Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί το πρόσημο του Γενικού Δείκτη

Με την προσοχή στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις το ΧΑ και στην σημερινή συνεδρίαση. Κρίσιμη η «ζώνη» των 305 μονάδων για τον FTSE 25. Στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Δυο σενάρια για την πορεία της αγοράς. Ανοδικά στο ξεκίνημα.

Να κλείσει την αξιολόγηση επιχειρεί η κυβέρνηση μετά το EWG, που στέλνει το δικό του μήνυμα προς την Αθήνα να συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Δεκέμβριο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών το...  τραινάκι του τρόμου, επανήλθε στην κατηφόρα προς τις 950-940 μονάδες, με την πολιτική αβεβαιότητα να «πλήττει« την αγορά και να συρρικνώνει περισσότερο τις αποτιμήσεις.

Στην πλούσια θεματογραφία του euro2day.gr (σχετικά τα θέματα της Ελένης Λάσκαρη, του Θανάση Σταυρόπουλου και του Γιώργου Α. Σαββάκη) παρουσιάζονται και αναλύονται όλες οι παράμετροι, οι τελευταίες εξελίξεις και η όποια προοπτική υπάρχει για τη συνέχεια. Στην... κόψη του ξυραφιού (και) το χρηματιστήριο με δύο κύρια σενάρια μπροστά μας (παρουσιάστηκαν διαγραμματικά στο χθεσινό σχόλιό μας «κατακόκκινος ο ft25 - πτώση για τράπεζες» με βάση την επεξεργασία της ομάδας ανάλυσης eZMarket), ακριβώς στα όρια της τεχνικής μέτρησης όλοι οι βασικοί δείκτες και στην πλειονότητα τους οι μετοχές της μεγάλης κατηγορίας.

Τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη στις 950,95 μονάδες (με -2,63% εχθές) να μετρά μικρές απώλειες 0,83% σε μηνιαία βάση. Για τον Γ.Δ. κρατάμε το χθεσινό κλείσιμο και το «χαμηλό ημέρας» στις 942,85 μονάδες που αποτελεί και τη στήριξη για σήμερα. Κατά 2,45% υποχώρησε ο FT 25, με τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες ο τραπεζικός δείκτης, στις 309,55 με χαμηλό ημέρας στις 306,49 μονάδες. Για τον δείκτη ο Ηλίας Ζαχαράκης εκτιμά πως στις 305 μονάδες, σημαντική τεχνική περιοχή, κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση, η «θέση αγοράς» (long) ή η «θέση πώλησης» (short) για κάποιον ο οποίος κινείται στο όριο του Τ+2.

Για τον δείκτη οι 318 μονάδες είναι η αντίσταση, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας, θα άλλαζε βραχυπρόθεσμα τον ρουν της αγοράς. Θα δούμε, καθώς εξαρτάται από τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στις 121,99 και χαμηλό στις 119,16 μονάδες. Αναλυτικότερα στις τράπεζες η Πειραιώς έκλεισε στο 1,25 με χαμηλό το 1,18 ευρώ, η Alpha Bank στο 0,52 ευρώ με 0,516, η Εθνική στο 1,86 με 1,79 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε στο 0,249 ευρώ με χαμηλό ημέρας στο 0,247 ευρώ. Σημειωτέον πως στις 4 μετοχές του κλάδου άλλαξε χέρια το 68% του συνολικού τζίρου των 86,075 εκατ. ευρώ. Οι δε συναλλαγές ανήλθαν σε 78,462 εκατ. τεμάχια, στοιχείο που δείχνει την «ταχύτητα» ανά τεμάχιο στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το 25 στις... 25 για τις μετοχές του FT 25, που διόρθωσαν συνολικά, δημιουργεί χαμηλότερες αποτιμήσεις μεν, όμως για ορισμένες δεν έχουν επιβεβαιωθεί (ή όχι) ακόμη οι βραχυμεσορπόθεσμες στηρίξεις, γεγονός που συντηρεί σε υψηλό επίπεδο τον βαθμό επικινδυνότητας μίας σύντομης κίνησης-τοποθέτησης.

Θυμίζω πως η μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στο τέλος στα 9,88 ευρώ, αλλά με χαμηλό ημέρας τα 9,75 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 9,70 ευρώ με 9,63 και για της ΔΕΗ στα 6,18 με 6,08 ευρώ. Επίσης από τις μετοχές σηματωρούς μόνον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξακολουθεί να προβληματίζει αρνητικά μετά το νέο χθεσινό «άδειασμα» στα 2,38 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 2,35 ευρώ.

Αντιθέτως, για την Τιτάν η υποχώρηση στα 18,50 ευρώ (χαμηλό ημέρας) δεν προβληματίζει τόσο, ούτε του Μυτιληναίου στα 5,80 ευρώ (5,76 ευρώ), της Motor Oil στα 6,32 ευρώ (6,25), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 2,35 ευρώ (2,28), ενώ της CC HBC στα 18,13 ευρώ (με χαμηλό ημέρας τα 18,04 ευρώ) στάθηκε ανθεκτικότερη όλων με σημαντικές προσπάθειες-στηρίξεις σε μεγάλα διαστήματα της χθεσινής συνεδρίασης.

Επί... ξυρού ακμής το Χ.Α., θα κινηθεί ανάλογα της κατάληξης των εξελίξεων με τρόικα-δανειστές, την ώρα που στο εσωτερικό μαίνεται (κυρίως στα ΜΜΕ) ο «εμφύλιος» ανακοινώσεων για τα γεγονότα στο Παρίσι (για την συγκυβέρνηση) και για την αξιωματική αντιπολίτευση στο Λονδίνο.

Τα κύρια σενάρια είναι δύο και «βλέπουν» είτε τη λύση-άρση του αδιεξόδου και την κίνηση του Γ.Δ. προς τις 1.050-1.100 μονάδες ή την περαιτέρω εμπλοκή με αναπόφευκτο σε αυτό το ενδεχόμενο ένα νέο «άδειασμα» και δοκιμασία της αγοράς προς τα «χαμηλά έτους».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v