Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πτώση 3% ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο, που έχει στραμμένη την προσοχή στις ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τι κρύβει η χθεσινή κίνηση-κόντρα του ΓΔ. Στο προσκήνιο και τα δυο mail των οίκων για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

To XA πήγε κόντρα στα... νέα από το Παρίσι, με τα ισχυρά χέρια να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στις 976,65 μονάδες.

Σε μία νευρική συνεδρίαση, αυξημένης μεταβλητότητας, όπου οι τράπεζες με αιχμή την Πειραιώς διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο με τον κλαδικό δείκτη κατά 1,88% υψηλότερα στις 125,05 μονάδες.

Με παράσταση ενός- Πειραιώς- από τον κλάδο αφού Εθνική, Alpha Bank και Eurobank υποχώρησαν, σε μία κόντρα-κίνηση 28,024 εκατ. ευρώ σε σύνολο συναλλαγών 87,550 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα με 4-5 γεμάτα πακέτα ειδικότερα δε αυτό των 4.710.172 στα 1,21 ευρώ συνολικής αξίας 5.699.308 ευρώ.

Δύο -τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν για να επιχειρήσουν τα ισχυρά χέρια την χθεσινή προεξόφληση...
ή στην αγορά ορισμένοι θεωρούν αναπόφευκτη την με τον ένα ή άλλο τρόπο παράταση του υφιστάμενου προγράμματος (όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής) και ανάλογα κινούνται ή βλέπουν με κάποιον τόπο εξελίξεις που ΄΄αρέσουν στις αγορές΄΄ ή προτρέχουν μετά και τις τελευταίες ανατροπές από την πλευρά των ξένων οίκων.

Σε κάθε περίπτωση αυτοί που προεξόφλησαν εχθές κόντρα στην ροή των ειδήσεων βλέπουν την διπλή  ψυχρολουσία για ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, ορισμένοι μάλιστα προχωρούν ένα βήμα μπροστά συνεκτιμώντας αυτά που αναφέρει η Exotix για να θεωρήσουν πως ο ΄΄ξένος παράγων΄΄ παίρνει- διακριτικά μεν εμφανώς ωστόσο- θέση στα εσωτερικά, στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

Ούτως ή άλλως τα παιχνίδια- πονταρίσματα προεξόφλησης ενέχουν υψηλότατο βαθμό επικινδυνότητας, κρύβουν παγίδες αλλά και ευκαιρίες για ...διψήφιες αποδόσεις. Οπερ ο καθείς ανάλογα με το τι εκτιμά για τις εξελίξεις αναλαμβάνει το ρίσκο και είτε μπαίνει είτε βγαίνει από το παιχνίδι.

Θεωρώ, πως η διπλή ψυχρολουσία που επιφυλάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει επιπλέον πλεονέκτημα στην συγκυβέρνηση, από τη στιγμή που παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα ανοίξει ένα εσωτερικό μέτωπο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τους Σταθάκη- Μηλιό.

Αλλά ας περιοριστούμε στα της...μαρκέτας, με γνώμονα την από το προ συνεδριακό σχόλιο της 24/11 ΄΄Σε κομβικό σημείο το Χρηματιστήριο΄΄ εκτίμηση του Euro2day.gr πως ΄΄ζητούμενη πάντα την οχύρωση των μετόπισθεν (στις 953,52 μονάδες, το χαμηλό της 21ης/11), δηλαδή όλων των βραχυστηρίξεων που διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, και βλέπουμε΄΄.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο ΓΔ υποχώρησε έως τις 942,17 έκλεισε όμως ισχυρά πάνω από τις 975 πολύ κοντά στις κρίσιμες 980 μονάδες. Ο ft25 από τις 305,52 έβγαλε αντίδραση για να κλείσει στις 317,34 μονάδες με...χορηγεία Πειραιώς. Ο 25άρης μία...ανάσα από τις 318 έχει ως πρώτο στόχο την αντίσταση των 322 μονάδων όπου πιθανόν να κριθεί η τάση για σήμερα- αύριο. Ο Τραπεζικός υπό προυποθέσεις θα δοκιμάσει, σήμερα-αύριο, προς τις 132-134 μονάδες οπότε το ξανά συζητάμε, ενώ μετοχές σηματωροί μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Η Πειραιώς, αντί της ΕΤΕ (που θεωρούσαμε ικανή για τα 2,05 ευρώ) με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει τα των προβλέψεων που αναλαμβάνει ο όμιλος, που αποτιμάται 7,69 δις ευρώ έναντι 6,87 της δεύτερης Alpha Bank και 6,64 δις ευρώ της Εθνικής.

Στα 2,45 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα μπορεί να κινηθεί προς τα 2,60 ευρώ, στα 6,10 ο Μυτιληναίος, με οδηγό τα θετικά μεγέθη, έχει ως πρώτο στόχο τα 6,20, ενώ για τα ΕΛ.ΠΕ θα πρέπει να επανακτηθούν τα 5 ευρώ.

Εάν το ποντάρισμα όσων προεξοφλούν εξελίξεις που "αρέσουν στις αγορές" πετύχει τότε το ΧΑ θα μπορεί να δει πάνω από τις 1.000 μονάδες. Με πρώτο στόχο τις 1.020-1.040 και τελικό προς τις 1.100 μονάδες. Αλλά αυτά από την επόμενη εβδομάδα και με την προυπόθεση, πως οι αγορές θα αποτιμήσουν τα νεότερα, θα ικανοποιηθούν από την προοπτική παράτασης του προγράμματος, της παραμονής του ΔΝΤ στην 3άδα των δανειστών κ.λ.π.

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι, αναφέρομαι παικτικά σε εξελίξεις, που "αρέσουν στις αγορές", διαχωρίζοντας τες από αυτές που αφορούν στην κοινωνία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v