου, την Baker Hughes σε μία συμφωνία που αποτιμάται στα 34,65 δισ. δολ..

Η Actavis PLC δέχτηκε να εξαγοράσει την Allergan Inc. σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία παρασκευής του Botox στα $66 δισ. Ο συνδυασμός των δύο Επιχειρήσεων θα δημιουργήσει μια από τις 10 μεγαλύτερες διεθνείς Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις του Πλανήτη, με συνολικά ετήσια έσοδα που προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 23 δισ. δολ. το 2015.

"Οι Παγκόσμιες Χρηματαγορές ζουν με 'δανεικό χρόνο', με τις γεωπολιτικές κρίσεις και τους αποπληθωριστικούς κινδύνους να παραμένουν εστία ανησυχίας", δήλωσε στο CNBC ο δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross. Ο Wilbur Ross χαρακτήρισε "πολύ ενδιαφέρουσες" τις Κινεζικές μετοχές, ενώ τάχθηκε κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως αυτό "θα ήταν πολύ κακή ιδέα".

Επιστροφή στο ΧΑ

Με τιμή-στόχο τα 4 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "overweight" ξεκινά εκ νέου κάλυψη της Τέρνα Ενεργειακής η Euroxx Securities.

Τις εκτιμήσεις της για τις μετοχές των Σαράντη, Τιτάνα και Eurobank καταθέτει η Wood σε εκθέσεις της.
Ειδικότερα για τον Σαράντη, η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση "buy" με τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 9,4 ευρώ, μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για το σύνολο της χρήσης και ειδικότερα για αύξηση των πωλήσεων κατά 6% στα 250 εκατ. ευρώ και των κερδών κατά 10% στα 17 εκατ. ευρώ. Η Wood υπογραμμίζει ότι η εταιρεία εμφανίζει ελκυστικές προοπτικές αύξησης των κερδών ανά μετοχή, έναν ισχυρό ισολογισμό και το ενδεχόμενο νέων ευκαιριών ανάπτυξης μέσω εξαγορών.

Σε σχέση με τη Eurobank, ο οίκος τονίζει ότι οι υποβόσκουσες τάσεις στα αποτελέσματα δείχνουν καλύτερη εικόνα και στέκεται στις ενθαρρυντικές τάσεις στα spreads. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του στην οποία δίνει σύσταση "hold" και τιμή-στόχο 0,37 ευρώ, η αποτίμηση της Τράπεζας είναι ελκυστική, αλλά η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο είναι η Alpha Bank ("buy" με τιμή-στόχο το 0,9 ευρώ).

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του Τιτάνα, η Wood σημειώνει ότι δεν αναμένεται να έχουν επίπτωση στην τιμή της μετοχής καθώς δεν εμπεριέχουν θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις. Ωστόσο, οι προοπτικές βελτιώνονται σταδιακά από το 2015 και μετά. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "hold" με στόχο τα 24,5 ευρώ για τον τίτλο.

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Motor Oil, στα 8,60 ευρώ ανά μετοχή από 8,30 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η IBG, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε "Buy" από "Hold".

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Σαράντης δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, στα 8,8 από 9,7 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "buy" μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εισηγμένης.

Μετά τις 11.34 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 882,06 (-0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 881,68 μονάδες με απώλειες 1,02%.

Ο τζίρος γκρεμίστηκε στα 35,9 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Viohalco, EEE, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Intralot, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Απόλυτα άνευρη συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι μετακυλίσεις θέσεων έσωσαν τα προσχήματα, όσον αφορά τον τζίρο.

Μείωση του όγκου συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.400 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.447, 6.919 για τον Νοέμβριο, 5.526 για τον Δεκέμβριο, 2 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 284,75) κινήθηκε μεταξύ 281,5 και 288,75 μονάδων διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,18%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (66.100 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.093), ΔΕΗ (418), Alpha Bank (1.585), Εθνική (3.579), Πειραιώς (1.506), Eurobank (849), Μυτιληναίο (169), ΟΠΑΠ (207), Ελ. Πετρέλαια (184), Μέτκα (112).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 39%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 431 δικαιώματα (401 calls και 3 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (83.608.832 τεμ.), Πειραιώς (20.015.898 τεμ.), Eurobank (32.545.118 τεμ.), ΔΕΗ (2.324.995 τεμ.), MIG (1.020.074 τεμ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι 37.487 συμβόλαια λήξεως Νοεμβρίου, παραμένουν ανοιχτά χωρίς να έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v