Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εγκλωβισμένος παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης με όριο τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Χαμηλός ο όγκος συναλλαγών, και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας νεότερα από την τρόικα. Περιορισμένες τοποθετήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Στο στόχαστρο οι 900 μονάδες μεν, κλειδί όμως και η ισομερής ανάπτυξη των δυνάμεων κατ΄ αρχάς του FΤ 25.

Έως τις 895 μονάδες κινείται(*) ο Γενικός Δείκτης με ελάχιστο τζίρο, αρκετό όμως για να φέρει τις 18 από τις 25 μετοχές του FT 25 ψηλότερα.

Με τις τράπεζες σταθεροποιητικά έως λίγο πιο ψηλά προς τις 113-114 μονάδες, καθώς η Εθνική κινείται στο 1,72, η Πειραιώς στο 1,05, η Alpha Bank στο 0,50 και στο 0,242 ευρώ η Eurobank.

Μέτρια, πολύ μέτρια, η εικόνα της συνεδρίασης, απογοητευτική ως προς τη συμμετοχή των ενεργών παικτών, με μόλις 3,8 εκατ. μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια μέχρι τις 11.00 και συναλλαγές υποτονικές ακόμη και στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών διαμορφωνόταν μόλις στα 7 εκατ. ευρώ

Με απώλειες έως 0,48% την ίδια ώρα τα ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να έχει υποχωρήσει εκ νέου προς τις 9.200 μονάδες, ενώ δεν είναι καλύτερη η κατάσταση σε Λονδίνο, Παρίσι. Ευχολόγιο το ευρωπαϊκό σχέδιο για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ σημειώνει το Reuters, την ώρα που... σοκάρει η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας. Όλο και εξελίσσεται δυσοίωνα το σπιράλ...

Χωρίς ουσιαστικό κίνητρο το Χ.Α., περιμένει τα νεότερα από την τρόικα και τις κινήσεις της κυβέρνησης, σε μία συγκυρία όπου σχεδόν τα πάντα έχουν... παγώσει, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά οικονομικός παράγων.

Έτσι προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις για κάτι περισσότερο από αυτές τις βραχύβιες κινήσεις χαμηλότερα των 940 μονάδων, με την προσδοκία πως δεν θα θιγούν τώρα οι 885.

Εγκλωβισμένος ο τραπεζικός κλάδος μεταξύ των 108 (στήριξη) και των 117-119 μονάδων (αντίσταση) μέχρι νεωτέρας, ενώ η αγορά αγωνιά για ρευστό, χρηματοδότηση που συνεχίζεται να δίνεται με πολλή φειδώ.

Είναι ενδεικτικά όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας για τα σοκαριστικά στοιχεία από την πορεία των έργων πληροφορικής την τελευταία επταετία. Μόλις 45,7 εκατ. ευρώ οι πληρωμές για έργα προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ! Και να σκεφτεί κανείς πως στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα και φωτεινά μυαλά διαθέτει και ομάδες έρευνας αλλά και καινοτόμες εταιρείες. Τομέας όπου η οικονομία θα μπορούσε να πρωτοπορεί. Κρίμα...

Περιορισμένες τοποθετήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 8,91, της ΔΕΗ έως τα 5,99 και με μικρή πίεση κι απώλειες του ΟΠΑΠ στα 9,14 ευρώ. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βλέπουν τις προτάσεις του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη του δικτύου VLTs (παιχνιδομηχανές) αρκετοί μεμονωμένοι πράκτορες του οργανισμού, εν όψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΠΠΠ).

Έως τα 6,45 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ που έχει βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά, αλλά με συναλλαγές ούτε καν 1.000 τεμαχίων στις 11.05 δεν μπορεί να θεωρηθεί μόχλευση. Έως τα 6,07 ευρώ με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές η ΜΟΗ, έως τα 5,85 ο Μυτιληναίος, έως τα 2,29 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέτριος, πολύ μέτριος, ο τζίρος και σε ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ-Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ενώ με συναλλαγές σχεδόν 100.000 ευρώ συνεχίζεται η πίεση κι η νέα υποχώρηση της Viohalco στα 2,11 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό (από την επαναδιαπραγμάτευσή της).

Το ανοδικό γύρισμα της ΓΕΚ έως τα 2,11, τα ΕΛ.ΠΕ. έως τα 4,41, η Πειραιώς έως το 1,06, κάποιες αγορές σε Jumbo, MIG, Eurobank ξύπνησαν κάπως την αγορά λίγο μετά τις 11.15 με τον Γ.Δ. να αντιδρά προς τις 895 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 6,4 εκατ. ευρώ, με το 68% στις τράπεζες από τα οποία περί τα 2,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική.

(*)Στις 11.15-11.20.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v