Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «τρενάκι του τρόμου» επέστρεψε στο ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο, με το σύνολο των μετοχών του FT 25 να κλείνει με σημαντικές απώλειες υπό το βάρος των εξελίξεων μετά την αποτυχημένη συνάντηση στο Παρίσι. Πτώση άνω του 7% για Ελλάκτωρ, άνω του 5% για Eurobank, ΕΧΑΕ. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

"Επί ξυρού ακμής δείχνει η κατάσταση μεταξύ δανειστών- Αθήνας, με το Χ.Α. να προεξοφλεί ακόμη και ραγδαίες εξελίξεις.

Στο "κόκκινο" το ταμπλό, η μεταβλητότητα και το ρίσκο, με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν, πως στο Χ.Α. επιχειρείται να προεξοφληθούν τα 2-3 ενδεχόμενα. Θα υποχρεωθεί και θα συμφωνήσει η Αθήνα, όπως-όπως, ή θα επιχειρηθεί κάτι πιο..."ηρωικό".

Το ταμπλό δείχνει να συνεκτιμά όλα τα σενάρια, ακόμη και τα ακραία. Το ερώτημα είναι εάν η πραγματικότητα είναι όντως κοντά σε αυτό, που βλέπει - ενημερώνεται η Αγορά, ή κάποιοι με αφορμή το αδιέξοδο των Παρισίων 'εκβιάζουν' χαμηλότερες τιμές".

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο "ομόσταυλος" Μιχαήλ Γελαντάλις στα ενδοσυνεδριακά του σχόλια και ασφαλώς και δεν είναι καθόλου μακριά από την σκληρή πραγματικότητα.

Από την άλλη, τείνει να γίνει απόλυτα συνηθισμένο φαινόμενο, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κλείνει κάθε μέρα και με διαφορετικό πρόσημο, όμως οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα δώσουν "περισσότερα στοιχεία" για την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς θα έχουν κλείσει βιβλία και οι τελευταίοι ξένοι διαχειριστές και έτσι θα πάψει να υφίσταται ο λόγος "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων που σημειώθηκε σε αρκετές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα η άνοδος που σημειώθηκε και η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη να διεκδικεί και τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, δεν δικαιολογούνταν σε καμία περίπτωση από το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, ούτε από την μη βελτιωμένη εικόνα των πολιτικών συνθηκών.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η επιλεγμένη άνοδος των μετοχικών αξιών δεν συνδυάστηκε με αποκλιμάκωση των πιέσεων στα Ελληνικά ομόλογα και μείωση του spread (η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς επιμένει υψηλότερα του 8%).

Στο "βρόντο" φαίνεται ότι πηγαίνουν και οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, καθώς οι αρνητικές εκπλήξεις "τιμωρούνται" άμεσα από την Αγορά και οι λίγες θετικές "καίγονται" μέσα στο γενικότερο κλίμα της επιφυλακτικότητας και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερα του 25αρη (!)

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη εγχώριου χρηματιστή που μεταξύ άλλων ανέφερε: "Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μετατραπεί σε 'rollercoaster' από το συνδυασμό της απόλυτης πολιτικής αβεβαιότητας, σε αντιπαράθεση με τις χαμηλές τιμές και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Είμαστε η πρώτη χώρα που η αξιοπιστία της αμφισβητείται ανοικτά, μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρές θυσίες και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος υπό συνθήκες αυστηρότατης επιτήρησης. Αν η ανοδική αντίδραση δεν συνδυαστεί με ειδήσεις που να μειώνουν την πολιτική αβεβαιότητα, ακόμη και μια πιθανολογούμενη αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης δεν θα μπορέσει να αναστρέψει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση".

Αυτό το τελευταίο φάνηκε σήμερα με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, καθώς έλειψαν εξ ολοκλήρου τα όποια "πονταρίσματα" για τον αυριανό "χρησμό" της Moody΄ς, με τις πολιτικές εξελίξεις να ρίχνουν "βαριά σκιά" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από την άλλη, οι μόνοι που δείχνουν να έχουν σχετικά σταθερή άποψη είναι οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, καθώς το discount στο συμβόλαιο του δείκτη, για τον μήνα Δεκέμβριο, επιμένει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο (!)

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία, μετά την χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ με ξένους διαχειριστές και τις πρώτες αντιδράσεις των ξένων οίκων που ακολούθησαν, η Αγορά άρχισε τις πρώτες "δοκιμαστικές βουτιές" δείχνοντας να ετοιμάζεται να "υποδεχθεί" την διάδοχη κατάσταση στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ασφαλώς και δεν έχει ολοκληρωθεί το πτωτικό κύμα και δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να αναζητήσει στηρίγματα σημαντικά χαμηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση προϊδεάζει και η εικόνα σε επιμέρους τίτλους, καθώς όλο και περισσότεροι κινούνται σε τιμές χαμηλότερα από αυτές που κατέγραψαν στις 16/10, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 16 μηνών (!)

Τα ίδια αρνητικά μηνύματα στέλνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό του FTSE25, όπου δεν υφίσταται τίτλος που να διασώθηκε από το "κόκκινο" κλείσιμο, ενώ από το σύνολο των μετοχών του 25αρη και πλην των Πειραιώς, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, όλοι οι υπόλοιποι ούτε καν δοκίμασαν να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο (!)

Για τους λίγους traders που έχουν απομείνει ενεργοί και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" μας στο "intraday" "short" έχει κατέβει στις 318 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ καθοδική διάσπαση των 305 μονάδων, μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κίνηση με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 298 μονάδες.

Προς το αρνητικότερο και τα νεότερα δημοσιεύματα, μετά την "αποτυχία" στο Παρίσι, των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

"Σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων, καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί τα επιχειρήματα της άλλης, που σημαίνει ότι παραμένει το αδιέξοδο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης" σχολιάζει το Bloomberg.

"Η Κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση, δεν θα συζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για έξι μήνες ή ένα χρόνο – ούτε τους όρους που συνοδεύουν αυτή την πρόταση" δήλωσε Κυβερνητικός Αξιωματούχος στο Bloomberg συμπληρώνοντας πως "η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί μόνο μία τεχνική παράταση για περίπου ένα μήνα, ώστε να επιτρέψει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης".

"Η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου στην Ελλάδα για μία περίοδο έξι μηνών. Οι Κεφαλαιαγορές βλέπουν αρνητικά την πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Χώρας από το μνημόνιο. Επιπλέον, οι Ελληνικές Τράπεζες θα αποκοπούν από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε διεθνώς εγκεκριμένη εποπτεία" σχολιάζει η "WSJ".

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα στο Χ.Α. με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών, ενώ 38 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Μικτά πρόσημα δείχνει, για την σημερινή συνεδρίαση, η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, όπου ξεχώρισε το +1% για την Shanghai, ενώ στο Τόκιο, η αγορά υποχώρησε καθώς το γιεν απομακρύνθηκε περαιτέρω από τα χαμηλά εφτά ετών.

Θετικές διαθέσεις επικρατούν στις περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις συναλλαγές να χαρακτηρίζονται υποτονικές λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστών (οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Παρίσι, Βέλγιο, Άμστερνταμ και Λισαβόνα κινούνται πλέον κανονικά, καθώς το Euronext ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα).

Μικρές πιέσεις στον χρυσό που δείχνει να δυσκολεύεται να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των $1200, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 4% σημειώνει το US Oil, μετά την απόφαση της συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών Χωρών του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν αμετάβλητο το ανώτατο όριο παραγωγής του "μαύρου χρυσού" στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζει ένα σχέδιο για να δημιουργήσει ένα σύστημα ασφάλισης των Τραπεζικών καταθέσεων το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για να επιτραπεί τελικά στις Τράπεζες να ανταγωνίζονται ελεύθερα για καταθέτες, σύμφωνα με πηγές με γνώση του σχεδίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σταθερός έμεινε σε γενικές γραμμές το Νοέμβριο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης εμφάνισε μικρή βελτίωση στις 100,8 μονάδες από 100,7 μονάδες στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησε στο 104,1 από 104,2.
Ο πληθωρισμός της Γερμανίας σε ετήσια βάση βρέθηκε στο 0,6% το Νοέμβριο από 0,8% τον Οκτώβριο, την ώρα που ο εναρμονισμένος με την ΕΕ υποχωρούσε στο 0,5% από 0,7%. το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αγγίζει χαμηλά 2010 έφερε νέες πιέσεις στο ευρώ.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Προσπάθειες να διακρατήσει τις "καθοδικές του ορέξεις" πραγματοποιεί ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις κινούμενος στο διαγραμματικό επίπεδο στήριξης των 930 με 940 μονάδων, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τους "buyers" είναι η γρήγορη ανοδική κίνηση πάνω από τις 980 μονάδες όπου θα τους επιτρέψει να "ανοίξουν το παράθυρο" προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, ειδάλλως γνωρίζουν ότι η οποιαδήποτε κωλυσιεργία σε αυτά τα επίπεδα τιμών μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς εάν διαπεραστεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών η διαγραμματική "καταπακτή" των 930 μονάδων μπορεί να οδηγήσει προς το όριο των 890 με 880 μονάδων.

Αρνητικές είναι μέχρι τώρα και οι ενδείξεις, που έρχονται και από το εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, καθώς το περασμένο εντυπωσιακό ανοδικό "candlestick" των 120 μονάδων συνοδεύεται με ένα καθοδικό "ανασφάλειας" χαλώντας έτσι το "σεναριακό πάζλ" του σχηματισμού ενός ισχυρού ανοδικού στροφέα. Πάντως σε αυτή τη φάση της Αγοράς οποιαδήποτε καθοδική κίνηση χαμηλότερα των 900 μονάδων, θα έβαζε "φωτιά στο φυτίλι" των 800 μονάδων.

Επίσης από το ημερήσιο chart τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαφαίνεται μια τάση έντονης ανοδικής αδυναμίας να ξανακινηθεί προς τη ζώνη αντίστασης των 320 με 326 μονάδων "κοιτώντας" πιο πολύ στο "κατηφορικό μονοπάτι", που οδηγεί στην περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης των 300 με 294 μονάδων.

Εκεί, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η καθοδική λύση των 294 μονάδων θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα ετήσια χαμηλά προβληματίζοντας έντονα για τη συνέχεια της Αγοράς.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποδείχθηκαν όσο δύσκολες αναμένονταν ίσως και λίγο περισσότερο. To ραντεβού των δυο πλευρών στο Παρίσι θα μπορούσε να καταλήξει έτσι ώστε και οι δυο πλευρές να μπορούν να ισχυριστούν πως έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος για να μπορέσει η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει η Exotix.

Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες προχώρησε η Barclays, επικαλούμενη το πολιτικό ρίσκο.

Συγκεκριμένα, η τιμή -στόχος της Alpha Bank μειώνεται στα 0,82 ευρώ από 0,92 ευρώ προηγουμένως, με την σύσταση "Overweight" να παραμένει. Σε ό,τι αφορά την Eurobank η νέα τιμή-στόχος τίθεται στα 0,39 ευρώ από 0,46 ευρώ πριν (αμετάβλητη η σύσταση "Equalweight").

Για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ο οίκος κόβει την τιμή-στόχο στα 2,31 ευρώ από 3,14 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση "Overweight". Για την Τράπεζα Πειραιώς η νέα τιμή-στόχος τίθεται στα 1,42 ευρώ από 2,12 ευρώ προηγουμένως με τη σύσταση "Equalweight" αμετάβλητη.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για την Jumbo, σε "accumulate" από "buy", προχώρησε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, μειώνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 11,4 από 13,2 ευρώ. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα επισκιάζουν τα θετικά της εταιρείας βραχυπρόθεσμα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό "gap" και κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τις 942,85 μονάδες (-3,46%). Η μικρή προσπάθεια αντίδρασης είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης νε βρεθεί στις 950,24 (-2,7%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 950,95 μονάδες με απώλειες 2,63%.

Ο τζίρος έφθασε τα 84,9 εκατ. από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ). Μόλις τρεις τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ) "απασχόλησαν" το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εμφανής η παρουσία πωλητών και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς έκλεισε στα 7,63 ευρώ (-6,67%), της Alpha Bank στα 1,16 ευρώ (-3,33%) και της Εθνικής στα 0,3050 ευρώ με απώλειες 4,98%.

Και νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. Ενώ η Πειραιώς (7,63 δισ) δεν φαίνεται να απειλείται στην πρώτη θέση, δεύτερη πλασαρίστηκε η ΕΕΕ (6,67 δισ), μετά από "σκληρό φώτο - φίνις" με Alpha Bank (6,64 δισ) και Εθνική (6,57 δισ).

Χαμηλότερα του 25αρη, διόρθωσε από τα υψηλά τετραετίας και πλέον ο Πετρόπουλος (1,43%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετράνε" οι Lamda Development, Frigoglass και Αεροπορία Αιγαίου.

Αντίθετα, ξεχώρισε το +4,23% για την Inform Λύκος, εν μέσω προσδοκιών για υψηλή μερισματική απόδοση, ή επιστροφή κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, για την 15η Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η γενική συνέλευση της εισηγμένης, θέμα της οποίας ήταν η πώληση της θυγατρικής της Austrian Cards στην Lykos AG, συμφερόντων του κ. Νίκου Λύκου. 

Η δραστηριότητα της Austrian Cards έχει μεν θετικές προοπτικές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν εύκολα από τον όμιλο με τη μορφή που έχει σήμερα. Ειδικότερα, κατά τη διετία 2012-2013 υλοποιήθηκαν επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ.

Σημαντικότατες επιφυλάξεις για την "επόμενη μέρα" της εισηγμένης εξέφρασαν αρκετοί μέτοχοι της μειοψηφίας.

---ΧΠΑ

Επέστρεψαν δριμύτερες οι πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.353 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.421, 6.398 για τον Δεκέμβριο, 21 για τον Ιανουάριο, 0 για τον Φεβρουάριο και 2 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 307) κινήθηκε μεταξύ 303,25 και 318,75 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,70%.

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (60.000 Εθνική, 130.000 Πειραιώς, 17.300 ΕΥΔΑΠ, 50.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (500), ΔΕΗ (610), Alpha Bank (4.681), Εθνική (6.602), Πειραιώς (9.627), Eurobank (1.154), Μυτιληναίο (499), ΟΠΑΠ (366), ΓΕΚ (117), MIG (297), ΕΧΑΕ (172), Μέτκα (143).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, χαμηλή ήταν η εμπορευσιμότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 649 δικαιώματα (462 calls και 187 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 40%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (38.329.012 τεμ.), Πειραιώς (16.928.370 τεμ.), Eurobank (24.713.330 τεμ.), ΔΕΗ (2.308.245 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v