Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η ΕΚΤ έκοψε τη φόρα των αγοραστών

Στα κόκκινα, όπως και οι ευρωαγορές, βάφτηκε το Χρηματιστήριο μετά τις δηλώσεις Ντράγκι που δεν άρεσαν στους επενδυτές. Κάτω από τα 2 ευρώ επέστρεψε η Εθνική Τράπεζα, υποχωρούν Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Kάτω από τις 1.000 μονάδες ο ΓΔ.

Τα (μη) νέα από την Φρανκφούρτη χτύπησαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης που προηγουμένως παρουσίαζε άνοδο έως και πάνω από 1% βρέθηκε αίφνης κάτω από τις 1.000 μονάδες.

Η δήλωση Ντράγκι ότι θα επανεξεταστούν τα μέτρα της ΕΚΤ το 2015 απογοήτευσε τους επενδυτές και προκάλεσε πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και ενίσχυση του ευρώ. "Βουτιά" και στο ΧΑ με αρνητικό γύρισμα τραπεζών και βασικών δεικτών. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να χάνει προ ολίγου 2,25% μέχρι τις 126 μονάδες. Σχεδόν αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank για να ακολουθήσουν σε λίγα λεπτά ρευστοποιήσεις και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες η αντίδραση των βραχυπρόθεσμων παικτών στο... άκουσμα των δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, καθώς εκτός των προφανών λόγων στον κλάδο είχε «τρέξει» και ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο ανοδικό σερί. Εύλογα λοιπόν ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι βλέποντας και το «γύρισμα» των χρηματιστηρίων της ευρωπεριφέρειας έσπευσαν να κατοχυρώσουν υπεραξίες.

Στα χαμηλά ημέρας η μετοχή της Εθνικής, καταγράφει απόδοση 6,45% σε διάστημα εβδομάδας, περίπου όσο και η Alpha Bank που ενισχύεται 6,92% ενώ στο 1,60% περιορίζεται η εβδομαδιαία απόδοση για τον τίτλο της Πειραιώς. Στο 6,43% παραμένει για τη μετοχή της Eurobank παρά την υποχώρηση της στα 0,265 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο κλαδικός δείκτης από τις 119 μονάδες της προηγούμενης Πέμπτης είχε αντιδράσει νωρίτερα σήμερα μέχρι τις 133 μονάδες. Στις 128 κυμαινόταν πριν λίγο.

Στις 16.10-16.15 με ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, CC/HBC, ΟΠΑΠ αλλά και άλλες μη τραπεζικές μετοχές επιχειρήθηκε να σταθεροποιηθούν οι δείκτες.

Το σημαντικότερο όμως είναι, πως έστω και με αφορμή την ομιλία του Μάριο Ντράγκι η συνεδρίαση απόκτησε «ταχύτητα», μετοχές υποχώρησαν για να ανακάμψουν μέσα σε 10-15΄ συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της μεταβλητότητας αλλά και της κυκλοφορίας κεφαλαίων, ξεπερνώντας συνολικά τα 75 εκατ. ευρώ.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, το ΧΑ προφανώς και επηρεάζεται από την κίνηση της ΕΚΤ, προφανώς και σχετίζεται με τα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας, πλην όμως το σημαντικότερο στοίχημα αφορά στις εσωτερικές εξελίξεις. Και συγκεκριμένα, στην ευόδωση του θετικού (για τις αγορές) σεναρίου που προεξοφλεί επιστροφή της τρόικας, κάποιου είδους συμφωνία, με μίας μορφής πρόγραμμα αλλά και εκλογή ΠτΔ από αυτή την Βουλή. Η στην αντίθετη περίπτωση, οπότε οι short θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού στέλνοντας το ΧΑ σε δοκιμασία προς τις 950 και.... μονάδες.

Στα 7,03-7,36 ευρώ το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή της ΔΕΗ που διαμορφωνόταν στα 7,21 ευρώ (3%), στα 10,61-10,96 και προ ολίγου στα 10,84 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 17,65-18,10 η μετοχή της CC/HBC που γυρίζοντας οριακά ανοδικά προς τα 17,95 ευρώ σχεδόν «μηδένισε» τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη.

Στα 20,17 ευρώ με 2,23% η μετοχή του ΤΙΤΑΝ, στα 6,23 με 0,48% του Μυτιληναίου, στα 2,64 με 1,54% του ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 2,64 με 3,53% της ΓΕΚ/Τέρνα κ.λπ.

Η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις 16.30 στα 74 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v